BiznisWeb upozorňuje na podvodné konanie

Tlačový servis  /  25. 05. 2011, 00:00

Po prípadoch spoplatnenej registrácie na web stránkach sa vyskytol nový spôsob podvodu - volanie na audiotextové čísla.

 

Nedávno pretriasali médiá správy ohľadne údajného podvodného správania v súvislosti s portálom www.basne-portal.sk, či zneužitie svetového šampionátu v hokeji. Podobný prípad riešili aj pracovníci spoločnosti IRISOFT, s.r.o. prevádzkujúcej službu na tvorbu www stránok a eshopov BiznisWeb.sk.

Ing. Jana Gombošová - vedúca obchodného oddelenia a podpory zákazníkov BiznisWeb.sk objasňuje prípad "seychelského zlodeja":

„Mali sme klienta, ktorý ponúkal finančnú pomoc. Princíp jeho podnikania spočíval v tom, že potenciálny záujemca zavolal na audiotextové číslo, kde si počkal na schválenie "pôžičky". Zákaznícku platformu tvorili prevažne dôverčiví dôchodcovia alebo menej skúsení používatelia internetu. Potom nasledoval šok - poštou prišla faktúra za telefón na nehoráznu sumu,“ vysvetľuje Ing. Gombošová, ktorá ako hlavná kontaktná osoba zákaznického supportu stažnosti na nemenovanú webovú stránku riešila.


„Zákazníci nášho klienta sa na nás obrátili a žiadali vysvetlenie, kde sú ich peniaze z údajne schváleného úveru, prečo im nikto nedvíha telefón a podobne. Kontaktovali sme nášho klienta, ktorý však na dlhší čas opustil územie SR. Medzitým sťažností pribúdalo a prípadom sa začala zaoberať aj SOI, “ pokračuje Ing. Gombošová. Podľa slov Ing. Gombošovej celá kauza pre BiznisWeb.sk skončila pozastavením webovej prezentácie a odchodom klienta ku konkurencii.


Vystríhajte sa preto unáhlených rozhodnutí a pred telefonátom si skontrolujte, či netelefonujete na audiotextové číslo. Pred zverejnením Vašich osobných údajov druhej strane si tiež preverte, či sa jedná o spoľahlivý portál.

„Podstata ochrany potenciálneho spotrebiteľa či zákazníka internetovej služby alebo eshopu spočíva v tom, že by si mal detailne preštudovať obsah Obchodných podmienok. Ak je tam klauzula, že obchodné podmienky sa môžu meniť, znamená to, že služby môžu byť dodatočne spoplatnené. Ďalej je potrebné overiť si, kto je prevádzkovateľom služby alebo portálu. Ak sa jedná o firmu mimo EÚ a obsah webu naplnený v slovenčine, je vysoká pravdepodobnosť, že sa jedná o podvodníka,“ dodáva Ing. Gombošová.

Neprehliadnite: