Doprava budúcnosti s novým srdcom: autobatérie Samsung

Tlačový servis  /  30. 08. 2011, 00:00

Spoločnosť Samsung investuje do roku 2020 celkovo 5 miliárd amerických dolárov do technologického pokroku v oblasti automobilového priemyslu s cieľom využiť čistú energiu.

 

Popredná svetová spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd., označila batérie do elektromobilov ako jeden zo svojich piatich nových najperspektívnejších odborov. Samsung sa zaviazal investovať do roku 2020 celkovo 5 miliárd amerických dolárov (5,4 bilióna wonov) do vývoja bezpečných a efektívnych batérií, ktoré by poháňali dopravu budúcnosti. Tento obchod by mal vytvoriť ročné príjmy vo výške 10,2 biliónov wonov a vytvoriť 7 600 pracovných miest.

 

Podľa japonského inštitútu informačných technológií sa očakáva rast globálneho trhu s elektrickými vozidlami z terajších iba 1,4 milióna kusov na hodnotu 9,7 miliónov kusov do roku 2020. V nasledujúcich rokoch sa batérie stanú srdcom automobilového priemyslu, čo bude krok na ceste za dopravou bez emisií. Elektrické automobily sú hnacou silou zmien a počas nasledujúcich rokov sa stanú bežnou súčasťou nášho života, aj keď v minulosti sme ich nachádzali len na stránkach sci-fi kníh.

 

Batérie pre elektromobily nie sú len väčšou verziou batérií používaných v spotrebnej elektronike. Tieto batérie vyžadujú 50x väčšie napätie než priemerná batéria notebooku a nutnosťou je aj zvýšená stabilita a bezpečnosť, aby odolali prípadnej autonehode. Svoju úlohu hrá aj kompaktná veľkosť a životaschopnosť batérie, ktorá sa musí pohybovať okolo 500 nabíjacích cyklov. Súčasné modely batérií sú prevažne lítium-iónové, pretože dosahujú väčší výkon a dlhšiu životnosť ako ich predchodcovia – nikel-vodíkové typy.

 

Globálny líder vo výrobe lítium-iónových batérií Samsung SDI zahájil spoluprácu s najväčším nemeckým výrobcom automobilových súčiastok, spoločnosťou Robert Bosch. Tieto dve spoločnosti vytvorili v roku 2008 spoločnú joint-venture firmu s názvom SB LiMotive, zameranú priamo na automobilové batérie. V ďalšom roku spoločnosť SB LiMotive naštartovala v Južnej Kórei novú produkčnú linku na výrobu autobatérií a realizovala akvizíciu amerického výrobcu batérií Cobasys, aby posilnila svoje znalosti v službách a vývoji batérií.

 

Od tohto momentu bola SB LiMotive vybraná ako dodávateľ batérií pre prémiového výrobcu automobilov BMW - model MegaCity, a rovnako tak boli batérie vybraté pre elektrickú verziu päťsto hatchbackov od Chrysleru, ktoré majú byť predstavené v roku 2012. Odhadovaná výška investície spoločnosti Samsung a Bosch do joint-venture SB LiMotive sa do roku 2013 vyšplhá na približne 500 miliónov amerických dolárov.

SB LiMotive spolupracuje na výrobe výkonnejších autobatérií aj s US Advanced Battery Consortium (USABC). Prostredníctvom spoločnosti Cobasys USA sa usiluje SB LiMotive o nárast hustoty súčasných batériových modulov o 50 % v rámci programu za 8,4 milióna dolárov, o ktorého náklady sa delia USABC a Ministerstvo energetiky USA. Stovky výskumníkov v Samsung SDI a Samsung Advanced Institute of Technology pracujú s novými technológiami s cieľom posilniť svoju momentálnu vedúcu pozíciu na trhu batérií pre elektroniku a zlepšiť výkon autobatérií.

Neprehliadnite: