Smartfóny a tablety nútia firmy zavádzať mobilné aplikácie

Tlačový servis  /  19. 10. 2011, 00:00

Už v budúcom roku sa bude celosvetovo používať viac smartfónov a tabletov ako klasických počítačov. Čoraz častejšie nasadenie mobilných zariadení aj na firemné účely spoločnosti, núti firmy intenzívnejšie zvažovať zavádzanie mobilných aplikácií do svojich podnikových informačných systémov. Vyžaduje si to nielen technologický pokrok, ale aj tlak na prijímanie okamžitých rozhodnutí na základe vyhodnotenia množstva dát a informácií.

 

Kým v súčasnosti je podiel notebookov a stolových PC k smartfónom a tabletom zhruba vyrovnaný, v roku 2014 už bude celosvetovo tento pomer 600 miliónov k viac ako jednej miliarde. „Neprekvapuje preto, že až 45 percent organizácií považuje za jednu zo svojich priorít zaviezť mobilné aplikácie už v tomto roku,“ skonštatoval na konferencii SAP Mobility Day Dušan Kachaňák zo SAP Slovensko.

 

SAP tento rok uvoľnuje niekoľko desiatok mobilných aplikácií, ktoré spolupracujú s SAP riešeniami. Bežia na jednotnej platforme Sybase Unwired Platform, ktorá slúži aj na vývoj aplikácií podľa požiadaviek konkrétneho zákazníka. Jej základom je totiž otvorenosť. Znamená to schopnosť spolupracovať s rôznymi platformami od BlackBerry, iPhone až po tablety ako iPad a ďalšie. „Takmer 60 percent organizácií očakáva podporu až do štyroch rôznych mobilných platforiem,“ vysvetlil Dušan Kachaňák.

 

Samozrejmosťou je aj jednoduchá pripojiteľnosť na ľubovoľné backend systémy a databázy používateľa. Ktorýkoľvek zamestnanec či partner spoločnosti tak dokáže prakticky v akomkoľvek čase a bez ohľadu na miesto, riešiť pracovné úlohy či sledovať potrebné informácie tak, aby mohol vždy prijať tie najlepšie rozhodnutia.

 

Spolu so zavádzaním mobilných aplikácií prichádzajú aj bezpečnostné riziká. Až polovica používateľov smartfónov a tabletov ich totiž nemá zabezpečené heslom, dve tretiny z nich sa pri odchode z aplikácií neodhlasuje, no až 90 percent pristupuje zo svojich súkromných zariadení do firemnej pošty či siete! Nasadením systému AFARIA firmy dokážu úspešne eliminovať všetky hrozby, ktoré z toho vyplývajú. Pomocou nástroja AFARIA pre manažment a bezpečnosť mobilných aplikácií a zariadení (využila ho aj americká vláda pri realizácii sčítania obyvateľov USA v roku 2010) môžu nastaviť úžívateľské práva, zakázať návštevníkom prístup na vybrané weby či k firemným údajom, alebo v prípade potreby na diaľku zablokovať akékoľvek dáta, ktoré by sa mohli dostať do nepovolaných rúk.

 

SAP ako svetový líder v oblasti podnikových informačných systémov, poskytuje zákazníkom nielen mobilné riešenia, ale pomáha aj s prípravou ich nasadenia. „V prvom kroku je dôležité zhodnotenie možností mobilných riešení v danej spoločnosti. Následne v jednom balíku dostanete licencie a aj preddefinované implementačné riešenia, ako napríklad Sybase Mobile Sales pre SAP CRM či Mobile Employee Productivity Aplication pre SAP CRM a viaceré ďalšie. Tie umožňujú okamžité nasadenie. No a treťou fázou je vzájomná spolupráca pri inováciach,“ vysvetlil na konferencia SAP Mobility Day Štefan Farkaš zo SAP Slovensko.

 

Práve SAP Custom Development je služba, ktorá umožňuje vyvíjať aplikácie presne na mieru jednotlivým klientom. To prináša zosúladnie mobilných riešení s ich podnikovou stratégiou, a teda aj lepšie a efektívnejšie využívanie ich potenciálu. „Okrem rýchleho uvedenia takéhoto špecifického riešenia do produktívnej prevádzky je samozrejmosťou aj poskytovanie údržby počas celej životnosti aplikácie a rovnaká podpora, ako v prípade štandardného softvéru SAP,“ uzavrel Štefan Farkaš.

Neprehliadnite: