Palivová spoločnosť TVEL rozvíja výrobu v oblasti nanotechnológií

Tlačový servis  /  12. 07. 2011, 00:00

Palivová spoločnosť TVEL, ktorá je súčasťou ruskej štátnej korporácie Rosatom, začala realizovať viacero projektov rozvoja výroby high-tech produktov pre všeobecný priemysel v spolupráci s akciovou spoločnosťou RUSNANO. Doteraz predstavenstvo spoločnosti RUSNANO schválilo viacero projektov, ktoré predložili podniky Palivovej spoločnosti.

 

Vysokotechnologický vedecko-výskumný ústav anorganických materiálov A.A. Bočvara (VNIINM), ktorý je súčasťou Palivovej spoločnosti TVEL, rozvíja projekt založenia podniku na sériovú výrobu nanoštruktúrnych káblových zväzkov s veľmi vysokou pevnosťou a vodivosťou pre použitie v elektrotechnike. Ako základ pre káblové zväzky bude použitá nová trieda nanomateriálov. Tieto materiály sa vyznačujú novým, podstatne vyšším stupňom využiteľných vlastností. Rozvinuté technológie výroby týchto materiálov s vysokou pevnosťou a elektrickou vodivosťou umožňujú vyrábať produkty, ktoré sú jedinečné ako v Rusku, tak aj vo svete, vďaka ich pevnosti, vodivosti a odolnosti proti ohybu. Odhadovaný objem financovania projektu predstavuje 1 020 mil. rubľov (25,61 mil. EUR). Investície spoločnosti RUSNANO predstavujú 450 mil. rubľov (11,3 mil. EUR ) a VNIINM 570 mil. rubľov (14,31 mil. EUR), berúc do úvahy náklady na technologické vybavenie a duševné vlastníctvo. V súčasnosti je už uzavretá investičná zmluva a vytvorená projektová spoločnosť. Projekt dosiahne plnú kapacitu v rokoch 2013 - 2014.

Ďalší projekt, ktorý bude implementovaný, sa venuje výrobe materiálu katód pre lítium-iónové akumulátory. V rámci tohto projektu sa plánuje zabezpečiť priemyselná výroba materiálu pre výrobu katód v priestoroch Novosibírskeho závodu chemických koncentrátov (NCCP), ktorý je súčasťou Palivovej spoločnosti TVEL. Odberateľmi produktov budú podniky vyrábajúce lítium-iónové akumulátory. Už počas prvej fázy projektu v poslednom štvrťroku 2011 by sa mali dosiahnuť charakteristiky a vlastnosti materiálu katód v súlade so špecifikáciami projektu a vykonať akceptačné testy. Doba návratnosti projektu s celkovým rozpočtom 1,577 mld. rubľov (39,6 mil. EUR ) sa odhaduje na 5,5 roka. Podiel NCCP sa odhaduje na 135,4 mil. rubľov (3,4 mil. EUR ) v rámci duševného vlastníctva, vybavenia a ceny nehnuteľností. Podiel spoločnosti RUSNANO predstavuje 785 mil. rubľov (19,71 mil. EUR ), podiel spoločnosti TVEL 656,6 mil. rubľov (16,49 mil. EUR). Príjmy z projektu by za týchto podmienok mali v roku 2016 predstavovať 2 mld. rubľov (50,22 mil. EUR).

 

Celkové náklady na plánovanú realizáciu spoločných projektov akciovej spoločnosti RUSNANO a ruskej štátnej korporácie Rosatom tvoria viac než 21 mld. rubľov (527,34 mil. EUR).

Neprehliadnite: