Broadband na vidieku? No problem!

Mariusz Paczkowski  /  24. 07. 2003, 00:00

Bývate na vidieku a nemáte v blízkej budúcnosti šancu na internet v káblovke, ADSL alebo rýchle mikrovlnné pripojenie? Máte po krk pomalého dial-upu? Prinášame Vám recept ako na to, priamo z anglického Somersetu.

Verte alebo nie, ale problémy s prístupom k širokopásmovému internetu mávajú aj obyvatelia technologicky oveľa vyspelejších krajín ako Slovensko. Do anglickej obce Wedmore v grófstve Somerset (zhruba 3000 obyvateľov) žiaden komerčný provider broadband dotiahnuť nechcel. A tak sa lokálni záujemcovia o rýchle pripojenie dohodli na spoločnom neziskovom projekte s názvom „Wired Wedmore“.

V rámci projektu bola koncom júna spustená skúšobná prevádzka lokálnej internetovej siete založenej na obojsmernom satelitnom pripojení a WiFi (802.11b), prostredníctvom ktorého je riešená „posledná míľa“. Projekt pokrýva plochu cca 5 x 6 km. V súčasnosti je k sieti pripojených 27 užívateľov, väčšinou lokálnych podnikateľov.

Rýchlu internetovú konektivitu zaisťujú tri satelitné zariadenia (zhruba 10 užívateľov na každú jednotku) od spoločnosti „Aramiska“. Za 23 libier (1300 Sk) na mesiac má užívateľ k dispozícii zdieľanú asymetrickú linku s rýchlosťou 1 Mbps pre downstream a 256 kbps pre upstream. Peniaze na realizáciu projektu sa podarilo získať čiastočne od lokálnych úradov, z fondu na rozvoj vidieka a čiastočne od sponzorov. Podľa riaditeľky projektu Angely Vivian, „sa tento projekt dá aplikovať všade tam, kde je dostatočná podpora lokálnej spoločnosti“.

„Wired Wedmore“ by mal ešte do konca roka zväčšiť kapacity a rozšíriť svoje pôsobenie o nové lokality. Viac informácií, prípadne aj teoretickú a „morálnu“ podporu získate na webstránke WiredWedmore.

Ak vás inšpiroval hore uvedený príklad, zrejme si kladiete otázku, či by bolo takéto pripojenie možné aj na Slovensku. Nuž, možné to samozrejme je, aj keď 1 Mb linku za 1300 Sk asi nedostanete... O možnostiach využitia obojsmerného satelitného pripojenia v lokálnych sieťach, nákladoch na zriadenie a cenách pripojenia sme pre vás písali na INETe v článku „LOKÁLNE siete a satelitné DSL“ (zrejme si to od nás Angličania odkukali :)) Služby satDSL ponúkajú na Slovensku okrem iného: Astracom, Slovenské rádiokomunikácie, Sitel-VSAT, Duko. Sitel-VSAT ponúka užívateľom aj hore popísané kombinované pripojenie na internet cez mikrovlnnú sieť a obojsmerný satelit.

Informácie o tom ako si postaviť WiFi sieť nájdete v tomto článku. Nuž, a nezabudnite, že na verejné telekomunikačné siete (a k takým podľa zákona patrí každá sieť, ktorá nie je používaná výlučne na poskytovanie telekomunikačných služieb pre vlastné potreby uzavretej skupiny užívateľov) je podľa slovenského Telekomunikačného úradu potrebná licencia! Takže ak plánujete „otvorenú“ sieť, k zriaďovacím poplatkom treba ešte pripočítať nejakú tú korunku naviac.

Ako získať peniaze na projekt vám bohužiaľ neporadíme. Anglický „non-profit“ patent nám asi veľké nádeje nedáva. Ale za zváženie každopádne stojí.

Mariusz Paczkowski

Neprehliadnite: