Mikrovlnná sieť WNET – Dúbravka a Lamač

Julo Babiak  /  23. 07. 2003, 00:00

Popri mnohých bratislavských verejných a neverejných telekomunikačných sieťach existuje v Bratislave už viac ako rok aj ďalšia mikrovlnná sieť a ňou je WNET v mestskej časti Dúbravka. Ako asi všetky, tak aj táto neverejná sieť vznikla so zámerom dostupnosti flatrate Internetu hlavne pre mladých ľudí, ktorí sa bez nejakých veľkých počiatočných znalostí pustili do budovania svojej siete. Viac nám pri dobrom chladenom pivku u pána Šramku ozrejmili situáciu páni skrytí pod prezývkami Valderama a DonMarko.

História:
História siete WNET, resp. predtým nazývanej VNET je pomerne zaujímavá, začiatky siahajú do roku 2001, keď bol spustený Linux server – VNET server. V tom čase nastal aj rozvoj siete z hľadiska DSSS mikrovlnných spojov. Čo bolo potom, to si prečítajte tu. Napriek všetkých okolnostiam, dnes je to sieť WNET, od svojho zrodu je to neverejná telekomunikačná sieť nekomerčného charakteru a jej správcovia dúfajú, že to bude aj naďalej WNET Open Network.

Dnešný stav siete:
WNET dnes pokrýva mestské časti Dúbravka a Lamač. Pokrytie je z dvoch Access Point-ov, jedno sa nachádza na konci Dúbravky - Pri kríži, druhý na Hanulovej ulici na začiatku Dúbravky oproti obchodnému domu Skleník. Obidva uzly majú mikrovlnné zariadenia so všesmerovými anténami. V sieti sú len DSSS zariadenia v pásme 2,4 GHz. Do Internetu smeruje uplink, taktiež mikrovlnný spoj v 2,4 GHz, poskytovateľom je I4U. O rýchlosti pripojenia sme sa veľa nedozvedeli, ale podľa slov obidvoch správcov siete vládne spokojnosť u všetkých používateľov siete, ktorých je v súčasnej dobe okolo 30.

Čo treba na pripojenie:
Bežný štandard ako pri každej neverejnej sieti – nejaké DSSS zariadenia vo frekvenčnom pásme 2,4 GHz. Nezáleží na tom, akú značku si zoženiete, podstatné je, aby to chodilo s AP-čkom. Odporúčané sú zariadenia Avaya, PCMCIA karta s PCI adaptérom do PC, k tomu pigtail a nejakú anténu, podľa vzdialenosti takú, aby ste chytili signál na jeden z prístupových bodov. Ak nevidíte ani na jeden prístupový bod, je tu možnosť vybudovať bod nový na náklady WNET-u, pokiaľ zoženiete určitý počet záujemcov, resp. pri dohode so správcami. Inak si budete musieť na vlastné náklady vybudovať svoj vlastný retranslačný bod, kde si budete musieť zohnať aj príslušný HW. O tom všetkom sa ale treba poradiť so správcami, ktorí už majú skúsenosti a vedia vám poradiť, kde si kúpiť HW a ako si ho správne namontovať a nastaviť.

Ceny:
Celý WNET od začiatku funguje na dohode medzi všetkými pripojenými ľuďmi a tak je to aj dnes. Platí sa jedna konektivita do Internetu a všetci pripojení sa na túto sumu skladajú. Každý platí toľko, akú má rýchlosť pripojenia do Internetu. Komunikácia medzi klientmi siete WNET je obmedzená len výkonnosťou HW. Pripojiť sa na internet môžete už od 300 Sk, čo znie celkom lákavo.

Zaujímavosti:
Veľa používateľov nájdete často u Šrámka, kde sa diskutuje o problémoch a potrebách siete WNET. Ak budete mať zo sebou notebook s nejakou DSSS kartou a s aspoň nejakou malinkou anténkou, tak sa tam môžete pripojiť na Internet. Ďalší takýto prístup do siete je možný v bare u Jakša, neďaleko OD Skleník resp. bývalej Zlatej Lipe. Samozrejme musí vám dať niekto z WNET-u prístup. Okrem akcií u Šrámka sa zvyknú robiť aj nejaké spoločné akcie, naposledy v júni bola opekačka, kde došlo vyše dvadsať ľudí.

Kontakt:
Záujemcovia v Dúbravke, Lamači a Záhorskej Bystrici, ktorí sa chcete pripojiť, máte tu alternatívu v podobe WNET. Podrobnejšie vás informujú Valderama - mail: valderama@wnet.sk, alebo aj DonMarko - mail: donmarko@wnet.sk, základné informácie nájdete na www.wnet.sk.

Ďakujem obom správcom za rozhovor vo veľmi príjemnom prostredí a teším sa na ďalšie posedenie.

Neprehliadnite: