Európske banky otočili vývoj ziskovosti o 110 miliárd eur len za dva roky. Je to však len "ticho medzi dvomi búrkami?"

Tlačový servis  /  12. 09. 2011, 00:00

Pätnásť vedúcich európskych bánk v roku 2010 vytvorilo spolu zisk vo výške 85 miliárd eur, čo je dvakrát viac ako v roku 2009, pričom v roku 2008 boli ešte v strate 25 miliárd eur. Zdá sa, že sú pripravené na oživenie za normálnych podmienok - ale obavy z dlhov krajín môžu znamenať, že sa opäť blížia ťažké časy, naznačuje nová správa KPMG.

 

Správa KPMG s názvom Focus on Transparency [Zameranie na transparentnosť] zistila, že retailové a komerčné banky zlepšili svoju výkonnosť uprostred rastúcej aktivity na rozvíjajúcich sa trhoch a hospodárskeho oživenia, zatiaľ čo výnosy investičného bankovníctva mierne klesli o 2% na 121 miliárd eur. Značná časť zvýšených ziskov bánk je výsledkom významného zníženia opravných položiek na zlé úvery. Znehodnotenie úverov sa v retailovom a komerčnom bankovníctve znížilo o 27% na 79 miliárd eur a v investičnom bankovníctve o 29% na 80 miliárd eur. Tieto poklesy umožnili bankám značne kompenzovať vplyv znížených výnosov v investičnom bankovníctve a prispeli k rastu výnosov v retailových bankách. To znamená, že v porovnaní so stratami 25 miliárd eur v roku 2008, európsky bankový sektor v priebehu len dvoch rokov otočil vývoj ziskovosti o 110 miliárd eur. KPMG však varuje, že tento trend pravdepodobne nebude pokračovať.

 

Michal Maxim, manažér auditu bánk, KPMG na Slovensku: “Bankovníctvo sa stále nachádza na križovatke. Aj keď banky od čiernych dní úverovej krízy zaznamenali veľký pokrok, rastúce obavy z dlhov krajín by ich mohli vrátiť späť na nebezpečné územie. Niektoré európske banky sú vystavené veľkým potenciálnym rizikám. Ak sa pozrieme dopredu, uvidíme, že sa začne prejavovať skutočný vplyv vlny regulačných zmien. Problém s dlhmi nezmizol, len sa presunul z bánk na vlády. Mnohí sa domnievajú, že budúcnosť bude hrozivá, pretože vstúpime do éry úsporných opatrení.”

 

Regulačné kapitálové požiadavky podľa pravidiel Basel III budú predstavovať výzvu a ovplyvňovať ziskovosť a návratnosť kapitálu bánk. Všetky banky zahrnuté do prieskumu KPMG zverejnili svoje ukazovatele kapitálovej primeranosti podľa pravidiel Basel II, ktoré sa vo všeobecnosti zvýšili, pričom v priemere predstavovali 14,83% v roku 2010 oproti 14,41% v roku 2009. Tretina bánk naznačila, že sú schopné splniť nové požiadavky podľa pravidiel Basel III v roku 2013, mnohé však poukázali na viaceré oblasti, ktoré vyžadujú ďalší rozvoj a implementáciu národnými orgánmi dohľadu. Banky sa však snažia zvyšovať kvalitu svojho kapitálu, pričom v roku 2010 zaznamenali zvýšenie ukazovateľa kapitálovej primeranosti Core Tier 1 a tento trend potvrdzujú aj ich finančné výkazy za prvý štvrťrok 2011.

 

Prísnejšia regulácia prináša vyššie náklady, ale okrem otázky nákladov je pre mnohé banky zdrojom obáv aj nejednotnosť regulácie v jednotlivých častiach sveta. Niektoré krajiny robia zásadné zmeny v regulácii - zatiaľ čo iné jurisdikcie, ktoré, ako sa zdá, považujú úverovú krízu z roku 2007/08 len za problém Európy a Spojených štátov, tak nerobia. To môže priniesť niektorým bankám konkurenčnú nevýhodu a spôsobiť neistotu.

 

Najväčšou súčasnou obavou sú však dlhy krajín. Výročné správy za rok 2010 venujú oveľa viac priestoru dlhom krajín v porovnaní s rokom 2009 – pričom rýchlosť vývoja nebolo možné predvídať v čase, keď sa tieto výročné správy vypracovávali. Potenciálny vplyv na bankový sektor sa stal otázkou, ktorá vyvoláva čoraz väčšie obavy. Posledné kolo záťažových testov Európskeho orgánu pre bankovníctvo (European Banking Authority) vyžaduje, aby banky zverejnili svoju expozíciu voči dlhom krajín podľa jednotlivých účtovných portfólií, lehôt splatnosti a krajín. Banky okrem toho vykazujú vo svojich súvahách odložené daňové pohľadávky vo výške 92,5 miliárd eur (čo v podstate znamená straty súvisiace s daňovými záväzkami), pričom bude potrebné vytvoriť budúce zdaniteľne zisky približne vo výške 334 miliárd eur, voči ktorým bude možné vyrovnať tieto sumy. V týchto neistých časoch sa pohľad na dosiahnuteľnosť budúcich ziskov môže rýchlo meniť, čo môže viesť k potenciálnemu zníženiu niektorých výsledkov.

 

Maxim na záver uvádaza: “Naša správa upozorňuje na trend návratu bánk k ťažiskovým bankovým aktivitám so zameraním na vzťahy so zákazníkmi a znižovanie nákladov. Otázkou zostáva, či im nepokojné trhy umožnia pokračovať v tomto trende.”

Neprehliadnite: