Press: V Poľsku je oproti Slovensku ADSL prístupné aj pre domácnosti

Redakcia Inet.sk  /  06. 08. 2003, 00:00

Telekomunikačný úrad SR včera uverejnil prvú časť dokumentu o internete v Slovenskej republike. Jeho súčasťou boli aj dokumenty Slovenských telekomunikácií, ktoré podľa Internetu pre všetkých obsahovali neaktuálne, alebo neúplné informácie. Internet pre všetkých na túto skutočnosť upozornil Slovenské telekomunikácie, ako aj Telekomunikačný úrad SR.

V jednom z dokumentov Slovenských telekomunikácií (ST), v ktorom sa porovnávajú ceny vysokorýchlostného pripojenia technológiou ADSL v krajinách Vyšegrádskej štvorky (V4), podľa združenia Internet pre všetkých uvádzajú ST neaktuálne informácie. „Slovensku patrí medzi krajiny s najvyššími cenami za ADSL v Európe. Porovnanie cien od ST ale mohlo spôsobiť zdanie, že vysoké ceny za ADSL sú bežné aj v niektorých susedných krajinách Slovenska. V skutočnosti je to ale naopak. Ceny za ADSL sú v Poľsku a Maďarsku nižšie, technológia je tak prístupná aj pre domácich užívateľov,“ objasňuje Peter Polakovič, prezident združenia Internet pre všetkých.

Domáci užívateľ ADSL technológie v Poľsku zaplatí mesačný poplatok iba 1913,- Sk* - v dokumente ST sa ale uvádza, že je to 3321,- Sk. Inštalačný poplatok za ADSL v Poľsku je iba 5704,- Sk. ST ale uvádzajú inštalačné ceny okolo 9 tisíc Sk. Za 5704,- Sk pritom v Poľsku získavate do osobného vlastníctva aj modem a splitter, ďaľej 100MB priestor na serveri providera a inštalačné CD. Na Slovensku za podobnú sumu záujemcovi ADSL nainštalujú službu ST DSL, o modeme a ďaľších službách je už ale nereálne uvažovať.

Pokiaľ by sme porovnali ceny ADSL v krajinách Vyšegrádskej štvorky zistíme, že aDSL sa poskytuje za oveľa lepších podmienok v Poľsku a Maďarsku. V týchto krajinách je možné za okolo dve tisíc korún časovo neobmedzené surfovanie, samozrejmosťou je aj možnosť sťahovania neobmedzeného množstva dát. Na Slovensku je niečo také zatiaľ nereálne. „Aj napriek tomu, že cenové porovnanie ADSL v krajinách V4 mohlo odobriť cenovú politiku ST veríme, že zo strany ST išlo o neúčelovú chybu,“ zdôraznil P. Polakovič.

V prilohe prikladáme celé znenie dokumentu, ktorým Internet pre všetkých upozornil na chyby v dokumente ST o cenách ADSL.

* pri stredovom kurze NBS - 1PLN = 9,615 SKK z 5.8.2003

---

Občianske združenie Internet pre všetkých podporuje budovanie informačnej spoločnosti na Slovensku a jej hlavným cieľom je dosiahnutie lacnejšieho a rýchlejšieho internetu pre všetkých. Podnetom na vznik združenia bola internetová petícia a protest proti zdražovaniu cien internetu na www.bystro.sk, ku ktorej sa pripojilo vyše 12 500 občanov a 500 internetových serverov a stránok. Cielom protestu bolo vyjadriť potrebu rýchlejšieho a lacnejšieho internetu na Slovensku.
---

Viac informácií poskytne:

Peter Polakovič

prezident OZ Internet pre všetkých
šéfredaktor www.Inet.sk
------------------------------
email: polakovic@inet.sk
mobil: 0907 982 555
ICQ: 169151795

Neprehliadnite: