Windows 7: Majte prehľad o príponách vašich súborov

Marek Poleč  /  02. 05. 2011, 10:14

Pokiaľ máte na svojom počítači nainštalovaný OS Windows možno ste spozorovali, že sa vám nezobrazujú skryté prípony súborov. Tie nie sú v predvolenom nastavení viditeľné. My si ukážeme, ako treba postupovať v prípade, že chcete mať takéto prípony súborov neustále zobrazené. Tento postup platí pre Windows 7, Windows XP a Windows Vista.

Ako príklad nám poslúžia dva tipy súborov a síce s názvom "JobAid". Jeden predstavuje dokument typu Word 2003 (.doc) druhý Word 2007/2010 (.docx). Pri letmom pohľade na tieto súbory možno medzi nimi iba ťažko zistiť rozdiel.
 
Existuje však jednoduchý spôsob, ako si prípony oboch súborov nechať zobraziť. Dvakrát klikneme na "My Computer" (Tento počítač) na pracovnej ploche.
 
V prípade, že sa ikonka Computer (Počítač) na vašej prac. ploche nenachádza, treba kliknúť na menu "Štart", následne pravým tlačidlom myši na Computer (Počítač) a z kontextového menu vybrať "Show on Desktop" (Zobraziť na prac. ploche).
 
V priečinku prejdeme do "Nástrojov" (Tools)  a vyberieme "Možnosti priečinka" (Folder options). Pozn.: V príp., že používate Windows 7 alebo Windows Vista horná menu lišta je v takom prípade defaultne vypnutá. Na jej zobrazenie treba stlačiť klávesu "Alt".
 
Vo Windows 7 a Windows Vista sa dá k možnostiam priečinka pristupovať aj kliknutím na "Computer" (Počítač), na tlačidlo "Organize" (Usporiadať) a následného kliknutia na "Folder and search options" (Možnosti priečinka a hľadania).
 
V dialógovom okne "Folder Options" (Možnosti priečinka) klikneme na záložku "View" (Zobrazenie). V Rozšírených nastaveniach odznačíme "Hide extensions for known file types" (Skryť prípony známych súborov). Klikneme na OK.
 
Odteraz sa vám začnú zobrazovať prípony všetkých známych súborov vo všetkých vašich priečinkoch, pod priečinkoch, ako aj na prac. ploche.
 
Rozdiel medzi našimi dvomi súbormi "JobAid" je teraz zrejmý.

Zdroj: helpdeskgeek.com

Neprehliadnite: