AIMmonitor novo rozšírený o štatistiky návštevnosti z mobilných zariadení

Tlačový servis  /  05. 12. 2011, 00:00

Gemius a Mediaresearch zavádzajú do oficiálneho merania internetu AIMmonitor nové štatistiky, ktoré prinesú prvé oficiálne dáta o návštevnosti internetu z mobilných zariadení na Slovensku.

 

Jedná sa o počet zobrazení stránok, pochádzajúcich z mobilných zariadení, a ich podiel v celkovom počtu page views. Zavedenie týchto štatistík je súčasťou príprav ku spusteniu ďalšej trojročnej etapy AIMmonitoru, ktorá začne v januári 2012. Ďalšou inováciou v novej vlne výskumu bude zavedenie štatistík s počtom reálnych užívateľov navštevujúcich internet z mobilných zariadení, plánované na druhý štvrťrok roku 2012.

 

Pravidelne aktualizované štatistiky budú zahrnovať počet zobrazení generovaných mobilnými telefónmi, smartphonmi a tabletmi, čo umožní sledovať úroveň návštevnosti webových stránok z mobilných zariadení. Štatistiky poskytnú dáta o tom, koľko zobrazení danej stránky prebehlo prostredníctvom mobilných zariadení (PVm) a určí podiel mobilných zobrazení z celkového počtu zobrazených stránok (PVm%). Vďaka novým štatistikám bude napríklad možné porovnať počet zobrazení stránok z klasického a mobilného internetu či zostavovanie rebríčkov webových stránok najčastejšie navštevovaných z mobilných zariadení. Nové štatistiky budú súčasťou všetkých výstupov merania AIMmonitor od 1.12.2011.

Obrázok nižšie zobrazuje denné štatistiky o zobrazeniach z mobilných zariadení pre vybrané webstránky zobrazené v Online aplikácii dostupnej na adrese http://online.aimmonitor.sk.

 


 

Zverejnenie nových štatistík komentuje výkonná riaditeľka IAB Slovakia, Veronika Pizano: „Rozšírenie AIMmonitoru o dáta o návštevnosti webových stránok z mobilných zariadení je dôležitým krokom pre získanie komplexnejšieho obrazu slovenského internetového trhu. Keďže mobilná penetrácia na Slovensku rastie veľmi rýchlo a stále viac užívateľov internetu navštevuje internetové stránky z mobilných zariadení, rozhodli sme sa spolu so spoločnosťami Gemius a Mediaresearch tieto trendy sledovať a zaviesť ich do oficiálneho auditu návštevnosti internetu. Pre slovenský trh znamená táto novinka predovšetkým získanie dôležitých údajov pre potenciálnych investorov v tejto oblasti.“

„Vzhľadom k rastúcej popularite mobilných zariadení je dôležité určiť, aký podiel na slovenskom trhu má mobilný internet. Vďaka novo zavedeným štatistikám zistíme viac informácií o preferenciách užívateľov internetu, ktorí navštevujú webové stránky pomocou mobilných zariadení. Dáta z nových štatistík síce nie sú dostačujúce pre využitie v mediálnom plánovaní, aké je v súčasnosti možné v prípade klasického internetu, predstavujú však prvý oficiálny indikátor, ktorý zachytáva rast segmentu mobilného internetu. Sme rozhodnutí rozširovať oblasť monitorovania mobilného internetu o ďalšie štatistiky. Už v druhom štvrťroku budúceho roku by sme chceli zverejniť prvé dáta o počte reálnych užívateľov, navštevujúcich webové stránky z mobilných zariadení,“ hovorí Tomáš Gregor, Country Manager spoločnosti Gemius pre Slovensko.

Neprehliadnite: