Väčšia flexibilita a lepšie služby zákazníkom sú prioritami na zozname prianí používateľov ERP

Tlačový servis  /  17. 03. 2011, 00:00

Viac než každý tretí pracovník IT s rozhodovacími právomocami (35 % opýtaných) vo Veľkej Británii uvádza vyššiu flexibilitu ako najdôležitejšie vylepšenie súčasných systémov ERP. Vyplýva to z aktuálnej nezávislej štúdie spracovanej spoločnosťou IFS, ktorá sa zaoberá vývojom globálnych podnikových aplikácií.

 

V tesnom závese nasleduje požiadavka vyššej úrovne služieb zákazníkom a lepších vzťahov, ktoré by ocenilo 29 % opýtaných.

Ako ďalšie oblasti potenciálneho zlepšenia boli uvedené kvalitnejšie školenia s 18 % a lepšia použiteľnosť s 9 %. Ako je zrejmé, vyššie uvedené návrhy sú v očiach opýtaných dôležitejšie než jasná viditeľnosť návratnosti investícií (4 %), hoci sa súčasné podnikanie zameriava na hospodárnosť.

Približne 15 % pracovníkov IT s rozhodovacími právomocami je presvedčených, že ich súčasné systémy ERP nie sú dostatočne flexibilné, aby dokázali efektívne pracovať s ostatnými nástrojmi a podnikovými systémami. O názoroch na stav súčasných systémov vypovedá taktiež iba 5 % zastúpenie opýtaných, ktorí by na svojich súčasných balíkoch ERP nič nemenili.

Alastair Sorbie, CEO spoločnosti IFS, hovorí: „Je úplne zrejmé, že mnohé podniky vyžadujú od svojich systémov ERP väčšiu flexibilitu a od poskytovateľov lepšiu úroveň služieb zákazníkom. Týmto aspektom pritom dávajú vyššiu prioritu než jasnému meraniu návratnosti investícií (ROI). To jednoznačne ukazuje, že veľa CIO a IT manažérov nie je spokojných s podnikovými aplikáciami a poskytovateľmi ERP, ktorí často nedokážu vyhovieť meniacim sa potrebám podnikania a zlepšiť agilitu podniku. Taktiež je zrejmé, že si títo ľudia začínajú uvedomovať potenciálne výhody podnikových aplikácií, ktoré ponúkajú vysokú flexibilitu a agilitu zabudovanú priamo do architektúry.“

Sille Gavnholt Jygert, Consultant & Programme Manager v analytickej firme Frost & Sullivan, súhlasí: „V prípade systémov ERP sa dôraz postupne presúva zo strany nákladov na stranu efektivity; prejavuje sa väčšie zameranie na vykonávanie správnych vecí správnym spôsobom. To často znamená, že je nutné do vývoja a používania ERP začleniť viac flexibility. Sme toho názoru, že existujú tri hlavné oblasti, ktoré môžu pomôcť používateľom vyťažiť z ERP viac pomocou vyššej flexibility a zamerania na podnik:

  • Vyššia pozornosť kladená na procesy, ktoré majú byť systémami ERP podporované, a na proces zmeny pre používateľov.

  • Nové služby a modely podpory: Veríme, že výrobcovia budú musieť stále viac zaisťovať podporu skôr v oblasti problematiky podniku ako konkrétnych technológií, aby vyhoveli neustále sa zrýchľujúcim zmenám prostredia, čo sa následne prejaví v zmene modelov služieb.

  • Služby zákazníkom: Istota, že používatelia získajú zo systému maximum. Služby zákazníkom sú obvykle reaktívne. My sme však presvedčení, že nové a príťažlivejšie modely sa budú orientovať na podporu podnikových procesov a zaujmú používateľov. V tom páde im efektívnejšie pomôžu využiť systém na vyriešenie problémov, ktorým ich podnik čelí.”

Podľa Jamesa Greavesa, IT manažéra v spoločnosti Portsmouth Aviation pôsobiacej v oblasti mechanického a leteckého priemyslu, je schopnosť flexibility a riešenia vznikajúcich problémov podniku jedným z hlavných atribútov, ktoré sa požadujú od výrobkov ERP a ich aplikácií. „Portsmouth Aviation by sa nikdy nestala úspešnou spoločnosťou, akou je dnes, bez toho, aby mala flexibilný rámec ERP doplnený o prvotriednu a intuitívnu technickú podporu,“ vysvetľuje Greaves. „Štandardné funkcie riešenia IFS Aplikácie nám umožnilo optimalizovať kontrolu nad aspektmi, ako sú výkazníctvo, cenné papiere a rozhranie. Vďaka tomu sme získali lepšie ohlasy od používateľov zo všetkých úrovní, od administratívneho tímu až po predstavenstvo.“ Pán Greaves sa nakoniec zmieňuje o téme návratnosti investícií (ROI): „Návratnosť investícií je dôležitejšia než kedykoľvek predtým, no aj napriek panujúcej finančnej klíme stále investujeme do nášho systému ERP. Namiesto toho teraz hľadáme viac funkcií s menej zdrojmi. A práve spoločnosť IFS nám umožnila znateľne zvýšiť efektivitu podnikových procesov.“

Neprehliadnite: