Patentovanie softvéru nateraz odložené

Branislav Vrzoň  /  03. 09. 2003, 00:00

Európsky parlament mal 1. septembra rozhodovať o tom, či bude softvér podliehať patentu. V piatok večer však francúzsky 01net informoval o nových skutočnostiach, ktoré sa v tejto záležitosti objavili. Patentovanie softvéru sa teda nateraz nekoná!

Pôvodne sa malo o návrhu smernice rokovať už 30. júna, neskôr sa objavil dátum 1. september, no teraz sa ukazuje, že rokovanie o tejto citlivej otázke je opäť odložené. Podľa najnovších informácií sa bude o návrhu smernice, ktorá by zaviedla patentovanie softvéru rokovať na plenárnom zasadnutí, ktoré sa začne 22. septembra. Nebude to však vôbec jednoduchá záležitosť, pretože politické strany budú len veľmi ťažko hľadať spoločnú reč. Dokonca sa objavujú aj rozpory priamo v stranách. Napr. európski socialisti sú v tejto otázke rozdelení. Britská poslankyňa Arlene McCarthy(ová) je autorkou správy naklonenej projektu „patentovania vynálezov, ktoré vznikli zásluhou počítača“. Naproti tomu člen toho istého tábora – teda socialistov Michel Rocard (bývalý francúzsky premiér a teraz predseda Komisie pre kultúru, mládež, vzdelávanie, médiá a šport v Európskom parlamente) sa nechal počuť, že je proti tomuto návrhu.

V stredu 27. augusta sa na základe iniciatívy spoločností FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) a Eurolinux, zišlo v Bruseli približne 500 odporcov patentovania softvéru, aby protestovalo proti textu smernice v jeho súčasnej podobe. Zaznel aj návrh, ktorý tlmočil hovorca hnutia proti patentovaniu softvéru, aby bolo prerokovanie návrhu odložené o rok a pokračoval v tom zmysle, že už aj niektorí poslanci dospeli k názoru, že schválenie smernice by vyhovovalo len existujúcim monopolom. Toto je veľmi závažné, ale aj pomerne povzbudivé poznanie. Dúfam, že si to uvedomia všetci poslanci v Europarlamente. Uvedomili si to aj ekonómovia a vedci na niektorých britských univerzitách, ktorí 25. augusta potvrdili, že túto „reformu“ odmietajú.

A aký bude ďalší postup? Návrh smernice poputuje pred Európsku radu ministrov a potom bude odoslaný do druhého čítania do Europarlamentu. Dúfajme, že to celé dopadne tak, že nebudeme musieť používať softvér len od jedneho výrobcu (viete, ktorého!), pretože ostatní, kvôli patentom, nebudú môcť slobodne pokračovať vo vývoji vlastných produktov.

Článok si prečítate aj na www.deepnet.sk

Neprehliadnite: