Mikrovlnky od Slovanetu konečne lacnejšie možno aj vďaka zavedeniu ADSL

Peter Polakovič  /  11. 09. 2003, 00:00

OŽIVENÉ / Súčasní zákazníci Slovanetu využívajúci mikrovlnné pripojenie do internetu sa môžu tešiť! Podľa mailov, ktoré Slovanet „mikrovlnným“ zákazníkom začal posielať, budú mať za tú istú cenu možnosť stiahnuť si dvojnásobný objem dát, alebo dostanú vyššiu garantovanú rýchlosť. Jeden z najdrahších mikrovlnných operátorov tak sprístupňuje svoje služby, možno aj ako reakciu na zavedenie ADSL a snahu o udržanie si súčasných zákazníkov.

Vzhľadom na to, že spoločnosť Slovanet včera oficiálne ohlásila zvýšenie rýchlosti alebo objemu prenesených dát bez akéhokoľvek dodatočného platenia pre všetkých svojich zákazníkov, rozhodli sme sa oživiť článok, ktorým sme na túto skutočnosť upozorňovali už v polovici augusta. Aktuálne vyhlásenie Slovanetu nájdete na tejto stránke.

Realita na Slovensku... 

Mikrovlnné pripojenie je asi najznámejším alternatívnym pripojením na Slovensku. Napomáha tomu najmä fakt, že pri mikrovlnke máte možnosť časovo neobmedzeného pripojenia do internetu. Až donedávna teda bola mikrovlnka asi najprístupnejšia možnosť pre zákazníkov, ktorí potrebovali byť pripojení do internetu permanentne a spomeniem aj pre čitateľov určite známu (a príťažlivú…) možnosť oslobodenia sa od Slovenských telekomunikácií (ST). Keďže ST aj napriek návrhom (na ktoré žiaľ nedokážu ani po pol roku nijako zareagovať) ani len neuvažovali o možnosti flatrate (časovo neobmedzeného) pripojenia do internetu pomocou dial-up či ISDN pripojenia, mikrovlnky sa stali populárne.

Čiastočnou zmenou je ale zavedenie vysokorýchlostného pripojenia cez ADSL. Aj napriek vysokej cene tohto pripojenia oproti okolitým krajinám, tvorí ADSL konkurenciu pre poskytovateľov mikrovlnného pripojenia. Ešte väčšou hrozbou sa ADSL stalo pre drahších poskytovateľov mikrovlniek, kde môžeme určite zaradiť aj Slovanet. Ten, zdá sa, veľmi flexibilne zareagoval a v snahe udržania si súčasných zákazníkov robí ráznejšie kroky. Začnime ale po poriadku…

Oznámenia o upravení podmienok zákazníkom emailom

Niekoľko zákazníkov Slovanetu, ktorí využívajú služby mikrovlnného pripojenia do internetu, nám preposlalo text emailu, korý im zaslali zo spoločnosti Slovanet. Jeden z nich uverejňujeme aj na Inet.sk, jedná sa o zákazníka ktorý využíva službu flexiDATA s predplateným objemom 400 MB mesačne:

-------------------
Vazeny zakaznik,

oznamujeme Vam, ze sme upravili podmienky poskytovania sluzby flexiLINE tak, aby pre Vas boli vyrazne vyhodnejsie.

V ramci zmeny podmienok sme Vam zvysili objem prenesenych dat flexiDATA na 800MB mesacne. Cena za poskytovanu sluzbu zostala zachovana a nemeni sa - za rovnaku sumu teda ziskavate moznost preniest viac dat.

Slovanet, najvacsi poskytovatel internetu prostrednictvom bezdrotovej technologie, realizuje zmenu podmienok sluzby flexiLINE v sucasnosti len u existujucich zakaznikov, v blizkej dobe vsak budu sluzby so zmenymi cenami k dispozicii aj pre novych zaujemcov.

Dakujeme Vam za vyuzivanie nasich sluzieb a verime, ze ste s nimi spokojni.

Ivan Kostelny
riaditel predaja
Slovanet, a.s.
Zahradnicka 151, 821 08 Bratislava 2
sales@slovanet.net
http://www.slovanet.sk
--------------------------

Slovanet poskytuje mikrovlnné pripojenie do internetu dvoma spôsobmi – klienti si môžu vybrať buď meranú linku v rôznych objemoch s marketingovým názvom flexiLINE, alebo dátovo nelimitovanú linku s rôznymi kapacitami pod názvom flexiSPEED.

Čo to znamená? Viac služieb za tú istú cenu!

Z mailov zákazníkov sme sa dozvedeli, že všetci súčasní zákazníci by mali postupne získať buď väčší objem prenesených dát, alebo väčšiu rýchlosť pripojenia za tú istú cenu. Klienti služieb flexiDATA získavajú dvojnásobok predplateného objemu dát za rovnakú cenu, čo znamená že za tie isté peniaze prenesú dvojnásobne viac dát ako doteraz. Tí klienti, čo mali predplatený objem dát na úrovni 400 MB, získavajú za tie isté peniaze 800 MB. Tí čo mali predplatených 800 MB, získavajú 1600 MB. Pre úplnosť dodávam, že pri službe flexiDATA je poskytovaná negarantovaná prenosová rýchlosť 64 -256 kbs.

Podobne aj klienti služieb flexiSPEED dostanú lepšiu službu. Namiesto doteraz poskytovanej služby flexiSPEED 32, ktorá poskytuje prenosové rýchlosti na garantovanej úrovni 16/32 kbs, dostanú klienti službu flexiSPEED 48 (teda namiesto rýchlosti 16/32 kbs dostanú rýchlosť 24-48 kbs). Za flexiSPEED 64 dostanú klienti riešenie flexiSPEED 96, samozrejme taktiež pri nezmenenej cene.

Služby s predplateným objemom dát 1600 MB a rýchlosťou 64-256 kbs sme ale na internetových stránkach spoločnosti Slovanet nenašli, môžeme iba odhadnúť že pôjde o nové služby. To, či sa znížia ceny aj pre nových zákazníkov nevieme, ako sa píše aj v oficiálnom maily od Slovanetu, zmeny sa realizujú iba pri súčasných klientoch. Nektorí klienti o tomto „zlacnení“ už vedeli, iní ešte nie - zmeny asi pocítia zákazníci Slovanetu postupne.

Záverom

Ako som napísal na začiatku článku, súčasní klienti Slovanetu sa môžu tešiť - za doterajšie peniaze dostanu viac, čo je pozitívne. Podľa môjho názoru tu zohralo svoje ADSL - možná strata zákazníkov v Bratislave, ale najmä nastupujúce ADSL vo väčších mestách, sú veľkou konkurenciou. Prakticky sa jedná o prvú podobnú reakciu poskytovateľa mikrovlnného pripojenia do internetu na zavedenie broadbandu od ST. Tu vidieť obchodný duch Slovanetu ... na začiatku poskytovania ADSL sa im podaril kúsok so získaním podstatného množstva ADSL zákazníkov cez promočnú akciu a súčasných zákazníkov sa tiež snažia udržať. Uvidíme, nakoľko bude ich snaha úspešná...

Neprehliadnite: