Spoločnosť HP Slovakia podporila účasť slovenských študentov na svetovom finále renomovanej robotickej súťaže

Tlačový servis  /  19. 07. 2011, 00:00

Študenti, ktorým HP umožnilo vycestovať na svetové finále súťaže RoboCup do Istanbulu, zaznamenali obrovský úspech a stali sa Majstrami sveta v kategórii Junior Rescue B

 

Dvojica nadaných slovenských študentov zo stredného Slovenska dosiahla na finále medzinárodnej súťaže v robotike pre Slovensko veľký úspech. Z renomovaného podujatia RoboCup, ktoré porovnáva schopnosti študentov celého sveta v programovaní a konštruovaní robotických prístrojov, si v záchranárskej kategórii Junior odniesli titul Majstrov sveta.

Tím Just Epic v zložení Ján Maťaš a Andrej Chudý skonštruoval a naprogramoval robota, ktorý vo svojej kategórii Junior Rescue B nenašiel premožiteľa. Ich úlohou bolo vytvoriť robota, ktorý sa dokáže pohybovať v dvojpodlažnej simulovanej budove s priečkami a viacerými nainštalovanými prekážkami a súčasne identifikovať ľudskú prítomnosť prostredníctvom zvukového signálu. Robot víťazného slovenského tímu bol schopný daným priestorom prejsť najrýchlejšie a bez akýchkoľvek ťažkostí, a v konkurencii množstva študentských tímov z celého sveta tak jednoznačne zvíťazil.

Slovenský tím sa okrem hlavnej súťaže, ktorá bola rozložená do troch dní a pozostávala z prechodov robotom po rôznych typoch trás, zúčastnil aj vedľajšej súťaže supertímov. Svoje sily spojil s tímom študentov zo Slovinska s názvom Serš tím a spoločne sa im podarilo obsadiť v súťaži zmiešaných tímov pekné tretie miesto.

Podpora slovenských talentov spoločnosťou HP Slovakia

Ján Maťaš a Andrej Chudý sú víťazmi slovenského kola súťaže RoboCup, ktorá sa konala 17-19.3.2011 pod záštitou Slovenskej spoločnosti elektronikov v Sabinove. Vzhľadom na vysokú úroveň ich projektu nemali na Slovensku prakticky konkurenciu a hladko postúpili na svetové finále.

„Stali sme sa víťazmi slovenského kola, ale nemali sme dostatok prostriedkov na to, aby sme mohli cestovať do Istanbulu, kde sa konalo svetové finále. Oslovili sme s prosbou o pomoc množstvo firiem a rozoslali takmer 200 e-mailov. Nakoniec sme uspeli v spoločnosti HP, ktorá nám uhradila všetky náklady súvisiace s cestou a účasťou a my sme sa finále mohli zúčastniť,“ popísal problémy, ktoré tím sprevádzali, Ján Maťaš.

„Rozhodnutie pomôcť prišlo v tomto prípade veľmi rýchlo. Presvedčilo nás predovšetkým to, ako cieľavedome a systematicky títo mladí chlapci postupovali. Skonštruovali robotické riešenie, ktoré si zaslúži veľký obdiv a nebáli sa aktívne hľadať sponzorov, aby mohli vycestovať na svetové finále. A keď si dáme tieto okolnosti ešte do súvisu s ich vekom, nesmierne nás teší, že na ich ceste k úspechu sme im mohli pomôcť práve my. Držíme im palce v ďalšom napredovaní a želáme im veľa ďalších úspechov, ktoré nepochybne prídu,“ vyjadril sa k motivácii podpory študentov Martin Kubala, generálny riaditeľ spoločnosti HP Slovakia.

Ako sa zrodil sen o robotike

 

Obaja členovia víťazného tímu sú stredoškolskými študentmi: Ján Maťaš má 15 rokov a čoskoro nastúpi do 2. ročníka Bilingválneho gymnázia J.G.Tajovského v Banskej Bystrici. Jeho tímový kolega, Andrej Chudý, má 16 rokov a navštevuje Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. Obaja študenti tvoria spolu s ďalším kamarátom, Martinom Perešínim, záujmový tím, v rámci ktorého sa už viac ako 3 roky vo svojom voľnom čase venujú spoločnému koníčku – robotike.

Spoločne navštevujú súťaže zameraných na konštruovanie robotov a tešia sa pribúdajúcim úspechom. V roku 2009 sa zúčastnili svetového finále RoboCup v Grazi a uplynulý rok sa zúčastnili aj svetového finále, ktoré sa konalo v Singapure. Sú víťazmi slovenského kola súťaže RoboCup 2010 a v rovnakom roku boli nominovaní aj na ocenenie Krištáľový Merkúr v kategórii Mladý inovátor a zúčastnili sa medzinárodnej súťaže autonómnych robotov ISTROBOT 2010 v Bratislave. V marci tohto roku stihli získať 1. miesto na súťaži Trenčiansky robotický deň v konkurencii 50 tímov zo Slovenska a Európy.

„Môj prvý kontakt s robotikou bol, keď som dostal od mamy na Vianoce robotickú stavebnicu. Neskôr som sa podobnej súťaže zúčastnil ako divák, keď sme spolu so strýkom boli povzbudiť tím môjho kamaráta. Potom som sa dal dokopy s kamarátom Andrejom, ktorého to tiež baví, a neskôr sme pribrali ešte Martina a odvtedy sa tomu venujeme,“ popísal svoje začiatky Ján Maťaš.

Neprehliadnite: