Sharp vyvinul a predstavuje nový senzor blízkosti1 s integrovaným senzorom okolitého osvetlenia2

Tlačový servis  /  27. 07. 2011, 00:00

Spoločnosť Sharp vyvinula a predstavuje nový senzor blízkosti GP2AP020A00F s integrovaným snímačom okolitého osvetlenia. Vďaka dosiahnutiu najmenšej vyrábanej veľkosti (4 × 2 × 1,2 mm) je ideálny na použitie v chytrých telefónoch a ďalších mobilných zariadeniach a je jedným z najlepších výrobkov v odvetví1 pre detegovanie extrémne nízkych úrovní svetla.

 

Mobilné zariadenia, ako sú chytré telefóny, sú stále rozšírenejšie a čím ďalej častejšie využívajú dotykové panely, ktoré umožňujú ovládanie pomocou dotykov prstov. Také mobilné zariadenia majú svetelný senzor, ktorý upravuje jas LCD obrazovky v závislosti od okolitého osvetlenia a zaisťuje tak, aby LCD obrazovka bola vždy dobre viditeľná a čitateľná. Majú aj senzor blízkosti, ktorý po zistení, že tvár užívateľa je príliš blízko (pri telefonovaní), automaticky vypne LCD displej pre zníženie spotreby energie, čo tiež zabraňuje neúmyselnému spusteniu aplikácie dotykom tváre užívateľa pri telefonovaní.

Model GP2AP020A00F integruje senzor blízkosti so senzorom okolitého osvetlenia do jedného komponentu. Použitím iba jedného čipu na rozdiel od dvojice čipov pri predchádzajúcom výrobku1 dosiahol Sharp najmenšiu v odvetví vyrábanú veľkosť (približne o 16 % menšiu než pri predchádzajúcom výrobku). To prináša väčšiu voľnosť pri navrhovaní konštrukcie mobilných zariadení a umožňuje im zmenšiť svoju veľkosť.

Tento produkt má tiež obvod pre spracovanie digitálneho signálu vo vysokom rozlíšení pre vylepšenie citlivosti vnímania svetla a presnejšie spracovanie. Model GP2AP020A00F dokáže rozpoznať intenzitu osvetlenia až na takej nízkej úrovni, ako je 0,02 luxu (v porovnaní s 0,1 luxu pri jeho predchodcovi), čo znamená jednu z najlepších schopností v odvetví detegovať svetlo. Svetelné senzory skryté na povrchu mobilných zariadení boli obvykle vo farbách s vysokou svetelnou priepustnosťou, ale tento produkt môže mať rovnakú farbu, akú má mobilné zariadenie, a stále bude schopný detegovať okolité osvetlenie.

 

 

 

Produkt

Senzor blízkosti s integrovaným svetelným senzorom

Produktový názov

GP2AP020A00F

Cena (vrátane dane)

170 jenov

Začiatok expedície vzoriek

25. júla 2011

Začiatok sériovej výroby

30. augusta 2011

Mesačná produkcia

1 000 000 kusov

 

Hlavné rysy:

  1. Dosahuje najmenšiu vyrábanú veľkosť (4,0 × 2,0 × 1,2 mm) vďaka integrácii svetelného senzora a snímača blízkosti v jedinom čipe.

  2. Môže detegovať osvetlenie už od úrovne 0,02 luxu (v porovnaní s 0,1 luxu pri jeho predchodcovi), čo znamená jednu z najlepších schopností v odvetví detegovať svetlo.

 

Špecifikácie (Ta = 25 °C)

 

 

Napájacie napätie

1,7 až 3,6 V

Detekčná vzdialenosť

TYP 60 mm

Min. citlivosť detekcie svetelného senzora

0,02 lx

Maximum citlivosti vlnovej dĺžky

560 nm

Prevádzková teplota

−35 až +85 °C

Vonkajšie rozmery

4,0 × 2,0 × 1,2 mm

 

 

1 Porovnávané s veľkosťou (4,4 × 2,6 × 1,0 mm) predchádzajúceho modelu Sharp (GP2AP012A00F).

Neprehliadnite: