Samsung vsádza na budúcnosť AMOLED displejov

Tlačový servis  /  07. 10. 2011, 00:00

Spoločnosť Samsung patrí medzi svetovú špičku vo výrobe AMOLED displejov. V súčasnosti prevádzkuje najväčšiu svetovú výrobnú linku AMOLED displejov a v nasledujúcich rokoch plánuje postaviť nové továrne. Samsung tak jednoznačne vsádza na budúcnosť AMOLED displejov – podľa prognóz dosiahne v roku 2015 trh s AMOLED displejmi objem vo výške 14,1 miliárd dolárov.

 

Divízia Samsung Mobile Display poprednej svetovej spoločnosti Samsung Electronics Co., Ltd. prevádzkuje najväčšiu výrobnú linku AMOLED displejov na svete, ktorá bola postavená v Tangjeongu v Južnej Kórei v júni tohto roku. Nová výrobná linka AMOLED displejov využíva sklenené substráty, ktoré sú trikrát väčšie ako v predchádzajúcej prevádzke, takže je možné zvýšiť produktivitu práce a zlepšiť nákladovú konkurencieschopnosť.

 

Samsung vyrába viac ako 2 milióny AMOLED displejov za mesiac a vďaka tomu patrí medzi svetovú špičku. Začiatkom tohto roka vynašiel Samsung novú technológiu, vďaka ktorej zvládne vyrobiť v 5.5 G AMOLED továrni až 65" displej. Táto technológia by sa mala objaviť v novej továrni, ktorá má byť uvedená do prevádzky v priebehu roku 2012. Medzi plány spoločnosti Samsung pre rok 2013 patrí aj 8 G továreň, ktorá by mala vyrábať najväčšie typy panelov.

 

Odborníci očakávajú, že AMOLED trh zaznamená v najbližších rokoch extrémne rýchly rast. Podľa odhadov firmy DisplaySearch narastie AMOLED trh až trojnásobne z tohtoročných 4,3 miliárd dolárov na 14,1 miliárd dolárov v roku 2015.

 

Technológia budúcnosti – displej Super AMOLED Plus

Prvá verzia AMOLED displejov išla do výroby v roku 2007 a od tej doby prišiel Samsung s ďalšími vylepšeniami. Klasické AMOLED displeja majú tri vrstvy - displej, dotyková vrstva a krycie sklo. Tieto displeje boli tenké, ale potrebovali na povrchu panel s dotykovým senzorom (TSP). S tým sa ale vývojári spoločnosti Samsung nechceli zmieriť, a tak vyvinuli Super AMOLED displej (One-Cell Touch AMOLED), ktorý eliminuje pridanú vrstvu dotykovej obrazovky a integruje dotykový senzor do samotného panelu AMOLED.

Táto zmena umožňuje dosiahnutie lepšieho kontrastu a tiež obmedzenia odleskov medzi vrstvami displeja, ktoré sú viditeľné, hlavne ak sú na displeji kontrastné obrazy. Displeje Super AMOLED kombinujú vysoký výkon a výnimočnú kvalitu displeja s veľmi presným dotykovým ovládaním modulu, ktorý je necelé 2 mm hrubý.

 

„Nakoniec sme vývojom strávili takmer rok. Úspech sme dosiahli až po uskutočnení takmer 30 000 pokusov, testov a analýz,“ uviedol Ryan Choi, hlavný inžinier v Samsung Mobile Display, ktorý má na starosti vývoj AMOLED.

 

Ani v tejto chvíli sa však inžinieri Samsungu nezastavili v snahe neustále zlepšovať a inovovať displej AMOLED. Posledná novinka – Super AMOLED Plus – využíva Real RHB Stripe technológiu, keď každý pixel tvorí hneď trojica subpixelov. Navyše, dotykový senzor už nie je integrovanou funkciou ako pri Super AMOLED displeji, ale bol novo umiestnený do jednotlivých buniek naprieč celým displejom, kedy hrúbka jedného senzora je len 1 µm (0,001 mm). Displej Super AMOLED Plus ponúka jemnejšie a hladšie obrázky a navyše perfektnú dotykovú odozvu a je preto súčasťou vlajkového modelu Samsungu, smartphonu Galaxy S II, ktorý bol uvedený na slovenský trh v júni tohto roku.

 

Vývoj technológie displejov

Za takmer tridsať rokov svojej existencie prešli mobilné telefóny veľkými zmenami nielen v dizajne či ponuke funkcií, ale hlavne došlo k preklopeniu klasického telefónu v sofistikovaný smartphone. Spolu s tým sa dočkali zmien i displeje, pri ktorých nevzrástol len ich rozmer, ale aj kvalita. Nenávratne preč je aj doba, kedy bol displej limitovaný iba jedným alebo dvoma riadkami obsahu. Dnes sú už štandardom dotykové displeje, ktoré ďalej prechádzajú inovačnými procesmi.

 

Vývoj displejov používaných v nových mobilných zariadeniach postupoval cez OLED displeje, LCD displeje až k rôznym typom AMOLED displejov. OLED displeje sú založené na technológii organických elektroluminiscenčných diód, zatiaľ čo technológia LCD displejov vychádza z molekúl tekutých kryštálov. AMOLED displej, ktorý si vydobyl svoje miesto na slnku relatívne nedávno, funguje na základe aktívnej matrice organických elektroluminiscenčných diód a ponúka mnoho inovatívnych vylepšení oproti LCD panelom. Medzi ne patrí predovšetkým vyšší kontrastný pomer a živšie a prirodzenejšie farby. Navyše obrazovky AMOLED nepotrebujú podsvietenie, takže sú na rozdiel od LCD energeticky úspornejšie, tenšie a ľahšie.

 

Stručný zoznam úspechov, ktoré divízia Samsung Mobile Display dosiahla od roku 2007:

• December 2007: 31-palcový AMOLED

• Október 2008: 40-palcový AMOLED

• Jún 2009: 6,5-palcový ohybný AMOLED

• Október 2009: 30-palcový 3D AMOLED

• Máj 2010: 19-palcový transparentný AMOLED

• November 2010: 4,5-palcový WVGA ohybný AMOLED

Neprehliadnite: