Ruský TVEL predstavil novinky v oblasti vývoja supravodivých materiálov na konferencii „Aplikovaná supravodivosť 2011”

Tlačový servis  /  14. 04. 2011, 00:00

Palivová spoločnosť TVEL, ktorá je súčasťou ruskej štátnej korporácie Rosatom, predstavila výsledky svojho vývojového programu v oblasti supravodivých materiálov na konferencii „Aplikovaná supravodivosť 2011. Vývoj supravodičov pre priemyselné využitie“. Konferencia sa konala 4. marca 2011 v Moskve pri príležitosti 100. výročia objavenia supravodivosti.

 

Špecialisti Palivovej spoločnosti TVEL počas konferencie predstavili štúdiu “Priemyselná výroba metalického nióbu pre supravodivé materiály v Čepeckom mechanickom závode (ChMZ)“. V súčasnosti vyrába Čepecký mechanický závod ročne viac ako 100 ton metalického nióbu, ktorý sa používa na výrobu zliatin nióbu- titánu, supravodivých káblových zväzkov Nb3SN a NbTi pre medzinárodný výskumný termonukleárny reaktor ITER1.

 

V rámci účasti Ruska na medzinárodnom projekte ITER vyvinuli počas uplynulých rokov zamestnanci Palivovej spoločnosti TVEL a závodov, ktoré sú jej súčasťou - Vysokotechnologický vedecko-výskumný ústav anorganických materiálov A.A. Bočvara (VNIINM) a Čepecký mechanický závod (ChMZ) - novú priemyselnú technológiu na výrobu nióbu s vysokou chemickou čistotou pre použitie v supravodivých magnetoch (SPM) a v závode ChMZ bol vyvinutý jedinečný technologický komplex.

 

Spoločnosť TVEL na konferencii prezentovala ako nízkoteplotné, tak i vysokoteplotné supravodivé materiály, akými  sú napríklad kompozitné vodiče, laminované plechy, či vodivé pásky.

Konferencie sa zúčastnili zástupcovia štátnych inštitúcií, ministerstiev, výskumných ústavov, energetických spoločností, univerzít, rovnako aj predstavitelia organizácií z iných priemyselných odborov.

1 ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) je projekt medzinárodného výskumného termonukleárneho reaktora, ktorý je v súčasnosti vo výstavbe vo francúzskom Cadarache. Viac informácií o projekte ITER nájdete na oficiálnej webovej stránke projektu www.iter.org

Neprehliadnite: