Monitor Samsung TA950 – origami ukrývajúce najmodernejšie technológie

Tlačový servis  /  17. 08. 2011, 00:00

Autor originálneho vzhľadu nového monitoru Samsung TA950, dizajnér Jochen Backs, hovorí o inšpirácii, výzvach a celkovej spolupráci so spoločnosťou Samsung.

 

Z čoho ste vychádzal pri tvorbe dizajnu monitora Samsung TA950?

Hlavnou inšpiráciou mi bola technika skladania papiera zvaná origami. Dizajn monitorov Samsung TA950 tak prvotne vychádza z ohýbania a skladania listu papiera. Veď vďaka svojej hrúbke monitor skutočne vyzerá ako list papiera.

 

Aký je základný rozdiel medzi monitorom Samsung TA950 a ostatnými modelmi?

Od monitorov v klasickom prevedení sa líši tým, že displej a stojan tvoria jeden celok. Displej tak pôsobí dojmom, že doslova vyrastá zo svojej základne. Elegantný a osobitý vzhľad monitora prepožičiava plát brúseného hliníka so striebornou metalízou.

 

Ako dizajn vznikal?

Prípravy a navrhovanie prototypu trvali asi šesť mesiacov. Snažil som sa, aby vzhľad monitora čo najlepšie reflektoval jeho jedinečné technologické vlastnosti. Prvou výzvou bolo vyzdvihnúť novú LED technológiu spoločnosti Samsung, a s tým súvisiacu hrúbku rámu monitora. Jednak som sa snažil zdôrazniť jeho estetické prednosti a celkovú inovatívnosť, súčasne som chcel vytvoriť celkom nový imidž spoločnosti Samsung, a tým ju predstaviť ako popredného výrobcu tejto technológie.

 

Ako hodnotíte spoločnosť Samsung a spoluprácu s ňou?

Možnosť spolupráce so spoločnosťou Samsung ma priťahovala. Značka Samsung je pre mňa atraktívna svojou medzinárodnou pôsobnosťou a vplyvom na európsky štýl, ktorý robí viac minimalistickým a jednoduchším. Samsung obdivujem za jeho schopnosť znovu objavovať vlastnú identitu a filozofiu svojho štýlu. Práve toto znovuobjavovanie je vlastnosť, z ktorej som vychádzal pri návrhu monitorov Samsung TA950.

 

Kam bude, podľa Vás, vývoj spotrebnej elektroniky smerovať?

Produkty budú schopné prečítať a pochopiť užívateľa a budú stále viac oslovovať našu emocionálnu stránku.

 

Jochen Backs

 

Jochen Backs je zakladateľom dizajnérsko-poradenskej firmy Studio Backs so sídlom v San Franciscu. Navrhuje uznávané originálne produkty zamerané na životný štýl a počas svojej 20-ročnej kariéry už získal rozsiahly rad ocenení. Medzi nimi nechýba napríklad cena Red Dot v kategórii Highest Design Quality at Design Innovations alebo ocenenie v súťaži Braun Prize. Studio Backs spolupracuje pri práci na projektoch napríklad so štúdiom IDEO a SDA (Samsung Design America). Predtým, než Jochen Backs založil v roku 2001 svoje vlastné štúdio, pracoval ako dizajnér napríklad v štúdiu Design Continuum či IDEO.

Neprehliadnite: