Sony Walkman NWZ-A845: MP3-prehrávač s OLED displejom

Marek Poleč  /  04. 07. 2011, 09:54

Pre milovníkov hudby je v súčasnosti veľmi ťažké vybrať solídny a a kvalitný MP3-prehrávač. Sony NWZ-A845 je jedným z najtenších MP3-prehrávačov z firemného portfólia Sony.

Má 16 GB pamäte, S-Master digitálny zosilňovač, digitálne odstránenie šumu, EX slúchadlá a pôsobivo jasný 2,8 palcový OLED displej. Tu však zoznam funkcií končí. Žiadne Wi-Fi, žiadne 3G pripojenie, žiadny dotykový displej, hry či iné aplikácie. Ide o čisto hudobný prehrávač a prvý (veľmi dobre) prenosný video prehrávač. Sony sa ním nesnaží konkurovať zariadeniu Apple iPod touch. Preto ak chcete mobilné internetové zariadenie a osobný multimediálny prehrávač s ktorým si občas prehráte hudbu, budete musieť investovať o niečo viac a kúpiť si jeden z posledných MID (mobilných internetových zariadení) od Apple.
Ale ak si chcete na cestách užívať hudbu a občas prezerať videoklipy či obrázky na kvalitnom OLED displeji, potom by ste mali určite zvážiť kúpu multimediálneho prehrávača od Sony. Čo mu chýba do funkcií, o to viac exceluje v audio (a video) kvalite.

Sony Wallkman NWZ-A845 je iba 7,2 mm hrubým (či skôr tenkým), výborne vyzerajúcim a aj napriek plastovej konštrukcii neuveriteľne pevným a solídnym MP3-prehrávačom. Jeho váha nie je ani veľká ani malá, je ideálna. Tenkosť a vôbec subtílna konštrukcia zariadenia ma až zarazila a ja som sa hneď začal obzerať po nejakom koženom puzdre, ktoré by ochránilo pred poškriabaním či iným poškodením najmä OLED displeje, hlavnej pýchy zariadenia. Takéto púzdra sú samozrejme k dispozícii. 

 

Odhliadnuc od výnimočného dizajnu, kvalitného OLED displeja a veľmi dobrej kvality zvuku má tento walkman aj jedno negatívum. EU modely týchto prehrávačov poskytujú totiž značne obmedzenú max. úroveň hlasitosti, ktorá nemusí každému vyhovovať. Po pripojení menej citlivých, či už otvorených, alebo uzatvorených slúchadiel je max. úroveň hlasitosti nedostatočná.  Ale tak ako na všetko existuje liek, tak aj v tomto príp. existuje riešenie. Zásah do servisného menu prehrávača môže byť nepohodlným, schodnejšie riešenie bude predstavovať zakúpenie špeciálneho slúchadlového zosilňovača (napr. FiiO E5) s ktorým si  možno naplno vychutnať kvalít tohto inak veľmi dobrého prehrávača.

Prvá vec, ktorú si audiofil všimne je, že Sony ráta s potlačením šumu do uší a prikladá prekvapivo dobré slúchadlá EX. Sú tak dobré, že na ne v skutočnosti nezabudnete ani v zhone. Iba tieto slúchadlá stoja približne 80 € a predstavujú nezanedbateľnú hodnotu samotného prehrávača. Ak cestujete často autobusom, vlakom alebo lietadlom, hluk môže byť vašim hlavným nepriateľom. Sony preto prichádza s technológiou, ktorá automaticky sleduje okolie a úspešne dokáže vystrihnúť značné množstvo okolitého rušenia.

S cenou 149 €  bude NWZ-A845 súťažiť najmä s Apple, ktorý má v ponuke taktiež veľmi tenkú a o niečo lacnejšiu 16 GB verziu svojho Nano prehrávača. 

Vďaka životnosti batérie až do 29 hodín a výbornej kvalite zvuku sa Sony Walkman môže uchádzať o status vášho obľúbeného osobného, multimediálneho prehrávača. Samozrejme, že Apple má výhodu v tom, že má podporu v systéme iTunes (Sony žiadny takýto systém nevyužíva). Avšak, náročný audiofil dá zrejme prednosť značke Sony. Rozdiel v kvalite zvuku je zrejmý. Či už radi počúvate pokojný folk, hip hop, či metal, Sony Walkman poskytuje prekvapivo čistý zvuk.

Zdroj: sony.sk

Neprehliadnite: