Windows 7: Vytvárame zoznam nainštalovaných programov

Marek Poleč  /  10. 05. 2011, 09:21

V prípade že potrebujete preinštalovať operačný systém Windows 7, Windows Vista, alebo Windows XP, určite by ste uvítali zoznam nainštalovaných a aktuálne používaných programov. Takýto zoznam má v prípade novej, čerstvej inštalácie operačného systému svoje opodstatnenie.

Pozn. Tento návod ukazuje ako vytvoriť zoznam nainštalovaných programov bez akýchkoľvek licenčných či sériových čísiel k programom.

Na vytvorenie zoznamu spustite Príkazový riadok (Command Prompt) ako administrátor. Vo Windows 7 alebo Windows Vista kliknite na menu Štart a do okna pre vyhľadávanie zadajte príkaz "cmd" (bez úvodzoviek). Program cmd.exe by sa mal automaticky zobraziť vo výsledkoch vyhľadávania. Stlačte "Ctrl + Shift + Enter" a program cmd.exe  spustite ako administrátor.


Príkazový riadok (Command Prompt) možno v systémoch Windows 7 a Windows Vista otvoriť aj kliknutím na menu Štart, prejdení na Všetky Programy (All Programs) a zvolení Príslušenstva (Accessories). Pravým tlačidlom myši treba kliknúť na odkaz programu Príkazový riadok (Command Prompt) a zvoliť Spustiť ako správca (Run as administrator).


V príp., že používate Windows XP, prejdite v menu Štart na Všetky programy (All Programs) a na Príslušenstvo (Accessories). Pravým tlačidlom myši kliknite na Príkazový riadok (Command Prompt) a odkaz Spustiť ako (Run as).


Zobrazí sa dialógové okno Spustiť ako (Run As). Vyznačte voľbu Nasledovnému uživateľovi (The following user) a z dropdown menu zvolte Administrator. Zadajte príp. administrátorské heslo a kliknite na OK.


V prípade že používate Windows 7 alebo Vista môže sa zobraziť bezpečnostné dialógové okno UAC (User Account control), kliknite na Yes pre pokračovanie.


Do príkazového riadku zadajte "wmic" (wmic je Windows Management Instrumentation Command-line nástroj) a potvrďte Enter.


Za "wmic:rootcli" vložte nasledovný riadok a stlačte Enter.

/output:C:\InstallList.txt product get name,version

PoznMedzi .txt a product sa nachádza medzera, rovnako ako aj medzi product a get, a medzi get a name.

V prípade potreby možno zmeniť názov výstupného súboru (v našom príp. InstallList.txt) na ľubovoľné iné. Rovnako možno zmeniť umiestnenie súboru (za /output:)


Vytvorí sa súbor s názvom "InstallList.txt" ktorý sa uloží na disk C:.

Pozn.
 V závislosti od toho, koľko programov máte nainštalovaných, treba chvíľu počkať kým sa samotný zoznam vytvorí. Vytvorenie zoznamu je hotové ak sa opäť zobrazí "wmic:rootcli".


Ak otvoríte "InstallList.txt" súbor v textovom editore uvidíte zoznam všetkých vašich nainštalovaných programov v prehľadnej tabuľke (názov programu a jeho verziu), ktorý si môžete jednoducho vytlačiť.


Na ukončenie wmic, zadajte "exit" (bez úvodzoviek) za wmic:rootcli.

K úplnému zatvoreniu okna Príkazového riadku (Command Prompt) stačí zadať ešte raz príkaz "exit" (bez úvodzoviek).


Zdroj: helpdeskgeek.com

Neprehliadnite: