Slovenské telekomunikácie dočasne zapájajú odpojené nemocnice

Tlačový servis  /  30. 08. 2003, 00:00

Slovenské telekomunikácie odmietajú akékoľvek obvinenia z neetického konania v prípade odpájania telefónov nemocniciam vzhľadom k tomu, že vyvinuli enormnú niekoľkomesačnú snahu o vyriešenie tohto problému. Vzhľadom na to, že za nezaplatené dlhy nenesú zodpovednosť len samotné nemocnice, ale najmä Ministerstvo zdravotníctva SR a pretože prichádzajú štyri dni voľna, Slovenské telekomunikácie, a.s., sa rozhodli dočasne zapojiť telefóny vo všetkých odpojených nemocniciach.

Zástupcovia občianskeho združenia Internet pre všetkých na základe podrobnej štúdie podmienok poskytovania služieb ADSL od Slovenských telekomunikácií (ST), článku publikovanom v PC_Space 7/2003 a doplňujúcich textov spracovaných členmi IPV dospeli k nasledujúcemu:

Dôvodom odpojenia bolo dlhodobé neriešenie záväzkov nemocníc voči Slovenským telekomunikáciám, a.s., ešte z roku 2002. So zástupcami nemocníc boli vedené intenzívne rokovania od začiatku roku 2003. Napriek všetkým naším snahám a návrhom sa problém nepodarilo vyriešiť.“, povedal Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu Slovenských telekomunikácií, a.s. Ako dodal, „Zástupcovia nemocníc boli o tomto kroku informovaní vopred, pričom nedošlo k úplnému odpojeniu nemocníc. Linky, ktoré nemocnice nahlásili, ako bezprostredne dôležité pre záchranu ľudského života, zostali samozrejme v prevádzke.“

Vzniknutú situáciu Slovenské telekomunikácie, a.s., nevnímajú ako spor medzi nemocnicami a Slovenskými telekomunikáciami, a.s., ale ako problém, ktorý vznikol pri prechode nemocníc z pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR do pôsobnosti Vyšších územnosprávnych celkov (VÚC). Ministerstvo bolo totiž zriaďovateľom nemocníc do 31.12.2002. Po prechode kompetencií, k 1.1.2003, sa zriaďovateľmi nemocníc stali VÚC. „Práve v tomto období bola naša spoločnosť požiadaná, aby sme povolili prevod účastníctva telefónnych liniek na nového zriaďovateľa, teda VÚC, napriek tomu, že niektoré nemocnice nemali splatené záväzky voči našej spoločnosti.“, povedal J. Kondáš. „Slovenské telekomunikácie tento prevod umožnili po ubezpečení Ministerstva zdravotníctva SR, že záväzky nemocníc bezozbytku uhradí.“, dodal J. Kondáš.

V súlade so snahou vyriešiť vzniknutú situáciu, Slovenské telekomunikácie, a.s., dnešným dňom dočasne zapojili všetky odpojené nemocnice. V nadväznosti na tento krok Slovenské telekomunikácie, a.s., budú očakávať veľmi aktívny prístup pri riešení vzniknutého problému zo strany Ministerstva zdravotníctva SR tak, aby Slovenské telekomunikácie, a.s., neboli nútené nemocnice opäť odpojiť.

Snaha o riešenie situácie je v tejto chvíli evidentná aj zo strany samotných nemocníc. Viaceré z nich už spoločnosť Slovenské telekomunikácie, a.s., oslovili. Jedna z nemocníc dlh z roku 2002 uhradila v stredu a ešte v ten istý deň bola opätovne zapojená.

Neprehliadnite: