MOBILNÁ DÁTOVÁ PREVÁDZKA BUDE 10 KRÁT VäČŠia DO ROKU 2016

Tlačový servis  /  09. 11. 2011, 00:00

Vo svojom novom Prieskume o dátovej prevádzke a trhu (Traffic and Market Data Report), ktorá poskytuje pohľad na súčasné trendy, Ericsson (NASDAQ:ERIC) predpovedá 10 násobný nárast mobilnej dátovej prevádzky do roku 2016. Prieskum vychádza z výsledkov meraní, ktoré realizuje firma niekoľko rokov v rámci funkčných sietí v rôznych regiónoch sveta.

 

Johan Wibergh, riaditeľ divízie Siete spoločnosti Ericsson, povedal: „Ericsson realizuje širokú škálu meraní, aby monitoroval pulz zosieťovanej spoločnosti. Tieto merania potom využívame na to, aby sme zvýšili efektívnosť navrhovania svojich produktov a plánovania sietí. Táto správa poskytuje obrazy o neustále rastúcom počte ľudí a firiem, ktoré majú reálny prínos z mobility, využívania širokopásmových služieb a fungovania v prostredí cloud.“

 

Podľa uvedeného prieskumu, počet predplatiteľov mobilných širokopásmových služieb dosiahne takmer 5 miliárd v roku 2016, čo je významný nárast z predpokladaných
900 miliónov na konci roka 2011. Znamenalo by to každoročný 60% nárast, ktorý bude odzrkadľovať výrazný rast objemu prenesených dát u používateľov smartfónov. Očakáva sa, že celková dátová prevádzka u smartfónov sa v priebehu roka 2011 strojnásobí.

Prístup k internetu bude naďalej hybnou silou rastu mobilnej dátovej prevádzky u všetkých typov prístrojov. Očakáva sa, že medzi rokmi 2011 a 2016 narastie mobilná dátová prevádzka každý rok o takmer 60%, predovšetkým vďaka video prenosom.

Ďalšie dôležité informácie z prieskumu:

Do roku 2016 bude viac ako 30% svetovej populácie žiť v metropolitných a mestských oblastiach s hustotou viac ako 1 000 ľudí na štvorcový kilometer. Tieto oblasti predstavujú menej ako 1% z celkovej rozlohy súše na Zemi, avšak vygenerujú okolo 60% celkovej mobilnej dátovej prevádzky.

Mobilné širokopásmové služby, nové smartfóny a aplikácie budú naďalej hybnou silou rastu objemu prenesených dát. Súčasne je tu silný impulz pre nárast využívania smartfónov vo všetkých regiónoch. Ericsson predpokladá, že objem prenesených dát v moderných smartfónoch narastie 12 krát a zhruba sa vyrovná mobilnej dátovej prevádzke generovanej osobnými počítačmi do roku 2016.

Prítomnosť Ericssonu vo viac ako 180 štátoch a viac ako 1 000 sieťach umožňuje merať objemy prenesených hlasových a dátových objemov. Výsledkom je reprezentatívna základňa údajov pre vypočítanie celkovej mobilnej dátovej prevádzky v 2G, 3G a 4G sieťach na svete.

Neprehliadnite: