Výrobu v Spojených kartáčovniach riadia IFS Aplikácie

Tlačový servis  /  27. 06. 2011, 00:00

Akciová spoločnosť Spojené kartáčovny (SPOKAR) spustila ostrú prevádzku IFS Aplikácií. Cieľom nasadenia tohto vyspelého podnikového informačného systému typu ERP je predovšetkým zefektívnenie riadenia hlavných firemných procesov, najmä výroby, bez nutnosti zvyšovať počet zamestnancov. Nový informačný systém taktiež prinesie spriehľadnenie finančných a materiálových tokov, rozšírenie informačnej základne pre analýzy a v neposlednom rade taktiež zvýšenie obchodného potenciálu firmy.

 

Obchodná značka SPOKAR má v Českej republike dlhoročnú tradíciu a Spojené kartáčovny v súčasnosti patria medzi najvýznamnejších európskych výrobcov a exportérov kefárskych výrobkov. Kľúčovým procesom, ktorý bolo potrebné v rámci implementácie prednostne zaistiť, bolo zefektívnenie výroby. Od nového informačného systému spoločnosť očakáva zavedenie podnikových štandardov a zabezpečenie nadväznosti na ďalšie firemné procesy, konkrétne finančné riadenie, účtovníctvo a riadenie ľudských zdrojov. Podstatné je výrazné zefektívnenie vnútrofiremnej komunikácie a zvýšenie produktivity práce s cieľom obmedziť chybovosť, ktorá býva spojená s dodatočnými nákladmi. Výhodou bude lepšia kontrola nákladov, výnosov a ich vývoj v čase, plnenie vecných výstupov a poskytovanie informácií pre analýzy.

SPOKAR oceňuje predovšetkým intuitívne používateľské prostredie IFS Enterprise Explorer, ktoré umožňuje prístup k plnej funkcionalite systému z ľubovoľného miesta s internetovým pripojením a navyše umožňuje jednoduchú orientáciu v celom systéme, lebo rieši vyhľadávanie podobne ako napríklad Google či Seznam. Používatelia taktiež vítajú zjednodušenie postupov v oblasti finančného riadenia, účtovníctva a likvidácie faktúr. Zavedenie IFS Aplikácií výrazne urýchľuje prácu s predajnými aj nákupnými objednávkami a prináša sprehľadnenie a zjednotenie práce so zákazníckymi cenníkmi. Všeobecne tým došlo k zlepšeniu komunikácie medzi predajom a výrobou a následkom toho k rýchlejšej tvorbe výrobných zákaziek. Počas procesu implementácie bolo nutné prekonať úskalia v oblasti plánovania stavu výrobných robotníkov v normohodinách, ktoré IFS v štandardnej verzii neponúka, a ktoré je pre spoločnosť typu SPOKAR dôležité.

„Implementácia informačného systému je výrazným zásahom do fungovania každej spoločnosti. Musím povedať, že napriek všetkým úskaliam bola implementácia informačného systému IFS v našej spoločnosti realizovaná úspešne a verím, že sme v IFS získali partnera na dlhodobý rozvoj informačných potrieb Spojených kartáčovní,“ uvádza k tomu Ing. Pavel Koutenský, ekonomický riaditeľ. „Nový informačný systém v nasledujúcich piatich rokoch povedie k úspore režijných nákladov, lebo plánovaný výrobný a obchodný rozvoj firmy nebude spojený s nárastom nákladov na údržbu a obsluhu informačných služieb,“ dodáva.

Implementácia informačného systému zahŕňa nasledujúce komponenty:

  • IFS Výroba

  • IFS Financie

  • IFS Distribúcia

  • IFS Údržba

  • IFS Predaj & Marketing

  • IFS Správa dokumentov

  • IFS Výkonnosť podniku

  • IFS Pravidlá účtovania

Neprehliadnite: