Kto zaplatí 250 000 Sk za Najdes.sk?

Matúš Serdula  /  19. 08. 2003, 00:00

Najdes.sk by mala začiatkom septembra zmeniť majiteľa. Na slovenskom internete stránka o návštevníkov bojovala takmer 4 roky. O tom, ako splnila očakávania tvorcov, sme sa rozprávali s jej majiteľom, Davidom Gavaľom.

Adresa www.Najdes.sk ponúka katalógový vyhľadávač, ktorý má obsahovať 13 tisíc odkazov zaradených v 130 kategóriach. Odkazy ani ich zaradenie však kvalitou príliš nevynikajú. Najdes.sk ponúka aj informácie, ktoré bežne nájdeme na všetkých portáloch: televízny program či počasie. Výnimočný je azda kategóriou Mobil, v ktorej nájdete melódie do mobilných telefónov viacerých značiek. Na predaj je kompletne celá stránka spolu s 2 milionmi kreditov v systéme Mr.Linx. Rozhovor denníku INET.sk poskytol David Gavaľa, majiteľ Najdes.sk:

Prečo ste sa rozhodli predať Najdes.sk?
Najdes.sk bol projekt, ktorý sme začali robiť už pred takmer štyrmi rokmi. Začali sme ho robiť z dôvodu, že sme neboli spokojní so stavom vyhľadávacích služieb na Slovensku. Zo začiatku sme mali pocit, že by sa dal urobiť projekt, ktorý by mohol byť natoľko úspešný, že by v návštevnosti dobehol už dávnejšie zabehnuté stránky. Žiaľ. musím smutne skonštatovať, že tento zámer nám nevyšiel. Dôvodov neúspechu bolo viacero. Najväčším problémom bol asi nedostatok času. Portálu Najdes.sk sme sa totiž venovali len vo voľnom čase, kedže by sme z neho asi nevyžili.

Aká je vaša predstava o sume, za ktorú by mal byť portál Najdes.sk predaný?
Pôvodná predstava bola aspoň štvrť milióna. Myslíme si totiž, že sme do projektu Najdes.sk vložili už mnoho síl a nepochybne aj financií. Portál Najdes.sk mal v roku 2001 a v roku 2002 aj vlastný stánok na Cofaxe. Preto Najdes.sk nie je na slovenskom internete neznámym pojmom a má vytvorenú istú značku. Suma, za ktorú sa portál Najdes.sk predá, je zatiaľ stále veľmi otázna. Ponúk už máme viacero, žiaľ žiadna zatiaľ nespĺňa naše predstavy.

Našli sa už nejaký záujemcovia? Aké sú ich ponuky?
Áno, pár záujemcov sa už našlo. Medzi nimi sú aj seriózne firmy, ktoré majú za sebou už nejaké úspešné projekty. Žiaľ, viac Vám o nich zatiaľ prezradiť nemôžeme. Ako som už ale povedal, žiadna z ponúk ešte nespĺňa dokonale naše predstavy.

Čím je Najdes.sk výnimočný?
To je dosť ťažká otázka. Pre nás je Najdes.sk cenný ako celok. Budovali sme ho dlhšiu dobu, neustále sme ho vylepšovali a snažili sa, aby o ňom ľudia vedeli. Nedokážem povedať, čo si na ňom najviac vážim.

Bol portál v minulosti financovaný z reklamy alebo z vlastných zdrojov?
Zo začiatku to boli samozrejme vlastné zdroje a po približne roku nám začali plynúť aj peniaze z reklamy.

Koľko ľudí portál vytváralo?
V súčasnej dobe ho dotvárajú už len dvaja ľudia. Počas jeho vývoja sa ale na jeho tvorbe podieľalo už veľa schopných a kvalitných ľudí. Ak si dobre pamätám, tak istý čas portál Najdes.sk spravovalo aj 8 ľudí.

Ďakujem za rozhovor.

Neprehliadnite: