Internet reguláciu nepotrebuje

Tlačový servis  /  03. 10. 2011, 00:00

IT Asociácia Slovenska s nevôľou zaregistrovala návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č.171/2005 Z.z. o hazardných hrách. Analýza návrhu, ktorý sa dostal do medzirezortného pripomienkového konania, totiž ukazuje, že okrem definície hazardných hier a zavedenia špeciálnych licencií na ich prevádzku, umožňuje zákon obmedziť ich dostupnosť cez internet. Blokovanie „neželaných“ hazardných hier si pritom vynucuje od poskytovateľov internetového pripojenia, čiže od tretích strán, ďalšie náklady.

 

Poskytovatelia internetu by podľa návrhu mali byť povinní blokovať prístup verejnosti k vybraným webovým stránkam, ktorých zoznam má byť zverejnený a pravidelne dvakrát mesačne aktualizovaný na webstránke Daňového riaditeľstva v Bratislave. Bez súdneho rozhodnutia. „Regulácia internetu je veľmi vážna vec, pretože ide o zásah do slobody šírenia informácií,“ hovorí Juraj Sabaka, prezident IT Asociácie Slovenska. „Napriek tomu, že v návrhu zákona je uvedené, aby zoznam zakázaných ponúk zostavoval presne daný orgán dozoru v Bratislave, otázkou je, kto bude skutočne schopný kvalifikovane posudzovať, ktoré stránky/ponuky sú legálne a ktoré nie. To môže podľa nášho názoru iba súd a nie iba dozorný orgán. Nechceme nijako obhajovať prevádzku podobných serverov, no riziko zneužitia je príliš vysoké. Preto považujeme povinnosť súdneho rozhodnutia v tejto oblasti za zásadnú,“ dodáva Juraj Sabaka.

 

Návrh zákona, umožňuje obmedziť dostupnosť hazardných hier cez internet. Blokovanie „neželaných“ hazardných hier si pritom vynucuje od poskytovateľov internetového pripojenia, čiže od tretích strán. IT Asociácia Slovenska má za to, že navrhnuté ustanovenie prelamuje doteraz platnú zásadu, podľa ktorej služby poskytovateľov internetu nie sú zabezpečením alebo vykonávaním redakčného dohľadu nad prenášaným obsahom. Podľa smernice o elektronickom obchode: ES2000/31, hazardné hry ako také sú vyňaté z pôsobnosti smernice a teda sa na hazardné hry nevzťahuje článok 3 – Vnútorný trh, a tiež operátori a internetoví poskytovatelia sú podľa článku 12-15 smernice vyňatí zo zodpovednosti za prenášaný obsah, zákaz filtrácie a monitoring. Navrhovane ustanovenie je tak podľa IT Asociácie Slovenska v rozpore s právom EU. Navyše navrhnutá úprava musí byť tiež notifikovaná Európskou komisiou v súlade s tzv. notifikačnou smernicou 98/48.

 

Je tiež potrebné brať do úvahy, že obsah na internete býva zmiešaný a hrozí riziko, že spolu s nelegálnym hazardom bude zablokovaný i nezávadný obsah. Návrh zákona nerieši, ako v takýchto prípadoch štát odškodní osoby, ktoré týmto postupom postihne. V prípade sťažnosti poskytovateľov služieb  (teda prevádzkovateľov stránok hazardu) na operátorov nie je jasné, kto bude nakoniec zodpovedný. Aj keď návrh zákona hovorí o tom, že podnik nezodpovedá za škodu spôsobenú blokovaním prístupu účastníka k zakázanej ponuke, z navrhovaného znenia nie je jasné, kto bude zodpovedný za škodu spôsobenú kolaterálne za blokovanie prístupu k legálnym stránkam, ktoré môžu byť náhodne zablokované s tými nelegálnymi.

 

Juraj Sabaka upozorňuje na dôležitú skutočnosť: „Je treba si tiež uvedomiť, že novela zákona o hazardných hrách fakticky prenáša na poskytovateľov internetu novú povinnosť technicky zabezpečovať redakčný dohľad vykonávaný Daňovým úradom Bratislava. Z návrhu zákona pritom nevyplýva, že by za túto činnosť náležala poskytovateľom internetu akákoľvek náhrada nákladov. V tejto súvislosti upozorňujeme na rozhodnutie Ústavného súdu SR v oblasti odpočúvania.“

 

Praktickú vykonateľnosť zákona môže ovplyvniť i obchádzanie technických prekážok vytváraných zákonom, ktoré nebude príliš komplikované. Okrem iného môže dochádzať napr. k pravidelnému preventívnemu premiesťovaniu inkriminovaných stránok na nové adresy alebo k používaniu zahraničných IP adries. Juraj Sabaka na záver dodáva: „Obdobnú snahu českých úradov regulovať internet pred par mesiacmi českí poslanci zamietli.“

 

IT Asociácia Slovenska (ITAS) je profesijným združením najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií. Poslaním IT asociácie Slovenska je presadzovať informatizáciu ako predpoklad budovania znalostnej spoločnosti.

Neprehliadnite: