Prieskum IDC: Systémy ERP môžu znížiť produktivitu a agilnosť podnikania

Tlačový servis  /  06. 12. 2011, 00:00

Globálna štúdia vykonaná spoločnosťou IDC na objednávku IFS odhalila, že menej než tretina spoločností považuje svoje podnikové aplikácie za intuitívne a jednoducho použiteľné. Štúdia sa zaoberala významom použiteľnosti a flexibility podnikových aplikácií v spoločnostiach v USA, Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku, Beneluxe, Škandinávii a Indii.

 

Súčasný svet globálneho podnikania je veľmi zložitý a prepojenejší než kedykoľvek predtým, pričom neustále čelí novým problémom týkajúcim sa produktivity a agilnosti podnikania. Preto dopyt spoločností po intuitívnych a jednoducho použiteľných podnikových aplikáciách neustále rastie. Prieskum jasne ukázal, že poskytovatelia systémov ERP musia svoj softvér zdokonaliť, aby týmto požiadavkám vyhoveli.

 

„Štúdia dokazuje to, čo v spoločnosti IFS vieme už veľa rokov: použiteľnosť a agilnosť sú dôležitými predpokladmi vysokej produktivity spoločnosti. Práve z tohto dôvodu sa spoločnosť IFS neustále zameriava na použiteľnosť, jednoduchosť a skúsenosti používateľov, lebo tieto oblasti budú v budúcnosti kľúčové,“ povedal Dan Matthews, CTO, IFS.

Prieskum, na ktorom sa zúčastnili riaditelia a zástupcovia najvyššieho vedenia zo siedmich rôznych odvetví, preukázal, že použiteľnosť a flexibilita hrajú pri hodnotení podnikového aplikačného softvéru významnú rolu. Toto sú najdôležitejšie zistenia:

  • Menej než tretina (29 %) opýtaných považuje svoje podnikové aplikácie za intuitívne a jednoducho použiteľné.

  • Viac než polovica (60 %) opýtaných je toho názoru, že niektoré úlohy spojené s používaním podnikových aplikácií sú stratou času.

  • Takmer polovica (45 %) opýtaných očakáva v priebehu budúcich 12 až 24 mesiacov významné zmeny v podnikaní a 82 % z tejto skupiny respondentov je presvedčených, že ich podnikové aplikácie si vyžadujú úpravy, aby týmto zmenám vyhoveli.

  • 44 % respondentov si myslí, že ich podnikové aplikácie majú negatívny vplyv na agilnosť podnikania.

 

Anders Elbak, Research Manager v spoločnosti IDC, situáciu komentoval takto: „Prieskum jasne dokazuje, že podnikové aplikácie, hoci sú pre chod podniku úplne zásadné, často znižujú produktivitu, pretože neponúkajú dostatočne intuitívne používateľské rozhrania, ťažko sa integrujú, navigácia v nich je zložitá a navyše im chýba funkcia vyhľadávania.“

 

Hoci väčšina spoločností (60 %) berie pri nákupe nového systému do úvahy použiteľnosť – 24 % opýtaných ju dokonca považuje za najdôležitejší faktor – menej než tretina (29 %) všetkých opýtaných používa intuitívne a používateľsky prívetivé podnikové aplikácie – v porovnaní so štúdiou IFS z roku 2008 zaoberajúcou sa rovnakou problematikou, keď 64 % spoločností považovalo použiteľnosť za dôležitú a 42 % označilo svoje podnikové systémy za jednoducho použiteľné. Z toho vyplýva, že predstavy o intuitívnom a používateľsky prívetivom systéme ERP sa zmenili a požiadavky vzrástli spolu so všeobecným trendom „konzumerizácie“ softvérových aplikácií a smartfónov. Vzhľadom na tento vývoj sa použiteľnosť stane pre spoločnosti pri hodnotení nových systémov významným faktorom, rovnako ako pre softvérové spoločnosti pri ich vývoji.

Pavel Koutenský, finančný riaditeľ spoločnosti Spojené Kartáčovny, k tomu dodáva: „ Pri výbere nového informačného systému sme sa nezamerali iba na rozsah funkčnosti a modernú architektúru, ale veľkú pozornosť sme venovali aj efektivite a intuitívnosti používateľského prostredia. Tieto podmienky jednoznačne splnili IFS Aplikácie“.

Neprehliadnite: