Sony DSC-HX9V: Viac ako len kompakt

Marek Poleč  /  07. 07. 2011, 13:35

Ultrazoom Sony DSC-HX9V spadá do série nových kompaktných fotoaparátov uvedených spoločnosťou Sony ešte vo februári tohto roku. Reč je preto o relatívnej novinke, ktorá by mala nanovo definovať segment kompaktných prístrojov s ultrazoomom.

Sony DSC HX9V predstavuje kompaktný fotoaparát s rozlíšením 16,2 megapixlov (snímač BSI-CMOS) a procesorom BIONZ. V malom tele fotoaparátu sa nachádza objektív až so 16× zoomom a širokým koncom v prepočte 24 mm. Objektív je rady „Sony G“, čo je vyššia rada objektívov. Stabilizácia je optická. 3" LCD displej má rozlíšenie 921 000 bodov. Prednosťou fotoaparátu je snímanie 1080i Full HD videa do formátu AVCHD. Veľmi dobre pracuje stabilizátor obrazu a stereofónny mikrofón, na ktorom sa dá nastaviť filtrovanie vetra. Z ďalších funkcií zaujme najmä Sweep panorama, 3D a zabudovaný GPS prijímač.
 

 
Zo šedého priemeru malých kompaktov sa vymyká aj ergonómia tohto fotoaparátu. Tá je v porovnaní s konkurenciou o poznanie lepšia a to aj vďaka tomu, že tento kompakt nie je až taký drobec ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Jeho rozmery sú 104,8 × 59 × 33,9 mm pri hmotnosti 215 g. Na porovnanie: Naposledy testovaný ultrakompakt Sony DSC-WX5 mal rozmery 91,7 × 51,9 × 21,5 mm a hmotnosť iba 130 g. Pochváliť treba úchop fotoaparátu (predný grip je pogumovaný a textúrovaný) takže sa veľmi príjemne drží v ruke. Na zadnej strane medzi tlačidlami nechýba dostatočne veľké miesto pre palec. Ergonómia držania je naozaj veľmi dobrá, podľa nášho názoru však stále nie je ideálna. Malé kompakty by nemali predstavovať iba hranaté kvádre. Technici v Sony by sa nemali báť ani výraznejších dizajnových prvkov ktoré by celkovú ergonómiu ešte viac vylepšili. Fotoaparát pôsobí celkovo pevným dojmom, jediné čo je mierne rušivé je, že objektív vo vypnutom stave (zasunutý) dosť hrká. Je to však normálna vec, ktorá nie je na závadu.


Ovládanie fotoaparátu je intuitívne. Všetko je na svojom mieste, nechýba užívateľsky programovateľné tlačidlo a vydaril sa aj kruhový volič. Ten sa ovláda veľmi ľahko a to aj najmä vďaka zúbkovaniu po jeho obvode. Tlačidlo „Movie“ pre videozáznam je šikovne umiestnené v hornej časti fotoaparátu. Kruhový volič programov obsahuje inteligentnú automatiku, inteligentnú automatiku +, ktorá snímky napríklad automaticky odšumí pri vyšších citlivostiach ISO. Ďalej sa tu nachádza režim SCN, vďaka ktorému možno vyberať z niekoľkých prednastavených scén, režim videa, panorámy, rozmazaného pozadia (čo je veľmi zaujímavá a kreatívna funkcia známa skôr zo sveta zrkadloviek), nechýba ani režim P a M. V režime M (manuál) sa však dajú nastaviť len dva druhy clony, plne otvorená a zatvorená na max. Fotoaparát možno odporučiť ľuďom, ktorí s fotografovaním nemajú veľa skúseností a primárne budú využívať automatické režimy. Scénické režimy fungujú tak, ako majú a inteligentná automatika takmer vždy zvolí ten správny režim. Fotoaparát možno taktiež nastaviť do režimu, kedy sníma na základe úsmevu (intenzitu úsmevu možno taktiež nastaviť). Ľudia vlastniaci nové 3D HDTV sa potešia funkcii vďaka ktorej je možné snímať fotografie do 3D formátu.


Kvalita obrazového výstupu z kompaktov je všeobecne známa. Z tohto kompaktu je v3ak vo svojej kategórii nadpriemerná. Fotoaparát robí pekné snímky najmä pri nízkych citlivostiach do ISO 400. Ako citlivosť narastá, vytráca sa aj kvalita. Veľkou výhodou je vstavaný blesk, ktorý je dobre vyriešený. Ten je situovaný ďalej od osi objektívu, pričom sa vysúva iba v príp. potreby. Oceňujeme funkciu „pomalé synchro“, ktorá kombinuje dlhší čas so slabším zábleskom, aby pozadie nezostalo tmavé a popredie presvetlené. Fotoaparát je napájaný Li-ion batériou NP-BG1 s kapacitou 960mAh a nabíja sa priamo v tele fotoaparátu (buď priamo z PC cez USB kábel, alebo zo siete cez redukciu na USB). K fotoaparátu sa nedodáva štandardná externá nabíjačka na batériu, ale tá predstavuje voliteľné príslušenstvo (rovnako aj náhradná batéria).

Ďalšou veľmi dôležitou súčasťou je kvalitný stabilizátor obrazu. Svoju prácu si dobre odvádza najmä pri natáčaní videa a zaručuje tak pekný, plynulý pohyb bez záchvevov. Čas do spustenia nahrávania videa predstavuje približne 1-2 sekundy. (čo je dosť veľa). V neposlednom rade je fotoaparát vybavený GPS modulom ktorý umožňuje do EXIF dát zapisovať polohu, kde bol snímok vyhotovený. Zapínanie a hľadanie satelitov trvá u fotoaparátoch všeobecne dlhšie (najmä kvôli veľkosti zabudovanej antény). Pri prezeraní snímok sa obrázky otáčajú v tom smere, ako otáčate fotoaparátom. Fotografie tak možno prezerať ako na šírku tak aj na výšku pri využití celého displeja. 

 

Funkcia panoramatického režimu (Sweep Panorama) sa vo fotoaparátoch Sony udomácnila a je veľmi obľúbená. V tomto režime fotoaparát sníma video, z ktorého následne vyskladá cca 180° panorámu. Či horizontálnu alebo vertikálnu, snímanú zhora nadol, sprava doľava, či naopak si zvolíte jednoduchým klikom na otočný volič. Jedinou vašou úlohou je otáčanie fotoaparátu ako ste si zvolili.

Fotoaparát je určený pre ľudí bez znalosti problematiky fotografovania, teda pre bežného užívateľa, ktorý nechá nastavenie snímania na automatike. Používanie automatických režimov je veľmi pohodlné, v príp. ak si chcete navoliť vlastný režim, možno vyberať z niekoľkých režimov snímania. Taktiež oceňujeme výdrž batérie, prezeranie a otáčanie snímok podľa otočenia fotoaparátu, snímanie na základe úsmevu, kontrastný displej aj za slnečného dňa a mnoho iných vlastností. Najväčšou výhodou však ostáva 16× zoom objektívu, ktorý pokrýva veľký rozsah a robí fotoaparát univerzálnym.

Fotoaparát Sony sa umiestnil v rebríčku najlepších kompaktných prístrojov podľa magazínu pcworld.com. Všetky fotoaparáty z tohto rebríčka ponúkajú najlepší optický zoom v tele kompaktu. Konkurenciu mu predstavujú napr. kompakty Canon PowerShot SX230 HS a Nikon Coolpix S9100. Cena za tento kompaktný fotoaparát sa pohybuje na úrovni približne 300 € s DPH. Pozn. Za cenu o 200 € vyššiu možno získať digitálnu zrkadlovku aj so základným objektívom akú predstavuje napr. Nikon D3100.

Zdroj: sony.com

Neprehliadnite: