Sony získava podiel Ericssonu v Sony Ericsson

Tlačový servis  /  28. 10. 2011, 00:00

Ericsson (NASDAQ:ERIC) a Sony Corporation ("Sony") ohlásili, že Sony odkúpi 50% podiel Ericssonu v spoločnosti Sony Ericsson Mobile Communications AB ("Sony Ericsson"), čím sa biznis s mobilnými telefónnymi zariadeniami stane plným vlastníctvom a súčasťou spoločnosti Sony.

Ericsson (NASDAQ:ERIC) a Sony Corporation ("Sony") ohlásili, že Sony odkúpi 50% podiel Ericssonu v spoločnosti Sony Ericsson Mobile Communications AB ("Sony Ericsson"), čím sa biznis s mobilnými telefónnymi zariadeniami stane plným vlastníctvom a súčasťou spoločnosti Sony.

Za posledných desať rokov sa na trhu s mobilnými telefónmi presunula pozornosť z jednoduchých mobilných telefónov na smartfóny s pokročilými funkciami, medzi ktoré patrí prístup k internetovým službám a obsahu. Transakcia je logickým strategickým krokom, ktorý zohľadňuje podstatu tohto vývoja a jeho vplyv na trh.

Znamená to však, že pre Ericsson klesá synergický efekt situácie, keď spájal ponuku špičkových svetových technológií a telekomunikačných služieb s ponukou telefónov. V súčasnosti sa Ericsson zameriava na globálny mobilný trh ako celok; firme ide o to, aby bezdrôtové pripojenie prinášalo ľuďom, firmám a spoločnosti aj iný prospech, ako je iba využívanie telefónov. Ruka v ruke s vyššie uvedeným cieľom – vytvoriť projekt bezdrôtového pripojenia- sa budú firmy Ericsson a Sony snažiť vyíjať technológie pripojenia naprieč rôznymi platformami, aby s nimi uspeli aj na trhu..

„Táto akvizícia má význam pre Sony aj Ericsson, a zmenu pocítia zákazníci, ktorí sa budú chcieť kdekoľvek a kedykoľvek pripojiť na Internet. Vďaka živému biznisu so smartfónmi a prístupu k dôležitým strategickým IP (rozsiahla zmluva o vzájomnom poskytovaní licencií), je naša stratégia štyroch obrazoviek úplne opodstatnená. Svojim zákazníkom môžeme rýchlejšie a vo väčšej miere ponúkať smartfóny, laptopy, tablety a televízory, ktoré sa dokážu bez problémov navzájom prepojiť, a súčasne dokážeme používateľom otvoriť nové svety online zábavy. Naša ponuka zahŕňa aj vlastné kvalitné služby siete spoločnosti Sony, akými sú PlayStation Network a Sony Entertainment Network," povedal Sir Howard Stringer, predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a prezident spoločnosti Sony. Pán Stringer tiež poznamenal, že táto akvizícia umožní spoločnosti Sony zabezpečiť prevádzkovú efektivitu, okrem iného, v technickej oblasti, pri budovaní sietí a v marketingu. „Môžeme pomôcť ľuďom využívať celý náš obsah, od filmov po hudbu a hry, a to prostredníctvom množstva našich zariadení tak, ako to nikto iný nedokáže.“

„Pred desiatimi rokmi sme vytvorením spoločného podniku spojili poznatky firmy Sony o spotrebných produktoch s odbornými znalosťami Ericssonu z oblasti telekomunikačných technológií. V tom čase to bolo perfektné spojenie, ktoré malo podporiť rozvoj štandardných telefónov. Dnes robíme rovnako logický krok tým, že Sony získava náš podiel v Sony Ericsson a zahrnie ho do svojej širokej škály spotrebných zariadení. Teraz sa ešte viac zameriame na zabezpečenie pripojenia pre všetky zariadenia. Využijeme našu divíziu pre výskum a vývoj ako aj naše portfólio svetovo uznávaných patentov na to, aby sme vybudovali skutočne prepojený svet,“ povedal Hans Vestberg, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Ericsson.

Keď firma Sony Ericsson začala svoju prevádzku 1. októbra 2001, išlo o spojenie neziskového obchodu s telefónmi Ericsson a Sony. Potom prišiel úspešný obrat a firma sa stala lídrom trhu vo vývoji štandardných telefónov. Podarilo sa jej spojiť významné znalosti spoločnosti Sony o spotrebných produktoch s vedúcim postavením Ericssonu v telekomunikačných technológiách. Telefóny WalkmanTM phone a Cyber-shotTM phone sú toho dobre známymi príkladmi.

Úspešným uvedením telefónu P1 v roku 2007 sa podnik Sony Ericsson veľmi skoro etabloval v segmente smartfónov. V poslednej dobe firma zrealizovala úspešný prechod od štandardných telefónov k smartfónom Xperia(TM) využívajúcich operačný systém Android. Do konca tretieho štvrťroka 2011 mal Sony Ericsson 11% podiel na trhu telefónov s operačným systémom Android, čo predstavovalo 80% tržieb firmy v treťom štvrťroku. Počas desiatich rokov svojho fungovania vygenerovala spoločnosť Sony Ericsson zisk približne 1,5 mld. eur a vyplatila svojim materským firmám dividendy v celkovej výške okolo 1,9 mld. eur. Najznámejšími modelmi sú „XperiaTM arc" a „XperiaTM mini", ktorý získal cenu v ankete EISA Awards v roku 2011. Nedávne pozoruhodné prírastky zahŕňajú modely "XperiaTM PLAY" a "XperiaTM arc S".

Ukončenie transakcie, ktorú schválili príslušné orgány obidvoch firiem, sa predpokladá na január 2012 a podlieha obvyklým podmienkam uzavretia zmluvy, vrátane regulačných opatrení.

Podiel Ericssonu v spoločnom podniku Sony Ericsson bol podľa ekvivalenčnej metódy ohodnotený na 50%. Po ukončení transakcie nebude mať Ericsson žiadne nesplatené záruky týkajúce sa podniku Sony Ericsson a nebude už zahŕňať do súvahy Sony Ericsson ako investíciu. Výsledkom transakcie je pozitívny kapitálový zisk pre Ericsson, ktorý bude zadefinovaný po ukončení transakcie. SEB Ensklida vystupuje ako výhradný finančný poradca Ericssonu v uvedenej transakcii.

Neprehliadnite: