Kedy najčastejšie v práci zneužívame internet? Po obede pri káve.

Tlačový servis  /  22. 06. 2011, 00:00

Ktoré rituály si zamestnanci v práci nie sú len tak schopní odoprieť? Kávu po obede a k nej internet na súkromné účely. Že sa surfovanie po sieti stalo pevnou súčasťou poobedňajšej relaxácie, ktorá sa neraz predĺži až do popoludňajších hodín, dokazujú čísla z najnovšieho prieskumu spoločnosti truconneXion.

 

Pracovná morálka zamestnancov sa síce pod vplyvom tvrdších podmienok na trhu práce zmenila v ostatných dvoch rokoch k lepšiemu, stále však má rezervy. Je to zjavné z obrazu pracovného času, ktorý na základe výstupov nástroja na monitorovanie zamestnancov AuditPro pripravila technologická spoločnosť truconneXion. Zo sledovania využitia počítačov v dvoch stovkách českých a slovenských firiem v priebehu denného pracovného času vyplýva, že najnáchylnejší na zneužívanie počítačov sú zamestnanci po návrate z obeda medzi 13. a 14. hodinou.

V tomto rozmedzí opäť bezmála na trojnásobok naskočí krivka využitia informačných technológií vo firmách, ktorá v čase obeda značne klesá, no počítače sú vtedy využívané na iné účely, ako by si manažéri a majitelia firiem predstavovali. „Medzi 13.00 a 14.00 evidujeme markantný nárast využívania internetu na mimopracovné účely. Z hľadiska snímky pracovného času typického zamestnanca v súkromnom sektore jednoznačne ide o špičku a jediný časový úsek, keď pracovník na počítači trávi aktívne viac času pri zábave než pri práci,“ komentuje získané údaje Robert Kleiner, riaditeľ pre strategický rozvoj spoločnosti truconneXion. Psychológ Michal Walter, ktorý sa špecializuje na problematiku pracovného prostredia, potvrdzuje, že v čase po obede dokáže len málokto podávať stopercentné výkony, preto je tento čas tradične považovaný za najmenej produktívny a je spojovaný s vybavovaním osobných záležitostí typu súkromnej pošty. „Krivka pracovného výkonu opäť začne stúpať v popoludňajších hodinách, čo tiež súvisí s denným fyziologickým rytmom,“ reprodukuje Michal Walter z predsedníctva Českej asociácie psychológov práce a organizácie (ČAPPO) obvyklú podobu pracovného času.

 

Podľa prieskumu spoločnosti truconneXion však ani v ďalšom meranom úseku medzi 14.00 a 15.00 v sledovaných firmách zábava na internete významne neustáva. Pri on-line nákupoch, návštevách Facebooku a vybavovaní súkromnej pošty v priemere Slováci strávia až 10 minút z tohto hodinového rozmedzia. „Je isté, že popoludní stále ešte pracujeme významne menej než dopoludnia. V období od 7.00 do 12.00, súdiac podľa čísel využitia typických pracovných a mimopracovných aplikácií, stihneme na počítači spraviť 63 % našej dennej pracovnej agendy, teda bezmála jej dve tretiny,“ interpretuje výsledky prieskumu Robert Kleiner. Je to nepochybne tiež preto, že po štvrtej hodine už sa toho na počítači veľa nespraví a po piatej vo firmách nastáva skutočne hlboký útlm.

Neprehliadnite: