Rozhovor s prezidentom Partnerstiev pre prosperitu Milanom Ištvánom

Janka Mlynárčiková  /  24. 05. 2011, 22:43

V čase, keď občianske združenie Partnerstvá pre prosperitu (PPP) vzniklo, bol Milan Ištván najmladším poslancom NR SR a venoval sa aj témam ako projekt Infovek, liberalizácia telekomunikačného trhu či elektronický podpis. V rokoch 2002 až 2009 bol výkonným riaditeľom PPP, v novembri 2010 bol zvolený za prezidenta PPP.

Majú dnes zmysel občianske združenia ako sú PPP?

Zrejme áno. Keby nemali zmysel, nemali by sme členov, ktorí platia členské príspevky a nefungovali by sme. Naši členovia, aj fyzické aj právnické osoby, majú záujem na podpore budovania informačnej spoločnosti. Venujeme sa najmä popularizácii IKT cez rôzne podujatia a mediálne aktivity, sme členmi viacerých vládnych a parlamentných komisií, pripomienkujeme vládne dokumenty a legislatívu. Veľký dôraz kladieme na sledovanie implementácie operačných programov, spoluprácu mimovládnych IKT organizácií a spoluprácu so samosprávou.

Z tých operačných programov IT komunita pozorne sleduje najmä OPIS. Ako hodnotíte implementáciu tohto OP?

PPP je členom Monitorovacieho výboru pre vedomostnú ekonomiku (MV VE), pod ktorý spadá aj OPIS. Implementáciu hodnotíme veľmi kriticky. V implementácii prvej prioritnej osi 1 „eGovernment“ síce vidieť aj isté pozitíva a istý progres, stále ostáva veľmi veľa nejasností a viac ako polovica alokovaných finančných prostriedkov je stále nenakontrahovaných. Hovoríme o stovkách miliónov eur! Doslova s napätím všetci sledujeme druhú os „eCulture“ a tretiu os „Broadband“, kde je časový deficit veľmi kritický. Je smutné, keď nová vládna garnitúra nedokázala tento proces zrýchliť – za takmer rok od volieb nebola v OPIS zverejnená žiadna nová výzva! Reálne čerpanie prostriedkov bude veľký problém. Kompetencie sú však nastavené komplikovane a politická zodpovednosť sa bude na konci obdobia hľadať veľmi ťažko.


 
 


V iných členských štátoch EÚ už „riešia“ Digitálnu agendu Europa 2020. Ako to je a bude u nás?

Je to pravda. Keby bola implementácia OPIS v pokročilejšom štádiu, aj my by sme sa vedeli lepšie venovať téme budúcnosti. Digitálna agenda 2020 by sa mala odzrkadliť v dokumentoch budúceho programovacieho obdobia EÚ 2014-2020, ale odborné a politické diskusie na tieto témy sa iba rozbiehajú. Pre súčasnú politickú garnitúru, či už koaličnú alebo opozičnú, centrálnu alebo samosprávnu, nie je informačná spoločnosť významnou prioritou.

Čo čaká PPP v najbližšom čase?

Chcel by som všetkých pozvať predovšetkým na 4.ročník konferencie o informatizácii verejnej správy iDEME, ktorá sa uskutoční  v stredu 22.júna 2011 v SÚZA Bratislava. Hlavnými témami budú budovanie eGovernment v SR, informatizácia samospráv, Digitálna agenda EÚ 2020 a samozrejme OPIS POPOLUDNIE v spolupráci s MF SR. Záštitu nad konferenciou prevzali primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a splnomocnenec vlády SR pre informačnú spoločnosť Roland Sill.

Zhovárala sa Jana Mlynárčiková

Neprehliadnite: