Štúdia KPMG zistila zníženú ochotu k veľkým fúziám a akvizíciám v bankovníctve

Tlačový servis  /  02. 08. 2011, 00:00

Banky na celom svete dychtivo sledujú príležitosti na rozvíjajúcich sa trhoch, zistil nedávny prieskum, ktorý uskutočnila KPMG medzi vedúcimi pracovníkmi v oblasti bankovníctva. Ale zatiaľ čo inštitúcie na rozvíjajúcich sa trhoch budú s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej zaznamenávať vysoký rast, pre západné banky bude dosiahnutie úspechu na týchto trhoch znamenať pomalý a ťažkopádny proces.   

 

Respondenti z rozvíjajúcich sa trhov v drvivej väčšine uprednostňovali domáci rast pred medzinárodnou expanziou. Banky z rozvíjajúcich sa trhov väčšinou uvádzali, že na ich domácich trhoch stále existujú veľké príležitosti a poukazovali na relatívne vysoké náklady spojené so snahou o rast v zahraničí, pričom naznačili, že ich plány na medzinárodnú expanziu sa obmedzujú buď na plnenie medzinárodných požiadaviek domácich firemných zákazníkov alebo na poskytovanie služieb svojim občanom žijúcim v zahraničí.

Lákadlo rozvíjajúcich sa trhov
Štúdia KPMG s názvom Bruised but not broken: the global banking growth agenda [Doráňané, ale nezlomené: agenda rastu globálneho bankovníctva] zistila, že mnohé banky na relatívne rozvinutých a nasýtených západných trhoch vo svojich plánoch rastu čoraz viac upierajú pohľad na rozvíjajúce sa trhy.

“Vzhľadom na relatívne pomalé tempo rastu na rozvinutých a značne nasýtených západných bankových trhoch je ťažké vyhnúť sa záveru, že akákoľvek banka, ktorá nie je aktívna v Ázii, Afrike alebo Latinskej Amerike, bude zaradená do kategórie pomalšie rastúcich bánk,” uviedol Stuart Robertson, partner KPMG vo Švajčiarsku a vedúci oddelenia pre transakcie a reštrukturalizáciu v bankovom sektore v KPMG Europe LLP.

Respondenti v prieskume identifikovali viaceré kľúčové trhy, ktoré naznačujú najvyšší potenciál rastu. Medzi tieto trhy patrí:

       Ázia: Nie je prekvapujúce, že respondenti v drvivej väčšine uvádzali Čínu, pričom druhým najväčším favoritom bola India. V obidvoch prípadoch však respondenti poukázali aj na veľké obavy o potenciál zahraničných bánk preniknúť na tento trh a vybudovať si tam širokú prítomnosť. Často sa spomínala aj Indonézia ako trh s významným bankovým potenciálom, aj keď tam vyhľadávalo príležitosti oveľa menej respondentov ako v Číne alebo Indii.

       Spoločenstvo nezávislých štátov a východná Európa: Rusko je považované za krajinu s veľkým potenciálom, ale mnohí respondenti si myslia, že je to trh, na ktorom sa dá ťažko uspieť, najmä v dôsledku veľkej dominancie dvoch najväčších štátnych bánk. Keďže však len jeden zo štyroch Rusov má bankový účet, zdá sa, že Rusko má značný potenciál pre retailové bankovníctvo. Vo východnej Európe sa do osobitnej pozornosti dostalo Poľsko.

       Latinská Amerika: Mnohí respondenti vidia veľkú príležitosť v Latinskej Amerike, ale obávajú sa, že na trhu budú vo veľkej miere dominovať regionálni hráči z Brazílie alebo Kolumbie (Kolumbia najmä na severe kontinentu). Príležitosť v Latinskej Amerike však neušla pozornosti západných bánk, pričom inštitúcie ako je Santander a Citicorp uvádzajú, že významné podiely ich výnosov a ziskov pochádzajú z ich operácií v Latinskej Amerike.  

       Afrika: Nigéria ako najľudnatejšia krajina na kontinente priťahuje najväčšiu pozornosť svetových bankových lídrov. Nigérijské banky zas za posledné desaťročie prešli podstatnou konsolidáciou a viaceré z nich teraz upierajú zrak na západnú Afriku a vzdialenejšie oblasti. Mnohí považujú za vstupnú bránu na kontinent Južnú Afriku, sčasti vďaka politickej stabilite, transparentnému právnemu systému a relatívne dobrej infraštruktúre.

“Ak chcú zahraničné banky dosiahnuť úspech na rozvíjajúcich sa trhoch, potrebujú veľa času, trpezlivosti a investícií, ako aj pevnú a jasne vymedzenú ponuku jedinečnej výhody produktu, ktorú nemá konkurencia. Banky, ktoré sa snažia o rýchlu návratnosť svojich investícií, môžu riskovať kruté sklamanie,” naznačuje Edwina Li, partner KPMG v Číne. “Príležitosti pre zahraničné banky existujú, ale potrebná je trpezlivosť. Nie je to stroj na vytváranie rýchleho zisku.”

Regulačné zmeny spomaľujú uzatváranie veľkých obchodov na Západe
Podľa správy má regulácia čoraz väčší dopad na program rastu bánk na Západe. Zmeny operačných modelov vyplývajúce z regulačných dopadov sa ešte naplno neprejavili a niektorí väčší hráči sa preto ďalej zameriavajú na odpredaj aktív, ktoré nie sú kľúčové pre ich podnikanie alebo zmeny v portfóliu s cieľom zabezpečiť si širokú prítomnosť v kľúčových jurisdikciách.

Mnohé banky v súčasnosti naozaj riešia požiadavky na väčší kapitál a likviditu, ako aj problémy s nižšou ziskovosťou a rastúcimi nákladmi na zabezpečenie súladu s regulačnými požiadavkami. Zdalo by sa, že globálne banky budú vo výhode, ak sa im podarí udržať prítomnosť na úrovni krajiny, pretože zdieľanie platforiem vo viacerých krajinách môže významne prispieť k úspore nákladov. Regulačné trendy však s najväčšou pravdepodobnosťou znevýhodňujú banky, ktoré pôsobia vo viacerých jurisdikciách. Podľa pravidiel Basel III môžu byť napríklad penalizované banky, ktoré nie sú schopné zabezpečiť lokálne financovanie, čo môže mať väčší dopad na nadnárodné banky, ak im na operácie v jednotlivých krajinách chýba kritické množstvo finančných prostriedkov.

“Dopad regulačných zmien na operačné modely môže byť najsilnejším motorom najväčších fúzií a akvizícií, pretože banky preskupujú svoje portfóliá a snažia sa o predaj aktív,” uviedol Michal Maxim, manažér oddelenia finančných rizík, KPMG na Slovensku. “Mnohé banky už skúmajú, ako by mohli reštrukturalizovať svoje operačné modely, aby zabezpečili dodržiavanie predpisov v novom regulačnom prostredí.”

Je pravdepodobné, že fúziám a akvizíciám v bankovníctve budú medzitým dominovať domáce predaje, ktoré bude v najbližších rokoch podporovať konsolidácia menších bánk napríklad v USA, Číne, Nemecku a Španielsku.

Neprehliadnite: