Stropkov dostane optickú sieť

Tlačový servis  /  15. 06. 2011, 00:00

Mesto Stropkov sa zaradí kvalitou internetu medzi svetové metropoly. Spoločnosť ANTIK Telecom tu po získaní územného rozhodnutia začína s výstavbou optickej siete.

 

Optická sieť prinášajúca stabilné a rýchle pripojenie k internetu prestáva byť už aj na Slovensku výhradou veľkých miest. Už čoskoro sa k nej budú môcť pripojiť aj obyvatelia mesta Stropkov v okrese Prešov, ktoré má necelých jedenásť tisíc obyvateľov.

 

Novú sieť postaví spoločnosť ANTIK Telecom, ktorá získala na výstavbu právoplatné územné rozhodnutie. ANTIK v Stropkove nasadí svoje najmodernejšie telekomunikačné technológie otestované v ostrej prevádzke v Košiciach, kde operátor poskytuje sieť pre viac ako 35 tisíc domácností. Pôjde o sieť s riešením FTTH (Fibre To The Home), optické vlákna teda budú ťahané až priamo do domov a bytov záujemcov. S prácami na výstavbe siete sa začne už v najbližších dňoch, prví Stropkovčania sa budú môcť pripojiť na jeseň.

 

„Na menšie mestá sa pri výstavbe optických sietí často zabúda a na východe Slovenska to platí dvojnásobne, operátori sa totiž boja investovať v regiónoch s nižšou kúpnou silou. Naša spoločnosť však chce priniesť kvalitný internet a digitálnu televíziu všade, kde o to bude záujem,“ vysvetľuje Igor Kolla, generálny riaditeľ spoločnosti ANTIK Telecom. „Sme toho názoru, že každá konkurencia rozšíri ponuku služieb občanom. Každej firme, ktorá sa zaoberá týmito službami, umožníme, aby sa mohla v meste realizovať a dostane rovnaké podmienky, nech si navzájom konkurujú. Konkurenčné prostredie bude rozhodne prínosom,“ hovorí stropkovský primátor Peter Obrimčák. Obyvatelia Stropkova budú mať k dispozícii symetrické internetové pripojenie s rýchlosťou 70 Mbit/s, na ktorom budú dostupné kompletné triple-play služby, teda rýchly internet, lacné telefonovanie a digitálna televízia s ponukou viac ako 100 TV programov aj vo vysokom rozlíšení.

Neprehliadnite: