IFA 2011: Sharp oslňuje so Super Hi-Vision displejom

Tlačový servis  /  01. 09. 2011, 00:00

Spoločnosť Sharp opäť dokazuje vyspelosť svojich zobrazovacích technológií, keď na veľtrhu IFA 2011 predstaví v Európe svoje nové Super Hi-Vision LCD obrazovky, prvé na svete využívajúce televízny formát budúcej generácie. Zobrazujú neuveriteľných 33 miliónov pixlov (7 680 × 4 320), čo predstavuje 16× väčšie rozlíšenie než ponúka súčasný formát HDTV. Prototyp nesúci meno 8K4K, čo je skratka veľkosti ich rozlíšenia, je pokračovateľom displejov Sharp 4K2K, ktoré sú už teraz dostupné ako systémové komponenty a majú asi 4× kvalitnejšie rozlíšenie než HDTV.

 

Spoločnosť Sharp je dlhoročným lídrom odvetvia a vytvára štandardy vo výskume a vývoji displejov s vysokým rozlíšením. Výskum zameraný na LCD technológie začal už v roku 1970. Prvé výsledky potom Sharp prezentoval o tri roky neskôr na displeji vreckovej kalkulačky. Významné technologické pokroky v podobe zvýšenia počtu pixlov a teda vyššieho rozlíšenia, nasledovali v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. Sharp neustále dbá na sledovanie hlavného cieľa – získať ostrejší a viac kontrastný displej a zároveň si udržiavať vedúcu pozíciu v odbore LCD. Krátko pred prelomom tisícročia, v roku 1999, uviedol Sharp na trh prvý LCD televízor, s obrazovkou s uhlopriečkou 50 cm (20 palcov).

Odvtedy sa formát HDTV (televízory s vysokým rozlíšením 1 920 × 1 080) stal zavedeným štandardom a neoddeliteľnou súčasťou nielen európskych, ale aj českých domácností. Podľa poslednej štúdie GFU1 je možné očakávať, že do konca roka 2011 bude mať televízor s HD rozlíšením 31 miliónov nemeckých domácností. Medzi hlavné príčiny úspechu tohto televízneho formátu patria prenosy športových udalostí, ako sú preteky Formuly 1 alebo svetový šampionát vo futbale, ktoré boli vysielané v HD kvalite prvýkrát v roku 2010. Ďalším dôvodom je vzrastajúci počet televíznych staníc využívajúcich formát HDTV. V súčasnosti existuje iba v Nemecku 25 takých kanálov. Neustále rastie aj počet filmov v HD kvalite dostupných na blu-ray diskoch.

Spoločnosť Sharp neustále pokračuje vo vývoji LCD displejov a už teraz ponúka vybraným spoločnostiam svoje 4K2K displeje s uhlopriečkou 162 centimetrov ako komponenty do špeciálnych zariadení. Ďalšia generácia obrazoviek s vysokým rozlíšením bude v znamení štvornásobku dnešného HD (4 096 × 2 160 pixlov). Vďaka tomuto extrémne vysokému rozlíšeniu je možné napríklad realizovať videokonferenciu s vysokým počtom účastníkov alebo viac kamier môže súčasne zobrazovať na jednej obrazovke zábery vo vysokom rozlíšení. Okrem toho vysoké rozlíšenie v priemysle zaisťuje jasnejší prehľad kontrolných systémov komplexných výrobných procesov. HD je dôležité tiež v oblasti medicíny, napr. pri diagnostickom zobrazovacom vyšetrovaní. Monitor s rozlíšením 8,8 milióna pixlov umožňuje presnú interpretáciu RTG alebo CT vyšetrení. Vo filmovom priemysle je technológia 4K2K využívaná na digitálnu post-produkciu. Editori tak môžu vidieť hrubý záznam v jeho prirodzenom rozlíšení, čo umožňuje ďaleko presnejší strih.

Sharp teraz urobil ďalší významný krok vo vývoji monitorov s vysokým rozlíšením a to v spolupráci s japonskou verejnoprávnou spravodajskou stanicou NHK. Prototyp 8K4K má asi 33 miliónov pixlov (7 680 × 4 320), čo umožňuje šestnásťnásobné rozlíšenie v porovnaní s normálnou HDTV. Je to tak prvý monitor na svete, ktorý je schopný zobrazovať Super-Hi Vision, televízny formát budúcnosti známy tiež pod označením Ultra High Definition Television (UHDTV).

Špičkový obraz 8K4K je výsledkom radu vylepšení – predovšetkým UV2A technológie spoločnosti Sharp. Táto technológia využíva proces, počas ktorého môžu byť tekuté kryštály LCD panelov presne umiestnené pomocou UV žiarenia. Presné usporiadanie molekúl v danom smere je rozhodujúce pre vysoko dynamický kontrast a zvýšenie svetelnosti o viac než 20 percent. Zvýšený kontrast a vyššia svetelnosť vedú k mimoriadne vysokej kvalite obrazu. Displej 8K4K so svojou impozantnou veľkosťou obrazovky 216 cm (1,9 × 1,05 metra) je možné vidieť v stánku spoločnosti Sharp na veľtrhu IFA 2011.

 

1 Gesellschaft für Unterhaltungs- und Kommunikationselektronik – Spoločnost pre zábavu a elektronickú komunikáciu

Neprehliadnite: