Tápanie v temnotách: Manažéri veľkých firiem nevedia, podľa čoho sa rozhodovať

Tlačový servis  /  23. 05. 2011, 00:00

Prieskum spoločnosti Oracle ukázal, že 82 % veľkých firiem chýba úplnejší prehľad o ziskovosti svojich jednotlivých aktivít, čo zhoršuje ich finančnú výkonnosť

 

Spoločnosť Oracle zverejnila výsledky svojej štúdie Performance Management: An Incomplete Picture (Riadenie výkonnosti ukazuje na neúplné informácie). Prieskum na objednávku spoločnosti Oracle vykonala firma Dynamic Markets. Obchodní riaditelia a IT manažéri veľkých organizácií v prieskume priznali, že majú nedostatočný prehľad o profitabilite radu činností svojich spoločností. Tento stav negatívne ovplyvňuje finančnú výkonnosť a obchodný úspech firiem.

Výskum tiež zdôrazňuje významné problémy v procesoch zberu dát (data-gathering). Manažéri majú kľúčové dáta k dispozícii často až so štvormesačným omeškaním. Viac než tretina (38 %) respondentov navyše tvrdí, že trávi viac času zháňaním dát než potom ich následnou analýzou.

43 % respondentov musí v rámci svojho podniku zvádzať boj, aby sa včas dostali k potrebným informáciám, 40 % uvádza, že v dátach, ktoré majú ako podklad pre rozhodovanie, sú evidentné medzery.

 

Hlavné zistenie štúdie

Až 82 % firiem priznáva, že nemá úplný prehľad o výsledkoch svojich podnikateľských aktivít. Takmer polovica (46 %) sa domnieva, že to potenciálne môže spôsobiť chybné obchodné rozhodnutia. 40 % uznáva, že to môže negatívne ovplyvniť ich finančnú výkonnosť, a 38 % súdi, že výsledkom sú chybne stanovené plány, ktoré im môžu zabrániť i priamo v úspechu samotného podnikania.

Manažéri zvyčajne trávia viac než tretinu svojho času štúdiom čísel v tabuľkových procesoroch. Tieto dáta bývajú základným vstupom pre ich rozhodovanie. Problém však je, že dáta v súboroch tabuľkových procesorov sa (aspoň tak, ako sa tieto aplikácie zvyčajne používajú) veľmi rýchlo stávajú neaktuálnymi. Manažéri v priemere robia svoje rozhodnutia na základe dát starých 4 mesiace. Ešte väčší problém je, že 28 % manažérov priznáva, že vôbec nevedia, ako sú dáta, ktoré používajú pre svoje rozhodovania, staré/aktuálne. Iba 44 % manažérov má ako podporu pre svoje rozhodovanie okrem tabuľkového procesora k dispozícii ešte nejaký ďalší špecializovaný softvér.

Taktiež plánovanie scenárov vychádza z dát starých v priemere pol roka. Takmer tretina (30 %) manažérov opäť nevie, ako aktuálne sú používané kritické dáta, takže nie je žiadnym prekvapením, že 95 % respondentov pripúšťa v dôsledku toho vznikajúce problémy.

Všeobecne z prieskumu vyplýva, že manažéri zvyčajne používajú dáta zo statických tabuľkových procesorov i na správu kritických dát, na finančné plánovanie, riadenie rozpočtu, finančný reporting i analýzy.

Identifikovať a zmeniť nevyhovujúce obchodné procesy môže trvať až rok a pol. 83 % respondentov pripustilo, že táto pomalosť môže mať pre ich firmu vážne následky. 33 % respondentov chápe, že ich obchodné plány sú kvôli tomu zastarané, 55 % uvádza, že ich firme v dôsledku toho vznikajú zbytočné náklady, a 43 % uvádza, že situácia má negatívny dopad na pracovnú morálku zamestnancov.

Dáta v rámci veľkých organizácií nie sú dostatočne zdieľané, znalosti sú fragmentované. 87 % manažérov kritizuje spôsoby zdieľania dát v rámci ich organizácií, 71 % popisuje väzbu medzi strategickými cieľmi, prevádzkovými plánmi a rozpočtami ako roztrieštenú.

 

John O’Rourke, viceprezident marketingu produktov EPM (Enterprise Performance Management) v spoločnosti Oracle, k výsledkom prieskumu uvádza: „Manažment zatiaľ zjavne márne bojuje s obrovským objemom dát, ktoré generuje ich podnikanie. Vážnym dôsledkom je nedostatočný prehľad o profitabilite naprieč celou organizáciou. Bez systémov na plánovanie obchodných procesov nemajú organizácie možnosť prepojiť strategické, prevádzkové a finančné plánovanie, ďalej sa budú stretávať s fragmentáciou informácií a nebudú mať inú možnosť, než pokračovať v rozhodovaní založenom de facto na tápaní v temnotách.“

Z prieskumu vyplýva, že fragmentárny prístup k riadeniu výkonnosti často vyplýva práve z používania tabuľkových procesorov. Pritom sa vychádza iba z čiastočných dát namiesto z holistického pohľadu, čo vedie často k nebezpečným nepresnostiam, ľudským chybám i vážnym časovým oneskoreniam v potrebných reakciách. Firmy sa potom mnohokrát snažia obmedziť počet ľudí, ktorí môžu robiť významné rozhodnutia, a to čisto preto, že pokiaľ je tento proces založený výhradne na dátach z tabuľkových procesorov, stáva sa totálne neriaditeľný. Tým firmy ale na druhej strane prichádzajú o know-how mnohých kvalifikovaných odborníkov.

„Nie div, že pokiaľ pre svoje rozhodovanie nemáte k dispozícii nič iné než jednoduché tabuľky zostavené napr. na báze denných predajov, vaše rozhodnutia budú v dôsledku toho častejšie chybné. Popredné spoločnosti preto implementujú systémy EPM, ktoré znižujú časové oneskorenia i komplexitu dát a zaistia relevantné informácie pre pružnejšie plánovanie a rozhodovanie,“ dodáva John O’Rourke.

Profesor Andy Neely, zástupca riaditeľa spoločnosti AIM Research, k výsledkom prieskumu uvádza: „Organizácie majú veľký problém so získavaním presných informácií o ziskovosti a výkonnosti. Rastie objem dát i komplexita štruktúry organizácie. Posun k zdieľaným službám, outsourcing a rastúce využívanie partnerských subjektov robia veľmi ťažkým napr. alokovanie nákladov, resp. zodpovedajúce rozdelenie režijných nákladov na jednotlivé subjekty. Štúdia jasne ukazuje, že dôsledkom tohto stavu je iba čiastočný prehľad o výkonnosti, ktorý má manažment firiem k dispozícii pre svoje rozhodovanie.“

Neprehliadnite: