Vyhrajte jednu zo 100 cien v HTML5 súťaži pre tvorcov webov a webových stránok

Redakcia Inet.sk  /  06. 05. 2011, 00:00

Weboví vývojári a dizajnéri sú od počiatku svojho „technologického života“ bytosťami súťaživými. Snažia sa navzájom predháňať v množstve použitých vlastností HTML, CSS, oživiť stránky klientskými skriptami a obsahom z internetových „skladov“. Každá nová verzia HTML je akousi živou vodou pre stagnujúci posun webu. Postupná finalizácia štandardu HTML5 prináša svieži vánok aj do najnovších verzií internetových prehliadačov. Trojuholník vývojár-HTML5-browser tak dostáva reálne kontúry.

Jeden z najväčších slovenských vývojárskych portálov www.aspnet.sk sa po dokončení posledných verzií Internet Explorer-a, Google Chrome a FireFox-u rozhodol pripraviť súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť začínajúci i pokročilí tvorca webov. Na súťažiacich čaká 100 lákavých cien – od konzoly Xbox 360 s Kinectom, Quantasoft Enterprise Web Hosting-u, po najnovšiu myš Microsoft Arc Mouse, webkameru Microsoft LifeCam Studio a ďalšie zaujímavé kúsky.

Súťaž s názvom Ukáž, čo dokážeš s HTML5 má jednoduchý skelet. Zapojiť sa môže každý, kto vytvorí jednu webovú stránku, v ktorej použije aspoň jednu novinku uvedená v HTML5.. Do súťaže budú zaradené všetky stránky, od najjednoduchších až po najzložitejšie. Súťažná HTML5 stránka však musí byť bezchybne zobrazená v prehliadačoch Internet Explorer 9, Google Chrome 10 a Mozilla FireFox 4.

Veľa užitočných materiálov v slovenčine, ktoré vás môžu pri vývoji v HTML5 správne naštartovať nájdete priamo na webe súťaže:

  • Príručku pre vývojárov

  • 4 praktické cvičenia (základy HTML5/CSS3/SVG, HTML5 video, kompatibilita IE9, vývojárske nástroje v IE9)

PDF/XPS verzie týchto vývojárskych príručiek nájdete aj v knižnici voľne dostupných “e-book-ov” a praktických cvičení na webe Microsoft-u.

Do súťaže je možné zapojiť sa do 30. 5.2011. Postup nájdete na webe sutazhtml5.aspnet.sk.

 

Na záver malá úvaha. Prečo sa všetci veľkí softvéroví hráči upriamili na HTML5? Do sveta bežných koncových používateľov sa masívne tlačia tablety a inteligentné mobilné zariadenia. Ak sa doplnia prehliadačmi podporujúcimi HTML5, získajú podporu silnej webovej aplikačnej platformy. Cítia to všetci veľkí hráči. Tento rok v apríli Microsoft ukázal pripravovaný IE 10 (podporujúci HTML5 rovnako ako IE9) na procesore ARM, kam smeruje aj s pripravovanými Windows 8.

Naučte sa používať možnosti ponúkané HTML5 a porovnajte svoje schopnosti s ostatnými v súťaži! Vytvorte aspoň jednu webovú stránku s využitím HTML5 a vyhrajte jednu z 100 cien!

Neprehliadnite: