Rozhovor s Nikitom Dmitrievskym, Umeleckým riaditeľom projektu „Králi slnka“

Tlačový servis  /  29. 07. 2011, 00:00

Dňa 31. júla 2011 sa v Divadle Nová scéna uskutoční večer medzinárodného baletu „Králi slnka”. Baletné predstavenie svetovej úrovne do Bratislavy prináša pri príležitosti 15. výročia Palivová spoločnosť TVEL. Prinášame Vám rozhovor s Nikitom Dmitrievskym, umeleckým riaditeľom projektu, prvým ruským žiakom Jiřího Kyliána.

 

Prečo ste si z množstva svojich diel vybrali pre predstavenie v Bratislave práve program „Králi slnka“?

Predstavenie „Králi slnka“ je unikátny program, v ktorom nájdete nielen kombináciu svetových tanečníkov, ale aj moderné trendy choreografie z rôznych krajín. Znázorňuje odlišné baletné čísla a ideológiu tanečných umelcov a choreografov z celého sveta. Tú môžu do určitej miery objaviť sami diváci na základe moderných a náročných kompozícií, ktoré predvedú tanečníci a ktoré sú založené na pôvabnej technike klasického tanca.

 

 

Všetci účinkujúci sú zástupcami impozantného radu divadiel – Baľšoj Teatr, Michailovské divadlo, Štátny balet v Berlíne, Parížska opera a mnohé ďalšie. Ako sa Vám podarilo vytvoriť takýto bohatý program?

 

Všetko je založené na priateľských vzťahoch. Milujem umelcov a oni majú radi mňa. Verím im a oni dôverujú mne. Viem presne, čo chcem, a preto dávam umelcom úlohy cielene tak, aby mohli pripraviť rôzne projekty v závislosti od rozsahu a možností konkrétneho podujatia. Poskytujem umelcom možnosť pracovať samostatne. Nepodsúvam im pripravené tanečné prvky, aby bola pre nich práca zaujímavá a limitovaná len nimi samotnými. Všetci predvedú iba svoje najobľúbenejšie kompozície. Všetky diela sú moderné. Predstavenie nepripomína éru klasicizmu, ani štandardné baletné predstavenia.

 

 

Okrem choreografie ste aj producentom. Nebrzdí to Vašu kreativitu?

 

Naopak, pri práci nemám žiadne obmedzenia: nemusím pracovať podľa pravidiel a som svojím vlastným pánom. Okrem toho nezameriavam projekt na seba, ale dávam príležitosť na kreativitu ostatným. Ako producent pracujem už dlhý čas. Napriek tomu, že nemám vlastnú scénu, veľmi túžim tvoriť. Veľmi vďačím tým, ktorí túto túžbu podporujú – Palivová spoločnosť TVEL významne podporuje projekt „Králi slnka“. Spoločnosť pri príležitosti 15. výročia podporuje celý rad projektov. Dúfam, že náš galaprogram bude hodnotným darčekom pre Bratislavu a Slovensko od spoločnosti TVEL.

 

 

V minulosti ste žili a pôsobili v Holandsku. Prečo ste sa rozhodli vrátiť do Ruska? Nemá podľa Vás Európa dostatočný rozsah možnosti?

 

V srdci som vlastenec. Je ľahké odísť, ale vždy nastane čas, kedy je potrebné sa vrátiť. A nikto sa nechce vrátiť a začať od nuly. Ja som sa rozhodol vrátiť už pomerne dávno, začať skôr a nestrácať čas. Aby som bol k sebe úprimný, chcem byť predstaviteľom krajiny, kde som sa narodil, nechcem sa stať „Európanom“. Napriek tomu predstavovať ma ako ruského choreografa je  kontroverzná téma - vyrástol som v Rusku, ale vzdelanie som získal v Európe, kde som si tiež vytvoril ideologický pohľad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo bola najdôležitejšia vec v rámci Vašej niekoľkoročnej spolupráce s Jiřím Kyliánom?

 

Jiří Kylián je Pán Choreograf, ktorý mi otvoril oči a vysvetlil, že nemusím hľadať klišé v iných, ale vytvoriť si bod osobnej slobody. Vždy nachádzam veľa rôznych vecí v prácach rôznych choreografov. Ale len Jiří Kylián je ten, ktorý zaobchádza s javiskom hlbším spôsobom. Zdôrazňuje význam nielen samotnej choreografie, ale poukazuje aj na dôležitosť svetla, pohybu, zvukov, emócií a drámy. Predstavenie je tak dokonalo vyvážené, vďaka čomu sa Jiří Kylián dokáže jemne dotýkať strún ľudských pocitov.

Neprehliadnite: