D&M Group: Nové AV receivery a Blu-Ray prehrávače DENON, Marantz a reproduktory Boston Acoustics

Marek Poleč  /  30. 06. 2011, 10:44

Talianske mesto Baveno pri jazere Maggiore bolo miestom, kde predstavila D&M Group (materská spoločnosť značiek DENON, Marantz a Boston Acoustics) svoju novú radu produktov pre rok 2011. Poďme sa spolu pozrieť na nové domáce kiná a nové Hi-Fi produkty

Denon sa v poslednej dobe zameriava na dostupné sieťové AV prijímače s podporou AirPlay. Tie by mali predstavovať konkurenciu k produktom Pioneer či Onkyo. V spoločnosti Denon si myslia, že svet AV prijímačov môže pre niekoho predstavovať nočnú moru (najmä čo sa nastavovania a oživovania domáceho kina týka). Z toho dôvodu bolo predstavené nové grafické užívateľské rozhranie (GUI), vďaka ktorému teraz dokážu nastavovať domáce kiná aj úplný nováčikovia. Nové užívateľské rozhranie teraz zahŕňa nového sprievodcu inštaláciou, ktorý vám v každej fáze (pomocou fotografií a dialógových okien) vysvetlí jednotlivé možnosti  a funkcie. Nová rada AV prijímačov DENON je preto užívateľsky najprívetivejšou radou v celej histórii firmy.

Zároveň je najšetrnejšou radou k životnému prostrediu. Nové modely DENON používajú samostatné napájanie pre HDMI a sieťové obvody, čo znamená, že odber el. prúdu v pohotovostnom režime vždy ostáva pod 3 W. Podľa firmy Denon to znamená významnú úsporu el. energie. Najnápadnejším rysom všetkých nových modelov je však podpora AirPlay, ktorá umožňuje streamovať multimediálny obsah priamo z Apple zariadení (iPhone, iTouch, iPad) alebo PC/Mac do prijímačov Denon a ovládať ich pomocou iPhone (pomocou bezplatnej aplikácie).  Denon uvádza, že aplikácie pre Android a iPad vyvinie ešte v tomto roku.



Najzaujímavejšie novinky predstavujú štyri sieťové modely, pričom model AVR-3312 za cca. 1.100,- € je najpokročilejším z nich. Má veľmi zaujímavú špecifikáciu: ponúka výkon až 7 x 165 W z jeho plne diskrétneho zosilňovača, navyše je vybavený novou MultEQ XT kalibráciou od Audyssey. (Pro mode umožňuje ešte komplexnejšiu kalibráciu vyškolenými technikmi z Audyssey). K dispozícii je sedem 3D-ready HDMI vstupov ako aj dva výstupy. K dispozícii je možnosť pripojenia k internetu (prostredníctvom ethernetu) ako aj prístup k on-line službám Napster či Last.fm ( okrem Spotify). Službu Spotify plánuje Denon pridať v blízkej budúcnosti. Audio možno streamovať z PC ako aj ostatných zariadení vo vašej sieti. Podporované formáty sú MP3, WMA, AAC, FLAC a FLAC-HD. A v neposlednej rade obsahujú všetky nové receivery vysokokvalitné súčiastky pričom ich vyhotovenie je už tradične na veľmi vysokej úrovni.



Lacnejšie a menej vybavené prijímače predstavujú modely AVR-4810, AVR-4311 a AVR-1912. Najlacnejší sieťový receiver za cca. 560,- € predstavuje model AVR-1912. Má rovnakú funkcionalitu ako najvyšší model 3312 s tým rozdielom, že poskytuje nižší výkon 7 × 125W a nepodporuje Audyssey Pro mode. Podľa posledných testov je jeho zvuková kvalita o málo lepšia ako v príp. konkurencie v podobe receiveru Pioneer VSX-1021-K. Zároveň predstavuje najvybavenejší AV receiver vo svojej kategórii.



V ponuke pre rok 2011 sa objavili iba dva prehrávače a síce model DBP-2012UD a DBP-1611UD. Oba prehrávače predstavujú univerzálne modely prehrávajúce formáty SACD a DVD-Audio ako aj Blu-ray (3D a 2D), DVD a CD. Oba modely podporujú DLNA streamovanie audia, videa a fotografií. Upadate firmvéru v júli umožní pristupovať na YouTube. DBP-2012UD pridáva pokročilý video procesor s plným 10-bit i/p a 1080p/24fps výstupom, ako aj Anchor Bay ABT-2015 čip. Ďalšie funkcie zahŕňajú techniku Noise Shaped Video (NSV) a Dual Discrete Video Circuitry (DDVC). K dispozícii je 7.1-kanálový analógový výstup a 32 bit/192kHz DAC na všetkých kanáloch.

Marantz v tomto roku predstavil množstvo AV receiverov so zameraním na dizajn a kvalitu zvuku. Okrem toho bola nová rada rozšírená o sieťové funkcie a zlepšilo sa ovládanie. U novej sérii Marantz možno prekvapivo nájsť veľa rovnakých prvkov akými disponujú modely DENON. Neznamená to však, že produkty Marantz sú menej lákavejšími. Predstavené boli štyri nové modely, tri z nich disponujú sieťovými funkciami. Najvyšší z modelov SR6006 za cca. 950 € poskytuje výkon 7 × 110W a sedem HDMI v1.4 vstupov.



Kľúčovým bodom nového modelu SR6006 sú jeho sieťové funkcie. Model je certifikovaný DLNA 1.5. Je tým umožnené streamovať celý rad zvukových formátov (vrátane FLAC-HD) a pristupovať do sietí Napster, Last.fm a Flickr. Nechýba podpora pre AirPlay a Windows7 Playtech. Nový model možno ovládať prostredníctvom zariadenia iPhone s využitím Marantz Wizz aplikácie, ktorá sa aktualizuje každé dva mesiace. Rovnako ako Denon, aj Marantz vyvinie aplikácie pre Android a iPad. Tie budú k dispozícii v poslednom štvrťroku 2011.



Marantz SR6006 prichádza taktiež s novým moderným GUI (ktorý však nie je k dispozícii u ostatných nových modeloch). Sprievodca nastavením sa zobrazí pri prvom zapnutí prijímača a prevedie vás nastavením krok za krom s využitím farebnej grafiky. K dispozícii je Audyssey MultEQ XT a Pro DSX, ako aj phono vstup pre vás všetkých milovníkov vinylu. SR6006 bude dostupný za cca. 700,- €, pričom poskytne výkon 7 × 100 W, 6 HDMI vstupov, MultEQ XT, Dolby Pro Logic IIz, M-DAX2 a USB vstup kompatibilný so zariadením iPod, vrátane podpory AirPlay. Marantz u tohto modelu taktiež znížil spotrebu el. energie v pohotovostnom režime na 3 W.



V príp. že dávate prednosť menej objemným AV prijímačom, určite vás zaujmú nové slim modely. Neponúkajú síce taký výkon ako ich objemnejší príbuzný, sú však omnoho ľahšie. Model NR1602 za cca. 600,- € ktorý je najvyspelejším z nich, ponúka výkon 7 × 50 W, 4 HDMI vstupy, MultEQ, DLNA a AirPlay ako aj nového sprievodcu nastavením. Lacnejšia verzia NR1402 za cca. 400,- € ponúka rovnaké sieťové funkcie, ale iba päť kanálov (5 × 50W).

Marantz taktiež predstavil niekoľko nových Blu-ray prehrávačov, ktoré bude  ponúkať v tomto roku. Modely UD7006 za cca. 900,- € a UD5005 za cca 560,- € predstavujú univerzálne prehrávače, čo znamená, že môžu prehrávať Blu-ray, DVD, SACD a DVD-Audio, pričom model UD7006 pridáva rovnaké možnosti nastavenia ako model Denon DBP2012UD a preto bude v budúcnosti benefitovať z možnosti pripojenia na YouTube (update bude dostupný v júli).



Aj reproduktory Boston Acoustics doznali inovácií. Posledná línia reproduktorov A-Series predstavuje inkarnáciu famóznych reproduktorov predstavených krátko po založení spoločnosti v roku 1979.  Tieto reproduktory predstavujú referenciu vo svojej triede a podľa slov firmy Boston dokázali skĺbiť európsky dizajn a najlepšie akustické vlastnosti vo svojej triede. Zostava zahŕňa A360 predné stĺpové reproduktory s výškovým meničom Kortec, novými stredovými a basovými meničmi vyrobenými z keramických/sklenených polymérových vlákien a magnetmi s unikátnym Deep Channel dizajnom.

Najzaujímavejším prvom je však nová kabinetová konštrukcia – Boston v tomto príp. implementoval niekoľko unikátnych konštrukčných prvkov vrátane šikmého dna, ktoré zabraňuje spojitému vlneniu nepriaznivo ovplyvňujúce akustické vlastnosti reproduktorov. Zároveň zlepšuje celkovú tuhosť kabinetu a vylepšuje basový výkon reproduktorov. Nová oddelená konštrukcia minimalizuje vibrácie a separuje od zvyšku konštrukcie najcitlivejší frekvenčný rozsah stredových tónov.

Vyberať možno z troch farebných vyhotovení: vysokolesklá čierna, saténová čerešňová a vysokolesklá biela. Ceny začínajú od 160,- € za pár A23 až po 800,- € za A360, pričom subwoofer ASW250 a ASW650 sa budú predávať za približne za 300,- € a 500,- €. Cena za centrálny reproduktor A225 bola stanovená na 200,- €.

Zdroj: trustedreviews.com

Neprehliadnite: