ČT pripraví pilotné vysielanie interaktívnej televízie s hi-tech firmou z Košíc

Tlačový servis  /  20. 04. 2011, 00:00

Slovenská spoločnosť ANTIK Technology a Česká televízia pripravujú pilotné vysielanie HbbTV. Tento nový štandard ponúkne interaktívny obsah televízie ako archív alebo počasie priamo na obrazovke televízie.

 

Formát HbbTV, pripravovaný spoločne Českou Televíziou a košickou firmou ANTIK Technology, podstatne rozširuje možnosti pozemného, káblového aj satelitného šírenia TV signálu. Vďaka tomu ponúka úplne iný zážitok pri sledovaní televízie. Divák totiž nesleduje iba to, čo mu jednotlivé programy ponúkajú v programovom pláne, ale si môže prispôsobiť obsah na obrazovke, ako aj samotný program. Na druhej strane vysielateľ má možnosť divákovi vo vysielaní ponúknuť atraktívny obsah súvisiaci s práve sledovanou reláciou.

Pre využívanie HbbTV je potrebný televízor alebo set-top-box s pripojením k internetu, ktorý je schopný spracovať formát HbbTV. Testovanie interaktívneho vysielania bude prebiehať najprv v košickej metropolitnej sieti a  pomocou upravených set-top boxov neskôr aj v Českej republike. Príjem televízie HbbTV umožnia set-top boxy s podporou tohto štandardu, ktoré ANTIK Technology vyvinul na Slovensku.

 

„Pre ČT ako verejnoprávnu televíziu je dôležité, že si interaktívny obsah televízie bude môcť pozrieť veľké množstvo ľudí na rôznych zariadeniach s týmto štandardom. Už teraz v HbbTV vysielajú napríklad aj nemecká verejná služba ARD alebo ZDF, ale aj súkromná ProSiebenSat1,“ vysvetľuje Milan Fridrich, výkonný riaditeľ nových médií Českej televízie, ktorá spustí pilotnú prevádzku služby HbbTV ešte tento rok.

 

Technológia hybridného televízneho vysielania v sebe kombinuje bežné vysielanie s obsahom z internetu. „Cieľom tejto technológie je silnejšie prepojiť vysielateľa s divákmi, čo im umožní naplno využiť možnosti prepojenia živého vysielania s on-line obsahom,“ popisuje funkcie HbbTV Igor Kolla, generálny riaditeľ ANTIK Technology.

 

Základom HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) je multimediálny programový sprievodca, v ktorom diváci nájdu aj obsah, ktorý sa do vysielania nedostane. Napríklad pri živom športovom prenose si môže divák zobraziť štatistiky zápasov alebo hráčov. Nová televízia divákovi priamo ponúkne najzaujímavejšie momenty zápasov zo svojho videoarchívu ako aj hlasovanie a komentáre divákov. Pri prezeraní prehľadu programov si zasa používateľ priamo na obrazovke môže spustiť ukážky filmov (trailery) a inteligentný systém mu ponúkne súvisiaci obsah, ako sú predchádzajúce diely seriálov z archívu či iné programy s daným hercom či režisérom.

Neprehliadnite: