Marek Antal: Na Slovensku môže vzniknúť ďalší Google

Tlačový servis  /  03. 11. 2011, 00:00

Generálny riaditeľ NESS KDC Ing. Marek Antal predstavil na konferencii Košice/Prešov Invest prácu a ciele spoločnosti košického vývojového centra. Hlavným cieľom konferencie, organizovanej Americkou obchodnou komorou na Slovensku (AmCham) v spolupráci s agentúrou SARIO, bola prezentácia investičných možností v celom regióne východného Slovenska. Marek Antal hovoril nielen o histórii a projektoch NESS KDC, ale aj o budúcnosti pracovného trhu v oblasti IT na Slovensku a vo svete.

 

NESS Košice Development Center vzniklo pred vyše šiestimi rokmi. “Na začiatku to bol experiment. Dopadol úspešne a v súčasnosti je košické vývojové centrum výkladnou skriňou. Dokázali sme, že vieme ponúknuť stabilnú a kvalitnú pracovnú silu.”  V NESS KDC pracuje dnes viac než 300 kvalifikovaných zamestnancov. Ness KDC poskytuje služby pre rôznych zákazníkov v západnej Európe a USA. Venujú sa vývoju, testovaniu a implementácii softvéru na sledovanie podozrivých finančných transakcií, ktorý používa 9 z 10 najväčších svetových bánk, či príprave moderného hi-tech riešenia pre ďalšiu generáciu navigačných systémov do áut. “Ide o pokročilý navigačný systém, ktorý je prepojený priamo s automobilom ako takým. Podľa zložitých výpočtov anticipuje, aký tvar vozovky bude nasledovať. Automatická prevodovka dokáže spolu s týmto systémom ušetriť až 15% paliva. Pracujeme aj na softvéri na podporu call centier, ktorý dokáže rozoznávať emócie v hlase a na základe toho vyhodnocuje správanie sa zákazníka. Práca v NESS KDC je pre našich zamestnancov veľmi atraktívna a prináša zákazníkovi okrem kvalitnej práce aj vysokú pridanú hodnotu,” dodal Antal.

Veľkou výhodou NESS KDC je okrem strategického umiestnenia blízko západnej Európy aj dostatok kvalitného a stabilného talentu, ktorý sa ukrýva v zamestnancoch vývojového centra. “Záujem o IT biznis rastie, ale dostatok talentu v západnej Európe klesá. Tento trend vidíme nielen v okolitých krajinách, ale aj na Slovensku. Počet záujemcov o štúdium technických smerov klesá už na stredných školách. Práve preto je napríklad India, ktorej univerzity generujú vyše 250 000 absolventov ročne, tradičným dodávateľom IT služieb,” konštatuje generálny riaditeľ NESS KDC.

Zatiaľ čo západné Slovensko je sídlom veľkých spoločností či bankových inštitúcií, východné Slovensko je aj vďaka absencii diaľnice izolované a vyprofilovalo sa ako miesto vzniku firiem so službami pre zahraničie. Okrem NESS KDC tu sídlia napríklad spoločnosti T-Systems, AT&T, Siemens či RWE IT a mnoho ďalších. “Ide o čistý export, ktorý prináša peniaze zo zahraničia na východ. Podobných firiem, väčších alebo menších, je oveľa viac. Predpokladám, že v tejto oblasti Slovenska pracuje asi 7000 ľudí. Za NESS ako člena a zakladateľa IT Valley (združenie podporujúce IT priemysel na východe Slovenska) môžem povedať, že je to naozaj aj usilovnou a cieľavedomou prácou IT firiem, zástupcov mesta Košice, Košického samosprávneho kraja a, samozrejme, miestnych univerzít, vďaka čomu sa snažíme vytvárať pre investorov priaznivé prostredie, aby sa mohli uchytiť a rásť.”

Ďalším krokom by malo byť podľa Antala zefektívnenie podpory investícií do vývoja a výskumu, a to hlavne v oblasti informačných technológií na Slovensku: “Z istého uhla pohľadu sme montážnou dielňou Západu. Izrael míňa na resarch & development 4,5% HDP ročne, ČR a Slovinsko 1,4 % a Slovensko 0,4%. Ekosystém IKT v Košiciach vytvára podmienky na to, aby sme sa posunuli ďalej. Je tu 7 000 vzdelaných pracovníkov, z ktorých väčšina denne komunikuje v angličtine alebo nemčine a pracuje v profesionálnom prostredí. Vďaka Minerva 2.0 a ďalším iniciatívam, ktoré majú za cieľ odstraňovať všeobecne známe slovenské rezervy - nedostatočné školstvo a jeho prepojenie s praxou, absenciu podnikateľského ducha a slabú podporu " startupov“ - sa môže na Slovensku narodiť niečo veľké, trebárs ako ďalší Google.”

Neprehliadnite: