Videokamera Panasonic s integrovaným 2D/3D objektívom ponúkne záznam v profesionálnej kvalite

Tlačový servis  /  31. 08. 2011, 00:00

Panasonic HDC-Z10000 je prvá videokamera na svete, ktorá je kompatibilná s novým štandardom AVCHD 3D/Progressive.

 

Skúste si naživo to, čo bolo doteraz len výsadou profesionálov! S novou videokamerou Panasonic HDC-Z10000 s integrovaným objektívom tvoreným dvoma optickými sústavami si môžete bez obáv trúfnuť na trojrozmerné zábery, aké vznikajú vo filmových štúdiách. Okrem natáčania v 3D Full HD môžete počítať aj s klasickým 2D záznamom v rozlíšení Full HD 1 920 x 1 080. Unikátnou funkciou novej kamery je natáčanie v 3D makro režime zo vzdialenosti 45 cm, ktoré umožňuje urobiť nádherné trojrozmerné detailné zábery kvetín, drobných živočíchov alebo šperkov. Oproti konkurenčným prístrojom z profesionálneho segmentu HDC-Z10000 vyniká kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou, čo sa priaznivo prejaví najmä pri dlhšom natáčaní v teréne. Kvalitu 3D záznamu si môžete okamžite skontrolovať na 3D LCD displeji s uhlopriečkou 8,8 cm, na ktorom je priestorový obraz viditeľný aj voľným okom, bez potreby špeciálnych okuliarov.

Základom pre záznam v profesionálnej kvalite je tzv. Double 3MOS System, ktorý sa skladá z dvoch 3-čipových MOS snímačov s  plným HD rozlíšením a zaručuje vysokú kvalitu obrazu v dynamických aj statických záberoch. Kombináciou dvoch 3MOS systémov, objektívu s dvoma optickými sústavami a procesoru Crystal Engine Pro II zvýšil Panasonic efektivitu zachytávania svetla aj citlivosti a súčasne výrazne znížil obrazový šum. Videozáznam tak má vynikajúcu kvalitu aj pri natáčaní v horších svetelných podmienkach.

Nový objektív minimalizuje skreslenie a degradáciu kontrastu a rozlíšenia, ktorá sa prejavuje pri objektívoch s väčším ohniskovým rozsahom. Objektív so svetelnosťou F1,5 ponúka veľmi praktický rozsah zoomu: od najkratšieho ohniska 32 mm pre 3D (29,8 mm pre 2D), ktoré sa hodí pre natáčanie architektúry a prírodných scenérií, až po 10x optický zoom (12x pre 2D záznam; 23x v režime inteligentný zoom). Vôbec po prvýkrát je objektív videokamery potiahnutý nanoskopickou vrstvou ochranného filmu s veľmi nízkym indexom lomu, ktorá dramaticky znižuje odrazy a výskyt tzv. duchov.

 

Obsluhu videokamery zjednodušuje Inteligentná automatika iA, ktorá sa sama postará o nastavenie najvhodnejšieho záznamového režimu. Automatika zahrňuje obľúbené funkcie ako napríklad rozpoznávanie tvárí, sledovanie zaostrenie/expozície AF/AE Tracking, inteligentný výber scény, detekcia tváre alebo inteligentné riadenie kontrastu.

 

Kameraman má k dispozícii aj vyspelý systém hybridnej stabilizácie obrazu HYBRID O.I.S. Tento systém koriguje rozostrenie spôsobené chvením ruky pomocou optickej sústavy objektívu aj elektronicky. Pre 3D záznam je určená optická stabilizácia POWER O.I.S. Oba systémy garantujú vysoko účinnú korekciu chvenia tak pri natáčaní v pohybe, ako aj pri zoomovaní.

 

Nad rámec bežnej výbavy má HDC-Z10000 tiež profesionálne funkcie, ktoré umožňujú nastaviť videokameru presne tak, ako kameraman potrebuje. Tromi samostatnými prstencami na objektíve sa dá manuálne ostriť, ovládať zoom a nastavovať clonu vrátane svetelného zisku. K dispozícii je tiež kruhový ovládač pre jemnú korekciu bodu konvergencie. (Systém dvojice objektívov umožňuje nastavovať bod konvergencie, aby sa vytvorila tzv. binokulárna paralaxa – zdanlivý rozdiel polohy predmetu vzhľadom k pozadiu pri pozorovaní z dvoch rôznych miest.)

 

Ako väčšina profesionálnych prístrojov má aj tento model funkciu Zebra, ktorá upozorňuje na extrémne jasné plochy a svetelné zdroje v zábere, takže sa znižuje riziko preexponovania. Nastavenie farieb sa dá upravovať v priebehu natáčania a k dispozícii je rovnako gama korekcia a korekcia expozície. Kamera si navyše pri každom zábere automaticky ukladá parametre nastavení, takže pokiaľ so záberom nie ste spokojní, môžete si rýchlo zistiť, kde sa stala chyba.

 

Nadštandardné možnosti ponúka aj zvuková časť – okrem integrovaných mikrofónov pre záznam 2 alebo 5.1 kanálového zvuku vo formáte Dolby Digital, má Panasonic HDC-Z10000 tiež dva profesionálne symetrické XLR vstupy pre zapojenie externých mikrofónov. Záznam zvuku je možný tiež v nekomprimovanom formáte Linear PCM, ktorý poskytuje mimoriadnu vernosť.

 

Videokamera ukladá záznam na pamäťové karty SD. Dva SD sloty umožňujú aj sekvenčné ukladanie – ako náhle sa kapacita prvej karty zaplní, kamera automaticky prepne na druhú kartu, bez toho aby sa tým narušila plynulosť záznamu. Dve SD karty sa dajú využiť aj pre zálohovanie, kedy sa rovnaké dáta ukladajú na obe karty naraz, čím sa minimalizuje možnosť straty alebo poškodenia záznamu.

 

Preferovaný formát a systém si kameraman môže nastaviť vždy podľa potreby: AVCHD 3D (1080/50i, 1080/25p a 1080/24p), AVCHD Progressive (1080/50p) a AVCHD (1080/25p, 1080/24p a 1080/50i PH/HA/HE).

 

Profesionálna 2D/3D videokamera Panasonic PT- HDC-Z10000 sa na slovenskom trhu začne predávať na prelome januára a februára 2012. Cena zatiaľ nebola stanovená.

Neprehliadnite: