Microsoft zriadil bezplatnú infolinku na ochranu svojich zákazníkov pred vírusom

Tlačový servis  /  15. 08. 2003, 00:00

Pre spoločnosť Microsoft je bezpečnosť prioritou číslo jedna. Preto pripravila pre všetkých, ktorí nevedia, ako sa chrániť pred aktuálnou hrozbou vírusu Win32:Blaster, špeciálnu bezplatnú zákaznícku nonstop telefónnu linku 0800 141 312.

V posledných správach spoločnosti Microsoft sa uvádza, že najaktuálnejšie informácie o tom, ako zabrániť šíreniu vírusu, vyhľadávajú domáci užívatelia a menšie firmy.

Preto sme dnes zriadili špeciálnu bezplatnú nonstop linku, na ktorej sa všetci užívatelia môžu obrátiť na našich odborníkov, ktorí sú pripravení poskytnúť im potrebné informácie o tom, ako ochrániť svoj počítač pred vírusom. Linka je v prevádzke 24 hodín denne. Jej prevádzka je zatiaľ plánovaná do 17. augusta,“ uviedol Jiří Grund, tlačový hovorca spoločnosti Microsoft.

 

Užívatelia, ktorí používajú automatický update svojich antivírusových programov a zároveň si automaticky pravidelne aktualizujú všetky bezpečnostné záplaty, sa nemusia napadnutia obávať.

 

Podľa našich posledných informácií majú najväčšie obavy pred vírusom hlavne domáci používatelia a menšie firmy, ktoré nemajú svoje počítače chránené firewallom a pravidelnou aktualizáciou systému Windows. Predovšetkým pre nich sme zriadili našu bezplatnú linku, aby sa s dostatočným predstihom mohli ochrániť. Bezpečnosť našich zákazníkov je pre nás prioritou číslo jedna,“ doplnil Jiří Grund.

 

Ďalšie informácie o víruse nájdete na webových stránkach centra technickej podpory spoločnosti Microsoft na adrese http://support.microsoft.cz/warning/win32blaster.asp.

 

O víruse Win32:Blaster:

Vírus Win32:Blaster je nový vírus, ktorý napáda nasledovné systémy:

 

Microsoft Windows NT® 4.0,

Microsoft Windows NT 4.0 Terminal Services Edition,

Microsoft Windows 2000,

Microsoft Windows XP,

Microsoft Windows Server™ 2003.

Vírus využíva bezpečnostnú dieru v operačnom systéme, ktorá bola popísaná už 16. júla 2003. Od rovnakého dátumu je pre túto dieru funkčná aj záplata. Vírus sa začal šíriť až 11. augusta 2003, a to skenovaním náhodne vybraných otvorených portov na počítači a vyhľadávaním nechráneného portu. V prípade napadnutia vírusom sa systém sám, bez akéhokoľvek zásahu užívateľa a vo veľmi krátkych časových intervaloch reštartuje. V registri systému sa vytvorí záznam, podľa ktorého je možné vírus nájsť. Najúčinnejšou ochranou proti tomuto vírusu je zapnutý firewall. Pokiaľ ste už boli napadnutí, je možné vírus odstrániť nasledujúcim spôsobom:

Windows XP

1. Spustite firewall nasledujúcim postupom:

Start => Nastavenia => Ovládacie panely => dvakrát kliknúť na "Sieťové a internetové pripojenia" a kliknúť na "Sieťové pripojenia".

Pravým tlačidlom myši kliknite na pripojenie, ktoré chcete ochrániť a zvoľte "Vlastnosti". Následne otvorte záložku "Upresniť" a zaškrtnite funkciu "Chrániť počítač alebo sieť".
 

2. Stiahnite aktualizáciu systému zo stránky http://windowsupdate.microsoft.com, vykonajte aktualizáciu.
 

3. Stiahnite aktualizáciu antivírusového programu, ktorý používate.

Pre uľahčenie orientácie uvádzame niekoľko odkazov na dostupné antivírusové programy:

Symantec:
http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.blaster.worm.html

Computer Associates:
http://www3.ca.com/virusinfo/virus.aspx?ID=36265
 

Trend Micro:
http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM_MSBLAST.A
 

Network Associates:
http://us.mcafee.com/virusInfo/default.asp?id=description&virus_k=100547



Viac informácií o probléme služby operačného systému a odkazy na stiahnutie súborov s opravou nájdete v článku vedomostnej bázy Microsoft
http://support.microsoft.com/?kbid=823980 a na anglických stránkach o W32.Blaster.Worm .

Neprehliadnite: