Prieskum GFI® Software: 40 % SMB firiem zažilo prelomenie ochrany kvôli nebezpečnému surfovaniu po webe

Tlačový servis  /  28. 11. 2011, 00:00

Spoločnosť GFI Software, popredný poskytovateľ infraštruktúry pre malé a stredne veľké podniky (SMB), na základe svojho prieskumu zistila, že malé a stredne veľké spoločnosti (SMB) nevlastnia adekvátne bezpečnostné riešenie a ani nemajú nastavenú politiku v oblasti využívania podnikového internetu vlastnými zamestnancami slúžiacu na ochranu proti škodlivým webovým stránkam a ďalším on-line hrozbám. Prieskum uskutočnila výskumná agentúra Opinion Matters v 200 amerických podnikoch s 5 - 249 zamestnancami s cieľom porozumieť procesom SMB firiem v oblasti webového monitorovania a filtrovania.

 

Získané zistenia ukazujú, že 40 % sledovaných SMB spoločností s úplnou istotou vie, že v nedávnej minulosti došlo k prelomeniu ich bezpečnosti v dôsledku surfovania vlastných zamestnancov po webových stránkach obsahujúcich malware či nakazené súbory na stiahnutie, alebo boli napadnuté škodlivým kódom.

 

Prekvapivé však je, že aj napriek hrozbe infekcie škodlivým obsahom neuvádza väčšina podnikov ochranu svojej siete ako hlavný dôvod nasadenia bezpečnostného riešenia. Dvadsaťštyri percent respondentov používa tento softvér predovšetkým na zvýšenie produktivity svojich zamestnancov, 13,5 % na zachovanie priepustnosti a rýchlosti internetového pripojenia a 11,5 % na prevenciu pred návštevou nevhodných stránok svojimi zamestnancami. Ďalších 11,5 % všetkých respondentov zas nevyužíva softvér na webový monitoring či filtrovanie vôbec.

 

Kľúčové zistenia prieskumu zahŕňajú:

 

  • 40 % všetkých SMB podnikov zažilo prelomenie bezpečnostnej ochrany kvôli surfovaniu zamestnancov po webových stránkach obsahujúcich malware.

  • 55 % SMB firiem, ktoré využívajú riešenie na webový monitoring, tvrdí, že ochrana pred nakazenými stránkami nie je ich hlavnou prioritou.

  • 70 % respondentov, ktorí nevyužívajú softvér na monitorovanie a filtrovanie webového prístupu, vyhlasuje, že využívanie webu nie je problémovou oblasťou v ich firme.

  • Takmer jedna tretina (27,5 %) SMB podnikov nemá nastavenú politiku riadenia prístupu zamestnancov na web v oblasti sociálnych sietí ako Facebook a Twitter.

  • 16 % SMB organizácií má problematiku sociálnych sietí nastavenú, ale nemajú žiadnu možnosť zistiť, či ju zamestnanci dodržiavajú alebo nie.

  • 42,5 % respondentov nevyužíva riešenia, ktoré merajú mieru bezpečnosti danej webovej stránky na základe hodnotenia jej reputácie, avšak 27 % firiem sa o túto funkcionalitu zaujíma.

 

 

„Výsledky prieskumu indikujú nedostatočné povedomie o možnostiach softvéru na monitorovanie prístupu na internet a o spôsobe, ako sa tieto riešenia transformujú na kriticky dôležité nástroje na zaistenie bezpečnosti podnikovej siete,“ povedal Martin Říha, riaditeľ pre stratégiu v spoločnosti GFI Česká republika a Slovensko. „Popri udržaní produktivity pracovníkov a kapacity pripojenia k internetu by mala byť ochrana siete pred webovými stránkami so škodlivým obsahom hlavnou prioritou každého IT manažéra. Riešenia webového monitoringu, ktoré vybavujú IT administrátorov ďalšou vrstvou sieťovej ochrany, chránia proti on-line hrozbám a poskytujú zamestnancom nástroje potrebné na lepšiu prácu a bezpečnejšie rozhodovanie pri práci on-line. Podnikom zas umožňujú vyvážiť prínosy prístupu k internetu s rizikami, ktoré generuje.“

Neprehliadnite: