Najlepšie HDTV podľa Stiftung Warentest (3D, HDTV a satelitný príjem)

Marek Poleč  /  11. 04. 2011, 10:04

Nemecká organizácia Stiftung Warentest otestovala niekoľko top televíznych prijímačov (HDTV) s 3D technológiou ako aj bez nej. V súboji sa tak zišlo niekoľko najnovších plazmových ako aj LCD modelov s veľkosťou uhlopriečky od 66 cm až po 127 cm.

Pri 3D filmoch bodovali HDTV s väčšími uhlopriečkami. Lepšie výsledky vykazovali plazmové, ale aj jeden LCD model, konkrétne Sharp LC-46LE925E. Ten dosahoval kvalitu obrazu porovnateľnú s najlepším plazmovými 3D modelmi. S konvenčným TV signálom si však väčšie uhlopriečky rozumeli horšie ako ich útlejší príbuzní. Čím väčšia uhlopriečka obrazovky o to väčšmi začali vychádzať najavo chyby obrazu. Iba Sony KDL-46NX715 presvedčil svojim obrazom, pričom tento model sa hodí ako pre analógovú káblovku, tak aj pre digitálny terestriálny, káblový či satelitný príjem.

Čo sa spotreby el. energie týka, tá sa môže negatívne odraziť na ročnej spotrebne el. energie vysoko prevyšujúcu sumu 100 €. Veľkým žrútom el. energie bol napr. plazmový televízor od LG s uhlopriečkou 127 cm a spotrebou 397 Watt. Oveľa úspornejšie sú LCD modely. V súčasnosti sa všetci výrobcovia predháňajú v tom, kto vyrobí HDTV s pokiaľ možno čo najnižšou spotrebu el. energie. Koncom novembra 2011 budú musieť byť totiž všetky nové TV opatrené energetickým štítkom. Doteraz testované modely spadali do triedy B (pri ich optimálnom nastavení od výrobcu). Do triedy A spadá ako prvý Philips 42PFL6805H: Pri 107 cm uhlopriečke sa môže pochváliť spotrebou iba 62 Watt.

Mnoho súčasných TV má stále problémy s rýchlymi scénami. U akčných filmoch a športových prenosoch je u nich obraz výrazne nestabilný. Po HDTV LG, Samsung a Sony prichádza so stabilným obrazom iba Sharp u modeloch LC-40LE824E a LC-46LE925E. Vo všeobecnosti platí, že u značkových modeloch je obrazová kvalita na vyššej úrovni ako modeloch neznačkových. Top obraz je však samozrejmosťou dobrých desať rokov od nástupu plochých obrazoviek.

Pri kúpe sa oplatí dbať na to, aký druh príjmu budete využívať. Treba si položiť otázku či budete prijímať analógový, digitálny alebo HD signál cez anténu, kábel, alebo satelit. čo sa týka analógového vysielania cez káblovku: päť testovaných televízorov obstálo dobre. Ide o modely Loewe so 66 cm uhlopriečkou obrazovky, LG s 80 cm, Samsung s 94 cm a jeden model od Sony so 102 a 117 cm uhlopriečkou obrazovky.

Obdivuhodne dobrý zvuk poskytoval Loewe Individual 32 Compose Sound. Za cenu okolo 3 000 EUR predstavuje tento model zariadenie s výkonnými stereo reproduktormi, integrovaným pevným diskom a mnohými doplnkovými funkciami. Tento HDTV prijímač sa v celkovom hodnotení umiestnil na prvom mieste. Dobrú obrazovú kvalitu cez analógovú káblovku poskytovali podľa Stiftung Warentest iba dva modely: Loewe s uhlopriečkou 66 cm a Sony s uhlopriečkou 102 cm.

Loewe Connect 26 LED za cenu prevyšujúcu 1 000 € sa predstavil ako luxusný kúsok so super kvalitným obrazom, dobrým zvukom a možnosťou rozšírenia o satelitný tuner. Loewe Art 40 LED 200 za cenu vyššiu ako 2 000 € poskytoval aj pri dennom svetle dobrý obraz bez reflexií (aj cez Scart), bohužiaľ nie cez analógovú káblovku. DVB-S-Tuner sa dá pre tento model zakúpiť samostatne. Okrem dvoch 3D modeloch od Sony sa mohli zvyšné modely pochváliť stabilným 3D obrazom aj pri miernom náklone hlavy, či jej pohybe zo strany na stranu.

Sony KDL 40LX905 za cenu okolo 2 000 € sa prezentoval ako univerzálny model s dobrým obrazom, pri zapnutom 3D však išlo iba o priemer. Sony KDL-46NX715 za cenu prevyšujúcu 2 000 € je taktiež univerzálnym modelom s dobrým obrazom, kvalita 3D obrazu však bola slabšia aj v tomto prípade. Na poprednom mieste sa umiestnili HDTV Samsung UE37C6200 za cenu do 1 000 € ktorý poskytoval plynulý obraz aj rýchlych scén dokonca aj pri analógovom vysielaní. Vo veľmi svetlom prostredí však boli rušivým prvkom nepríjemné reflexie.

Pri 3D-ready modely Philips 40PFL9705K si môže kupujúci spolu s televízorom zakúpiť aj 3D riadiacu jednotku spolu s 3D okuliarmi. V sete s dvoma pármi okuliarov stojí takéto zariadenie okolo 300 €. Philips 40PFL9705K za cenu okolo 2 000 € poskytoval pekný a kontrastný obraz a to aj vďaka použitiu špeciálnej LED techniky určenej na podsvietenie obrazu. Obrazová kvalita tohto HDTV však bola dobrá iba cez satelit.

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: