Spoločnosť HP Slovakia svojou účasťou na podujatí JA-YE Europe Trade Fair potvrdila dlhodobú podporu programov Junior Achievement

Tlačový servis  /  20. 04. 2011, 00:00

Slovensko po prvýkrát hostilo podujatie, ktorého cieľom je prezentovať, podporiť a vyhodnotiť podnikateľské projekty študentov z celej Európy. Pravidelné podujatie JA-YE Europe Trade Fair sa tento rok konalo 29. marca v priestoroch najväčšieho obchodného centra v Bratislave. Jeho návštevníci tak mali možnosť obdivovať výsledky 50 študentských prác, ktoré môžu smelo konkurovať profesionálnym biznis projektom.

 

Európska vzdelávacia organizácia Junior Achievement je zameraná na podporu študentských podnikateľských projektov. Prostredníctvom spolupráce s medzinárodnými spoločnosťami študentom sprístupňuje kontakt so svetom reálneho biznisu a umožňuje nadobudnúť praktické skúsenosti s podnikaním. Slovenská pobočka tejto organizácie (JASR) poskytuje študentom na Slovensku prístup k nadštandardnému vzdelaniu prostredníctvom praktických programov.

 

F1: Martin Kubala, generálny riaditeľ HP Slovakia, počas svojho príhovoru

Spoločnosť HP Slovakia je dlhodobým podporovateľom vzdelávacích programov organizácie JASR, momentálne spolupracujú na 3 projektoch - Globálnom etickom programe, HP Responsible Award a Innovation & Creativity Camp. V roku 2011 sa počíta so spustením spolupráce na projekte HP Social Innovation Relay.

 

F2: Martin Kubala, generálny riaditeľ HP Slovakia s Marcelou Havrilovou, generálnou riaditeľkou Junior Achievement Slovensko

 

„Sme presvedčení, že študenti môžu priniesť svieže a inovatívne nápady. Ich myšlienky sú nelimitované a preto veľmi podnetné. Rozmýšľajú iným spôsobom, ako človek, ktorý je poznačený praxou a prácou v globálnej korporácii. Sme radi, že už niekoľko rokov môžeme takto prispieť k interaktívnemu, modernému a dynamickému vzdelávaniu, prostredníctvom ktorého je možné vychovávať mladé talenty a získať talentovaných absolventov do IT praxe,“ vysvetlil motiváciu podpory programu Junior Achievement generálny riaditeľ HP Slovakia, Martin Kubala.

Vyhodnotenie študentských tímov

Študenti na svojich projektoch pracujú počas celého roka, kedy majú možnosť vyskúšať si svoj podnikateľský talent a overiť svoje organizačné, komunikačné a prezentačné schopnosti. Záverečné podujatie JA-YE Europe Trade Fair je zavŕšením a ocenením ich celoročnej snahy, kedy majú príležitosť prezentovať výsledky svojich prác verejnosti a porovnať sa s ostatnými.

 

F3: Iveta Radičová, predsedníčka vlády Slovenskej republiky a Martin Kubala, generálny riaditeľ HP Slovakia, pred odovzdaním Ocenenia HP za zodpovedné podnikanie

Výsledky práce jednotlivých študentských tímov posudzuje medzinárodná porota zložená zo zástupcov globálnych spoločností. Rovnako tak bolo aj v prípade ostatného vyhlásenia výsledkov, kedy sa porota rozhodla oceniť 5 súťažných tímov v 6 kategóriách, pričom jedným z ocenení bola aj cena HP za zodpovedné podnikanie.

 

Ocenenie sa udeľuje firmám, ktorých podnikateľských zámer je v súlade so stratégiou spoločenskej zodpovednosti. Porota hodnotí, nakoľko sa tímu podarilo podnikateľské úspechy zosúladiť s nasledovnými kritériami: zdravé finančné výsledky (ziskovosť a konkurencieschopnosť, akciová hodnota), sociálna zodpovednosť a schopnosť byť zodpovedný k životnému prostrediu (produkovať výrobky a služby s minimálnym dopadom na životné prostredie). Firma, ktorá tieto kritériá splnila najlepšie, bola spoločnosť TouchCut z Dánska. Tím študentov navrhol dotykové riešenie pre fyzicky a mentálne znevýhodnených spoluobčanov. Zariadenie im umožní dennodenný kontakt s rodinou a priateľmi, čím sa podporí ich integrácia do spoločnosti a sociálne väzby, ktoré sú dôležitým predpokladom ich ďalšieho spoločenského uplatnenia.

 

 

F4: Martin Kubala, generálny riaditeľ HP Slovakia a Danica Balážová, Office of Global Social Innovation HP Slovakia, s tímom študentov, ktorý získal Ocenenie HP za zodpovedné podnikanie - TouchCut z Dánska

Schopnosti a nadšenie študentov ocenil aj Martin Kubala, ktorý spolu s predsedníčkou vlády SR, Ivetou Radičovou, Ocenenie HP za zodpovedné podnikanie odovzdal: „Je nesmierne inšpirujúce sledovať, ako sa týmto šikovným mladým ľuďom darí prichádzať s novými nápadmi a vidieť, ako ich úspechy posúvajú vpred. Som presvedčený, že týmto spôsobom získajú neoceniteľné skúsenosti, ktoré v budúcnosti určite zúročia.“

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia výsledkov európskeho prieskumu, ktorý mapoval mieru firemného dobrovoľníctva v prostredí európskych firiem. Prieskum tiež posúdil úlohu biznisu vo vzdelávaní a vplyv firemného dobrovoľníctva a firemného občianstva na rozvoj zručností, ktoré zvýšia zamestnateľnosť u mladých ľudí. Na prezentáciu výsledkov výskumu nadviazala panelová diskusia, ktorej účastníci diskutovali o problematike firiem a spájania škôl a praxe.

 

Podpora programu Junior Achievement spoločnosťou HP Slovakia


Spoločnosť HP a JASR dlhodobo spolupracujú na 2 projektoch - Globálnom etickom programe (od roku 2003) a HP Responsible Award (od roku 2006). V roku 2010 sa spustila spolupráca na treťom projekte - Innovation & Creativity Camp a v roku 2011 sa počíta so štartom programu HP Social Innovation Relay. Slovensko je jednou z 13 krajín na svete, kde sa tento nový program pilotuje.

 

Zamestnanci HP pôsobia v projektoch ako dobrovoľní konzultanti pre študentov. Študentom v priebehu programov pomáhajú, zdieľajú s nimi skúsenosti z reálneho podnikania a diskutujú o témach, ktoré sú pre nich zaujímavé.

Neprehliadnite: