Najlepšie smartfóny s hardvérovou klávesnicou

Marek Poleč  /  30. 05. 2011, 00:00

Na trhu existuje záplava telefónov s dotykovým displejom vrátane ikonického telefónu Apple iPhone. Niekto však iPhone jednoducho nechce, ale radšej volí telefón s iným OS a najmä s neodmysliteľnou hardvérovou klávesnicou.

Smartfóny so zabudovanou klávesnicou predstavujú k mobilnému telefónu iPhone najväčšiu konkurenciu. Takýmto telefónom dávajú často krát prednosť zákazníci z biznis sektoru. Prvé priečky obsadili značky Motorola a HTC ktoré majú najsofistikovanejšie zariadenia. Pozoruhodné je, že aj napriek úpadku značky Nokia sú jej telefóny zastúpené v hojnom počte. Nokia robí stále dobré telefóny, najmä tie s hardvérovou klávesnicou. V našom prehľade chýbajú telefóny značky Blackberry, nakoľko tie majú inú koncepciu ovládania.

Prednosti zabudovanej mechanickej klávesnice sú neodškriepiteľné. Pri písaní na dotykovej klávesnici môže prísť ľahko k preklepu. Naproti tomu hardvérová klávesnica umožňuje isté písanie. Navyše pocit zo zadávania znakov je v takomto prípade neporovnateľne lepší. Okrem toho zaberá virtuálna klávesnica na dotykových displejoch veľa miesta. V prípade hardvérovej klávesnice je k dispozícii celá plocha displej.

 

Motorola Milestone 2
Výborná klávesnica, rýchly procesor, veľká pamäť a flexibilný OS. Jeden z najlepších smartfónov na trhu (MOC: € 450,-)


Smartfóny s hardvérovou klávesnicou sú asi o 30 % ťažšie ako ich náprotivky s dotykovým displejom. HTC Desire Z má hmotnosť 180, model Desire s dotykovým displejom 135 gramov. Okrem toho sú modely s klávesnicou hrubšie a o niečo drahšie. Rozhodujúcou vlastnosťou modelov s hardvérovou klávesnicou je veľkosť a rozstup samotných kláves. V príp. že sú tlačidlá príliš malé alebo sú umiestnené veľmi blízko seba bude aj zadávanie textu menej komfortným. 

 

HTC Desire Z
Ponúka okrem dobrej klávesnici solídny hardvér a vyladený softvér. Vhodný na surfovanie internetom. Až na slabší fotoaparát bez žiadnych nedostatkov. (MOC: € 400,-)


Zatiaľ čo niektoré modely (ako napr. BlackBerry Curve 8520 či DELL Venue Pro) majú displej a klávesnicu na jednej úrovni, ostatný výrobcovia vsádzajú na vyhotovenie slider pri ktorej sa klávesnica vysúva zo strany telefónu. Pre tých ktorí píšu radi a veľa sú takéto modely najvhodnejšie, nakoľko sa pri takejto konštrukcii využíva celá plocha smartfónu. To umožňuje okrem iného aj zabudovanie väčších tlačidiel. 

 

Motorola Milestone
Intuitívne ovládanie, výborná klávesnica, dobré E-mailové funkcie a brilantný displej. Kvalita hovorov je optimálna. (MOC: € 400,-)


Čo je praktické pri písaní na stole je, že pri vysunutej klávesnici možno displej natočiť pod uhlom tak ako v prípade notebookov. Takúto vlastnosť má okrem Nokie E7 aj HTC 7 Pro (Prvý Windows Phone telefón s plnohodnotnou QWERTY klávesnicou na slovenskom trhu). Vo väčšine prípadov však užívateľ takéto smartfóny drží v rukách a zadáva text prstami oboch rúk.

 

HTC 7 Pro
Skvelá klávesnica, kvalitná konštrukcia, dobrá výbava a silná batéria. Netradičný vysúvací mechanizmus a hrúbka telefónu dosahujúca až 16 mm. (MOC: € 500,-)


Často krát predstavujú smartfóny s hardvérovou klávesnicou s určitými obmedzeniami aj alternatívu k netbookom. Vhodné sú na vybavovanie elektronickej korešpondencie na cestách, alebo na chatovanie s kolegami či priateľmi. Poskytujú podporu pre najrozšírenejšie Office dokumenty. Plnohodnotne však možno pracovať iba s jednoduchými dokumentmi typu Word a Excel, so súbormi  PowerPoint iba s obmedzeniami. 

Nokia E7
Nokia E7 presvedčí najmä svojim dielenským spracovaním a pohodlnou klávesnicou. MP3-prehrávač je dobrý, zamrzí však zastaralý OS a horší prehliadač internetu. (MOC: € 500,-)


S Windows-Phone-7 smartfónom HTC 7 Pro možno pristupovať aj k podnikovým dokumentom prostredníctvom Microsoft SharePoint Server. Špeciálny program Microsoft Office Communicator umožňuje Nokii E7 chatovať s kolegami vo firme cez Exchange-Server. Všetky smartfóny zobrazujú korektne internetové stránky. Rýchlym a bezproblémovým prehliadačom je ten ktorý využíva Desire Z bežiaci na OS Android. Prehliadač v HTC 7 Pro je síce prehliadačom rýchlim, ale na mnohých stránkach zlyháva. Internetový prehliadač ktorým disponuje Nokia už mierne zaostáva. 

 

Nokia N97
K dispozícii je ako dotykový displej tak aj komfortná klávesnica. Dobrý displej a 30 GB úložného priestoru sú bonusom. Výborné E-mailové funkcie a dobrý fotoaparát. (MOC € 300,-)


Všetky smartfóny nášho prehľadu sú vybavené dotykovými displejmi. Najväčším (8,8 × 4,9 cm) disponuje Nokia E7. Konkurencia naproti tomu ponúka o niečo ostrejšie displeje. Všetky smartfóny obsahujú integrovaný MP3-prehrávač. Nokia E7 sa dá využiť podobne ako Nokia N8 ako mediálny prehrávač vďaka ktorému možno fotky alebo videá prehrávať na veľkom displeji TV - prijímača. Funguje je to nielen s obrázkami a videami uloženými v  pamäti telefónu, ale aj s filmami v mnohých formátoch nachádzajúcich sa na externých diskoch , či USB kľúčoch. Potrebné prepojovacie kábel HDMI ako aj USB adaptér zvyknú byť súčasťou balenia.

Nokia C6
Ovládanie je zabezpečené ako dotykmi tak aj komfortnou klávesnicou. Displej a jednoduché ovládanie sú plusom. Dobré funkcie telefónu a bezplatná navigácia sú bonusom. (MOC: € 200,-)


Vstavané fotoaparáty sú rôznej kvality. Kvalita obrazu z fotoaparátu používaného v smartfóne Nokia E7 je dobrá, motívy na ktoré nebolo zaostrené však ostávajú neostré. Fotografie zhotovené smartfónom Nokia N97 sú za ideálnych podmienok veľmi dobré, veľmi dlhá závierka však neumožňuje pohotové a rýchle zhotovovanie viacerých fotografiou za sebou. Motorola Milestone 2, HTC 7 Pro, Nokia E7 a Desire Z zvládajú HD video.

Navigácia bez pripojenia k internetu funguje iba s aplikáciou ktorú využíva Nokia. Tí, ktorí chcú navigovať napr. s  HTC 7 Pro budú potrebovať ďalší program, ktorý predstavuje napr. MobileNavigator spoločnosti Navigon.

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: