UPC môže v Bratislave aj naďalej poskytovať MMDS

Roman Vavro  /  09. 06. 2011, 00:19

Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Retransmisiu nezmenených televíznych programov prostredníctvom MMDS v pásme 2,2 GHz v Bratislave môže aj po výberovom konaní poskytovať doterajší operátor UPC BROADBAND SLOVAKIA, s.r.o. (UPC).

Očakávaný súboj sa napokon nekonal

Spoločnosť UPC pôvodne mala povolenie poskytovať MMDS, t.j. viackanálový a viacbodový distribučný systém pre distribúciu televíznych programov, v pásme 2,2 GHz v Bratislave do 30.6.2011. Keď Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) v polovici marca zverejnil výzvu na predloženie ponúk, ktorou začal výberové konanie na pridelenie frekvencií v pásme 2,2 GHz pre lokalitu Bratislava, nielen pamätníci súboja o pásmo 2,5 GHz v Bratislave z roku 2002 očakávali tvrdý súboj viacerých záujemcov. Navyše na základe skúseností z minulosti sa dal očakávať záujem aj zo strany večného rivala spoločnosti UPC, ktorým je SATRO s.r.o. Spoločnosť SATRO v súčasnosti má povolenie na poskytovanie rovnakých služieb prostredníctvom digitálneho systému MVDS v pásme 12 GHz a do konca roka 2011 aj prostredníctvom MMDS v pásme 2,5 GHz. V stanovenom termíne, t.j. do 4.4.2011 do 13,30 hod. ponuky prekvapujúco predložili len dvaja záujemcovia: UPC a TRNAVATEL, spol. s r.o. Vzhľadom na väčšinovú majetkovú účasť UPC v spoločnosti TRNAVATEL médiá situáciu hodnotili v duchu, že UPC vyzvalo samého seba, resp. že do výberového konania sa zapojila len UPC.

Podľa očakávaní médií zvíťazila UPC

Predložené ponuky vyhodnotila výberová komisia podľa kritérií stanovených vo výzve na predkladanie ponúk: „a) dátum začatia poskytovania elektronickej komunikačnej služby, ktorý môže byť až po 30.06.2011 (100 bodov), b) výška ponúknutej jednorazovej úhrady za pridelenie frekvencií (500 bodov).“ Minimálna výška ponúknutej jednorazovej úhrady za pridelenie frekvencií bola 695,- eur. UPC ponúkla za pridelenie frekvencií 20 tisíc eur. Výberová komisia určila poradie uchádzačov, podľa ktorého sa víťazom stala spoločnosť UPC. Poradie stanovené výberovou komisiou je podľa zákona o elektronických komunikáciách pre TÚ SR záväzné. TÚ SR preto pridelil UPC, ako víťazovi výberového konania, frekvencie 2200 – 2300 MHz pre lokalitu Bratislava na obdobie 1.7.2011 – 30.6.2021.

Informácia o opätovnom pridelení frekvencií pre UPC médiá veľmi nezaujala, väčšinou priniesli len stručnú informáciu bez ďalšieho komentára. Diskusie na portáloch, ktoré sa informácii venovali, boli chudobné na počet a rozsah príspevkov. Prispievatelia, ktorí uviedli, že využívajú MMDS v Bratislave od UPC, vyjadrili potešenie nad tým, že v najbližšej budúcnosti nebudú musieť opäť riešiť otázku príjmu televíznych programov.

Roman Vavro
Autor je tlačový hovorca Telekomunikačného úradu SR

Neprehliadnite: