HP je celosvetovou jednotkou v predajnosti serverov za rok 2010

Tlačový servis  /  17. 03. 2011, 00:00

Spoločnosť HP sa vďaka najväčším príjmom a najvyššiemu počtu predaných serverov stala celosvetovou jednotkou roku 2010. Vyplýva to z novej analytickej správy IDC(1).

Stále väčší záujem užívateľov zabezpečil HP v roku 2010 približne 39% podiel z celkových príjmov na trhu x86 serverov, čo predstavuje asi 15% medziročný nárast. Rekordný 59. štvrťrok po sebe sa na prvej priečke predajnosti x86 serverov držia HP ProLiant. Rovnaké obdobie pritom spoločnosť IDC vydáva výročné správy a podieloch výrobcov x86 serverov na trhu.

HP bolo podľa IDC jediným veľkým výrobcom serverov, ktorý zaznamenal v priebehu roku 2010 výrazný nárast podielu na trh EPIC/RISC s blade servermi. V poslednom štvrťroku dosiahol tak medziročný nárast HP na trhu s blade servermi 20,8 percentuálneho bodu, čo odpovedá podielu 62,3%.

„Zákazníci si vyberajú riešenia HP častejšie ako servery od iných výrobcov, vďaka čomu opúšťajú zastarané a nepružné IT silá a vytvárajú omnoho flexibilnejšiu IT infraštruktúru,“ uviedol Mark Potter, senior viceprezident a generálny manažér divízie HP Industry Standard Servers and Software. Ako dodal, „pozícia jednotky na trhu patrí HP aj vďaka množstvu inovácií, ktoré pomáhajú zákazníkom zvyšovať produktivitu IT infraštruktúry, znižovať spotrebu elektrickej energie a optimalizovať prevádzkové náklady“.

Na slovenskom trhu minulý rok kraľovala spoločnosť HP s 52% podielom na celkovom obrate generovanom na trhu serverov, čo je o 23 percentných bodov viac ako podiel najbližšej konkurencie. Pri štvrťročnom porovnaní dynamiky rastu trhu dosiahlo HP v predajnosti všetkých x86 serverov 100% nárast v kusovom vyjadrení. Medzikvartálna zmena v počte predaných kusov Blade serverov pritom dosiahla až 114%.


 

V skratke:

— HP je jednotkou na trhu s x86 servermi vďaka 38,5% podielu na celkových príjmoch za štvrtý štvrťrok 2010.

— V priebehu roku 2010 vzrástli medziročné tržby HP z predaja x86 serverov približne o 34%, čo predstavuje o cca 17 % vyššiu hodnotu než priemerný 29% rast trhu.

 

 

 

  1. Výročná správa „Worldwide Quarterly Server Tracker“ spoločnosti International Data Corporation (IDC) z 28. januára 2011.

Neprehliadnite: