Digitálna dospelosť? Priemerný jedenásťročný má v oblasti technológií „znalosti dospelého človeka“

Tlačový servis  /  15. 11. 2011, 00:00

Pokročilé technologické znalosti nútia tweens (10-13 rokov) dospieť až príliš rýchlo, ukazuje posledná AVG štúdia – Digitálne denníky

V dnešnej spoločnosti sústredenej na technológie trávia deti, tweens a dospievajúci omnoho viac času na internete a digitálnych prístrojoch než kedykoľvek predtým. Aby sme lepšie pochopili, ako tento fakt ovplyvňuje život dnešnej mládeže, založila firma AVG Technologies, vedúci poskytovateľ internetovej a mobilnej bezpečnosti, Digitálne denníky, ktoré sa zaoberajú technologickými zvykmi jednotlivých vekových skupín.

AVG dnes zverejnila Digitálnu dospelosť, štvrtú štúdiu z radu prieskumov, ktoré sa zameriavajú na digitálny životný cyklus detí. V tejto fáze prieskumu bolo odhalené, že internetová aktivita jedenásťročných výrazne odráža internetovú aktivitu dospelých, snáď len s výnimkou platenia hypoték cez internet a obchodovania na burze. Tweens trávia stále viac času na sociálnych sieťach, mobilných prístrojoch pripojených na internet, alebo hrajú online hry.

Výsledok: Tweens sú nahnaní do komplexných spoločenských situácií, ktoré vyžadujú uvažovanie dospelého človeka – a to oveľa skôr, ako sú na to vôbec pripravení.

„Deti sú online v takom ranom veku, že už okolo jedenásteho roku nadobudli technické znalosti dospelých. Lenže stále nenadobudli zodpovedajúcu intelektuálnu a emocionálnu zrelosť potrebnú pre správne rozhodnutia, ktorým musia na internete čeliť,“ hovorí JR Smith, CEO AVG Technologies, „Je dôležité, aby rodičia pochopili rolu, ktorú technológia hrá v živote ich detí. Pomôže im to v tom, že budú ich deti vedieť, ako sa správne na internete správať. Zároveň tým rodičom odpadne jedna veľká starosť.“

Kto to vie najlepšie?
Digitálna dospelosť ukazuje, že len 8 % rodičov si myslí, že sú ich 10 až 13 ročné deti o internete informované lepšie než oni sami. V prípade otcov si to myslia dokonca len 2 %.

Podľa rodičov vo všetkých skúmaných krajinách, viac než polovica detí vo veku 10 až 13 rokov má doma vlastný počítač (okrem Nového Zélandu a Japonska). Je teda očividné, že neexistuje žiadny sústavný a reálny rodičovský dohľad.

Všetko je „sociálne“
Napriek tomu, že si veľká väčšina opýtaných rodičov (92 %) myslí, že sú v oblasti internetu skúsenejší ako ich deti, je tu stále veľa miesta pre ďalšie obavy. Prekvapujúce je, že 58 % rodičov priznáva, že má ich 10 až 13 ročné dieťa prístup na hlavné sociálne siete, čo je priamo v rozpore s tým, že minimálny vek pre prihlásenie sa na Facebook je 13 rokov.

Ďalšie kľúčové fakty z poslednej série prieskumov sú nasledujúce:

50 % tweens v anglicky hovoriacich krajinách a 44 % celkovo používa sociálne médiá na svojich mobilných telefónoch.


Iba jedno z dvadsiatich detí vo veku 10 až 13 rokov sa podľa svojich rodičov stalo obeťou kyberšikany. Čísla sa pohybujú od 9 % v Austrálii a USA do 3 % vo Francúzsku.

Dve tretiny rodičov tvrdia, že poznajú prístupové heslo svojich detí. V USA dokonca 78 % rodičov.

Šesť z desiatich rodičov má prístup do počítača svojho dieťaťa, takže vidia, na aké stránky dieťa chodí. Najviac tak robia americkí (72 %) a kanadskí (67 %) rodičia. Vo Veľkej Británii stránky kontroluje len 58 % rodičov.

Tweens v Taliansku (90 %), Českej republike (86 %) a vo Veľkej Británii (83 %) posielajú najviac SMS, zatiaľ čo najmenej sa tak deje vo Francúzsku (61 %) a v Austrálii (62 %).

58 % britských detí vo veku 10 až 13 rokov používa počítač v súkromí svojho domova, v porovnaní s 81 % v Nemecku, 69 % vo Francúzsku, 49 % v Taliansku, 41 % v USA, 36 % v Austrálii a 11 % v Českej republike.

Tweens vo Veľkej Británii (36 %) vlastnia smartphone častejšie než ich americkí (28 %) a francúzski (16 %) vrstovníci.

Tweens v Taliansku (76 %) a v Španielsku (72 %) majú svoj vlastný počítač, zatiaľ čo na Novom Zélande ho má iba 40 % a v Kanade 53 %.

„Dospelí často berú ako samozrejmosť desaťročia tréningu, z ktorých čerpajú vždy, keď komunikujú s ostatnými ľuďmi,“ pokračuje Smith, „a ani my sa nedokážeme pohybovať v každej spoločenskej situácii s úplnou ľahkosťou. Digitálna dospelosť má predovšetkým rodičov povzbudiť k tomu, aby pomohli svojim deťom čeliť nástrahám internetu so sebavedomím a znalosťami bezpečnosti. Aby sa vedeli ozvať v prípade, že narazia na niečo zlé.“
 

Neprehliadnite: