HP si pripomína 30. výročie kalkulačky 12c limitovanou edíciou

Tlačový servis  /  05. 09. 2011, 00:00

Spoločnosť HP oslávila 30 rokov inovácií a úspechov v odbore výpočtových technológií. Pri tejto príležitosti uviedla limitovanú edíciu legendárnej kalkulačky HP 12c, ktorá predstavuje zlatý štandard v oblasti obchodných výpočtov s nepretržitým predajom počas celých troch desaťročí.

 

Model HP 12c prevratným spôsobom zmenil finančné výpočty vďaka prelomovému horizontálnemu usporiadaniu, presnejším výsledkom v porovnaní s vtedajšími oficiálnymi tlačenými tabuľkami a bezkonkurenčnej klávesnici. Tá používateľom umožňuje zadať aj zložité vzorce ľahko, rýchlo a spoľahlivo. S vymeniteľnou miniatúrnou batériou sa navyše kalkulačka ľahko zmestí aj do vrecka na košeli.

Kalkulačka HP 12c zostáva aj naďalej dôležitým nástrojom v pracovnom živote finančných a obchodných profesionálov. Je tiež jednou z troch povolených kalkulačiek pri certifikačných skúškach z odboru finančníctva.(1)

Pre pripomenutie tohto míľnika teraz spoločnosť HP ponúka limitovanú edíciu k 30. výročiu modelu HP 12c. Každá kalkulačka z tejto série má laserom vytvorené unikátne výrobné číslo na zadnej strane a predáva sa v elegantnom darčekovom balení. To je navrhnuté v rovnako nadčasovom a odolnom dizajne ako originál.

„Rok 1981 sa zapísal do histórie. Do vesmíru po prvýkrát vzlietol raketoplán, osobný počítač začal byť stále populárnejší a vznikol kultový model kalkulačky, ktorý sa bez prestávky predáva už 30 rokov,“ povedal Phil McKinney, viceprezident a technologický riaditeľ Divízie osobných počítačov, HP. „Je naozaj škoda, že nie je možné spočítať, koľko obchodov bolo dohodnutých, koľko transakcií uskutočnených a koľko úverov schválených s pomocou HP 12c.“

Kalkulačka používa tzv. postfixovú notáciu, známu tiež pod názvom reverzná poľská notácia (RPN), ktorá zvyšuje efektivitu výpočtov. Napríklad postup "1 [enter] 2 [enter] +" vedie k výsledku 3. K rovnakému výsledku by sme sa dostali aj štandardnou, ale výrazne pomalšou cestou "1 + 2", zakončenou symbolom „rovná sa“. Postfixová notácia tak významne urýchľuje hlavne finančné operácie, ako je napríklad výpočet splátok, úrokových sadzieb, finančných tokov a ďalších.

Návrat modelu HP 15c

Spoločnosť HP predstavila aj model HP 15c, ktorý sa v predaji objavil po prvýkrát v roku 1982. Vo svojej dobe išlo o najvyspelejšiu vedeckú kalkulačku v ponuke HP, ktorá sa stala nevyhnutným nástrojom pre vedeckých pracovníkov a konštruktérov. Okrem postfixovej notácie ponúkla i programovateľné funkcie a vstavanú podporu pre komplexné čísla, matematické matice, numerické integrácie a ďalšie.

Od roku 1989, kedy bola výroba tohto modelu ukončená, pretrváva model HP15c ako mobilná aplikácia. Spoločnosť HP teraz na obmedzenú dobu začala tento model ponúkať v rovnakom dizajne, ale s viac ako stonásobnou rýchlosťou spracovania operácií oproti pôvodnému modelu.

Viac informácií o bohatej histórii kalkulačiek HP 12c a HP 15c nájdete na webových stránkach www.thenextbench.com. Podrobnosti ohľadne výročia modelu HP 12c sú dostupné na www.hp.com/go/voyager.

Ceny a dostupnosť

  • Oba modely budú na slovenskom trhu dostupné od októbra 2011. Ich predajná cena nebola zatiaľ stanovená.

Neprehliadnite: