Windows Azure prakticky – 1.časť

Miroslav Kubovčík  /  12. 07. 2011, 00:00

“Všetkopokrývajúce” marketingové názvy sa pravidelne preháňajú svetom technológií ako zmeny počasia. Niektoré strácajú na sile už po prvých náznakoch nestability, niektoré sa udržia na výslní dlšiu dobu a časom sa môžu dočkať aj patričnej miery “zneužitia”. Za posledné roky sme prešli érou SOA, WEB 2.0 a dnes smerujeme do “cloudu”. Veľkí hráči cloudom obalili všetky svoje služby a ponuky spravované ich dátovými centrami, lokálni dodávatelia nechcú zaostávať a za cloud označili akýkoľvek hardvérový a softvérový hosting. Na začiatok nášho seriálu článkov si preto utrasme význam pojmu cloud do 3 základných skupín.

Základné druhy cloudových služieb

Je rozdiel, či z dátového centra dodávateľa budete požadovať iba dedikovaný server, e-mailové personalizované služby, alebo spravovanú platformu pre vývoj a prevádzkovanie aplikácií. A nie je to len o položkách v cenníku.

Ak chcete mať v dátovom centre iba “virtuálne železo”, inštalácia a zalicencovanie všetkého softvér, jeho pravidelná údržba špecialistami, pre ktorých nie je  disciplína prevádzkovania aplikácií a systémov ničím cudzím, je na vás. Pri tomto prístupe nazývanom “Infrastructure as a Service - IaaS” (infraštruktúra ako služba) sú správa, kontrola systému a vývoj riešení kladené na vás. 

Ak chcete vyvíjať rôzne druhy vlastných aplikácií na vybraných platformách (ľudovo napísané, pre rôzne frameworky ako .NET, Java, PHP) a správu systému chcete obmedziť na správny úsudok pri výbere počtu a vybavení predinštalovaných virtuálnych počítačov, pre vás je najvhodnejším druhom cloudu “Platform as a Service – PaaS” (platforma ako služba). Tu je zjavné, že prím v tejto cloudovej skupine hrajú vývojári a veľkú dávku kontrolných mechanizmov na seba automatizovane preberá dátové centrum. Príkladmi PaaS sú Windows Azure, Google App Engine, Amazon Web Services.

Poslednú skupinu cloudov tvoria tie, ktoré ponúkajú tovar takpoviediac na priamu “konzumáciu”. Vystavujú už hotové aplikácie a vašou úlohou je iba povedať, koľko čoho chcete a vnútiť prístupu  “Software as as Service - SaaS” len personalizáciu a prepojenie s lokálnymi aplikáciami. Príkladmi SaaS sú Office365, Salesforce CRM, Google Docs, Windows Live, Gmail.


Obr. Súčasné aplikácie v porovnaní s rôznymi typmi cloudu

Prečo sa stáva cloud populárny?

Nenasadzujme si príliš ružové okuliare, nejde o technologickú revolúciu. Rozšírenie cloudu má predovšetkým ekonomický základ. Povedzme, že chcete preraziť so skvelým softvérovým nápadom. Najprv však musíte postaviť infraštruktúru –  od hardvéru až po systémový “background”. To predstavuje veľké vstupné investície a to ešte netušíte, ako sa vaša myšlienka reálneuchytí. Z hľadiska vašej firmy máte takto predovšetkým kapitálové výdavky, čiže účtovnícky povedané, zaťažili ste firmu investičným majetkom. Naproti tomu, cloud vás neženie do veľkého investičného rizika, ale ponúka vám objednanie infraštruktúry z dátového centra s platbami podľa množstva prenesených dát, spotreby diskového priestoru a počtu hodín, počas ktorých vaše riešenie bolo v prevádzke. Čiže v účtovníctve vidíte minimálne počiatočné investície do infraštruktúry, pretože prakticky všetko pokrývajú operatívne náklady podľa spotreby zdrojov dátového centra. 

Windows Azure vs. hosting

Ako vývojára ma to logicky najviac ťahá k tej skupine cloudu, kde mám slušnú voľnosť pri výbere platformy, bez väčších nárokov na správu systému/siete. A ako vývojár odchovaný Visual Studiom inklinujem k PaaS Windows Azure. A tu sa natíska otázka, prečo jednoducho nevyužijem  ponuky lokálneho webhostera.

V prvom rade nemôžeme porovnávať filozofiu PaaS s webhostingom.  A nie je to len o peniazoch. Bude vám ľúto nákladov do Windows Azure, ak vám táto služba bez zakolísania pomôže presvedčiť zákazníkov o výkonnosti a pružnosti vašej aplikácie? Asi nie. A je pritom len a len na vás, či chcete používať Windows Azure istú dobu pri minimálnych nákladoch na úrovni webhostingu alebo pod ňou  zdvihnúť výkonnosť bez akéhokoľvek prepisovania aplikácie (napríklad pri zvýšenom pri príleve používateľov).


Obr. Nástroje a frameworky podporované v Windows Azure

Webhosting slúži na hostovanie webovej aplikácie na báze fixnej mesačnej platby bez ohľadu na spotrebu, bez testovacieho prostredia, s obmedzenou elasticitou. Windows Azure je spoplatnený na základe spotreby zdrojov, ponúka rýchly prístup k testovaciemu prostrediu, je ľahko škálovateľný a nie je len o webových aplikáciách. Veľmi dobrý pohľad na vlastnosti Windows Azure v porovnaní s webhostingom nájdete v článku “Srovnání Windows Azure a hosting”.

Cloud má teda reálnu podobu, nie je to len marketingový pojem. Dôležité je uvedomiť si, že je to trend, nie predpis. Nie každý typ aplikácie je vhodný pre cloud, či už z technického hľadiska (napr. vyžadujúci špecializovaný hardvér na strane servera) alebo obsahového (napr. intranetové portály). Cloud je jednoznačne rýchlou cestou ako dostať vlastné riešenie medzi zákazníkov s minimálnym rizikom a pritom s perspektívou škálovania v prípade úspechu. 

Po úvodných úvahách sa nabudúce budeme venovať tomu, čo potrebujete k tvorbe aplikácií pre Windows Azure. Vystačíme si pritom aj s bezplatným softvérom a službou Azure Freemium, ktorá je dostupná už aj na Slovensku.

Neprehliadnite: